Connect with us

Životinje

Nesvakidašnji prizor: KRAVE I KOZE U CENTRU BEOGRADA

Građani koji su danas prolazili Kosančićevim vencom u centru Beograda mogli su da vide nesvakidašnji prizor – krave i koze.

Nekoliko i ograđeno je metalnom ogradom u sred centra prestonice, ali ne čuvaju ih čobani, već redari.

Domaće životinje izazivale su pažnju prolaznika, posebno dece, a kako su redari izjavili za Sputnjik, one ipak nisu dovedene da zabavljaju građane, već zbog snimanja reklame za mleko.

Izvor: rs.sputniknews.com
All photos: Sputnik/Bojana Stojadinović
Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Životinje

Na Dan zaštite prirode, U SRBIJI OTROVANA PTICA sa nacionalnog grba – ORAO KRSTAŠ!

U ponedeljak 11. aprila, na više lokacija obeležen je Dan zaštite prirode u Srbiji, a kod Kikinde je pronađena otrovana jedinka orla krstaša, ptice sa nacionalnog grba, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje Srbije. Kakvo je to obeleževanje ovog Dana i koliko govori o nama? Sramotno.

je pronađen na oranici u blizini Kikinde, a po svemu sudeći stradao je hraneći se zatrovanom lisicom. U blizini su nađeni i leševi mišara, takođe strogo zaštićene vrste.

Slika je simbolična.

 

„Izuzetno nas je pogodila i uznemirila vest o otrovanom mladom krstašu kod Kikinde. Mima i Mihajlo, prošlogodišnji mladunci mesecima borave upravo na severu Banata i u južnoj Mađarskoj, što pokazuje satelitsko praćenje. Izlaganje otrovnim mamcima može da bude kobno za najređe ptice u Srbiji. Gubitak svake jedinke krstaša predstavlja ogromnu štetu za našu prirodnu baštinu i surovo unazađuje napore da na nebo iznad Srbije vratimo te veličanstvene ptice“, rekao je Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Trovanje divljih životinja, posebno ptica grabljivica, jedna je od najvećih opasnosti za njihov opstanak u Srbiji, navodi se na sajtu pticesrbije.rs. Samo u poslednje 22 godine od posledica trovanja širom Srbije stradalo je preko 2.300 jedinki zaštićenih ptica, od čega više od 100 orlova belorepana. U većini slučajeva trovanje je bilo namerno i korišćeni su mamci koji su tretirani pesticidima, poput zloglasnog Furadana.

Javnost u Srbiji duže od 8 godina čeka na osnivanje Radne grupe za sprečavanje trovanja i uspostavljanje Protokola o postupanju u slučajevima trovanja divljih životinja, što je preduslov da se sve učestaliji zločini prema prirodi učinkovito istražuju i kažnjavaju.

Advertisement
Photo: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

 

Orlovi krstaši dospeli su u žižu javnosti 2016. godine kada je obelodanjeno da su u Srbiji preostale svega dve jedinke. Već narednog proleća članovi i volonteri Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije započeli su nesvakidašnji program čuvanja poslednjeg gnezda ove kritično ugrožene vrste. Bdenje na teritoriji orlova Bore i Eržike doprinelo je da oni od 2017. do 2021. uspešno podignu 7 mladunaca, te da se u okolini pojave i novi orlovski parovi.

Orlove krstaše većina građana doživljava kao nacionalni simbol i zabrinuta je za njihov opstanak, a slučaj otrovanog krstaša kod Kikinde uznemirio je varoš na severu Banata.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apeluju na institucije da hitno obrazuju radnu grupu, donesu pravilnik i počnu se rešavanjem slučajeva trovanja kao decenijskog problema. Samo tesna saradnja, brza i odlučna reakcija većeg broja institucija kod svakog slučaja trovanja mogu da osiguraju opstanak ugroženih vrsta u Srbiji.

Pročitaj cijeli članak

Životinje

Dečko IZVUKAO 7 TEK ROĐENIH MAČIĆA iz Timoka, nakon što ih je u reku BACILA ŽENA NA BICIKLU! (VIDEO)

“Tako to rade protivnici sterilizacije. Oni kojima ništa nije sveto. Sinoć ih je jedan dečko izvukao iz Timoka. Uspeo je da vidi da ih je u Timok bacila krupnija žena na biciklu, ali to je sve što je mogao da vidi”, napisali su volonteri Udruženja Beta Knjaževac. Izvukao ih je odmah i doneo kod volontera, međutim oni su već na putu do njih prestali da daju znake života, svih sedmoro. Dok su stigli kod njih, već su bili ledeni, mlitavi, i delovalo je da nijedno nije živo.

Photo: Screenshot.

 

“Međutim, nakon dužeg grejanja fenom, na naše zaprepašćenje, počelo je polako da se primecuje da dišu, zatim da mrdaju i nekako, nekim čudom, stabilizovali smo ih dovoljno da im ponudimo hranu”, navode iz Udruženja. Volonteri navode da su maleni preživeli noć, neki su jeli više, neki manje, ali shodno njihovim kilažama. Bebe iz manjeg legla su toliko male, da jedva smeste u usta najmanju cuclu za mace, pa im dodatno daju mleko na špric. Dva mačeta imaju krv u mokraći, ali lepo jedu, pa se nadaju još jednom čudu, da i to prođe. Svakako će ih odvesti na pregled kod veterinara.

“Nama se želuci još uvek okreću od prizora njih sedmoro u kutiji, mokrih, ledenih i naizgled mrtvih. I plače nam se i vrišti nam se i umorni smo od svega i fizički i psihički, jer ovome nema kraja, i neće biti kraja sve dok neandertalci žive među nama. Ne znamo šta više da kažemo, sem da nam je svega preko glave. Ali neka bar oni prežive, ako mogu”, pišu volonteri.

Budite mislima uz ova nedužna bića, neka se u inat monstrumu izvuku, prežive i žive!

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

Životinje

Mališani iz Subotice su IMALI TEŽAK POČETAK, ali sada njihova sudbina može da se PROMENI

Ovih 7 malih mešanaca je majka okotila, a onda ih je neko oteo od nje, ubacio u kartonsku kutiju i izbacio ispred prihvatilišta volontera Subotičke njuškice.

Tužan početak za sve… Za majku… Za njih…

Bilo bi lepo da dobiju šansu da žive kao nečiji ljubimci, da osete ljubav i nežnost. Ako su mešanci, ne znači da neće biti verniji i odaniji prijatelji od bilo koga drugog ako im pružite priliku.

Pogledajte kako su šarmantni, neodoljivi i posebni! Sitniji su, pa deluje da će biti malog rasta.

Za dodatne informacije i kontaktirajte Subotičke njuškice.

All photos: Subotičke njuškice.
Advertisement
Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net