Connect with us

Uncategorized

Novi Ferrari kabriolet: Debitovala Roma Spider

Cijena je preko 200.000 eura

Iako su pravi “sportisti” pali u drugi plan usljed ekspanzije SUV modela i crossovera, u plemenitim ergelama sve ostaje kao i prije. Najbolji dokaz za to je Ferrari.

I dok svi pričaju o prvom crossover modelu italijanskog proizvođača (Purosangue), u Ferrariju ne posustaju kada je riječ o čistoj klasici. Pred sam dolazak toplijih dana, odlučili su da premijerno predstave model Roma sa otvorenim krovom.

Savršena kombinacija tradicionalnog, pa čak i retro dizajna sa modernim rješenjima sada je predstavljena i u verziji sa sklopivim krovom.

Advertisement

A da stvari budu još interesantnije, izbor je pao na platneni krov. Mekani krov se sklapa za samo 13,5 sekundi čak i u vožnji, a jedini zahtjev za korisnika je da vozi maksimalnom brzinom od 60 km/h.

Naravno, Ferrari je zaokružio ponudu sa električno kontroliranim deflektorima vazduha koji povećavaju udobnost vožnje sa otvorenim krovom.

Romu Sider pokreće 3.9 tvin-turbo V8 koji maksimum od 620 KS daje pri 5.750 o/min.

Maksimalnih 760 Nm obrtnog momenta dostupno je već od 3.000 o/min pa je jasno kako pored takvog motora dodatnih 84 kg mase u odnosu na kupe verziju neće biti problem.

Advertisement

Spider postiže 100 km/h za 3,4 sekunde, dok će kazaljka pokazati 200 km/h nakon samo 9,7 sekundi. Maksimalna brzina postavljena je na više od 320 km/h.

Roma nije samo trkački automobil, već čistokrvni GT sa kojim se može lako i na duga putovanja. Sjedišta su zagrijevana i mogu se podesiti u 18 pravaca. Opciono, postoji i grijač koji će učiniti suvišnom upotrebu šalova prilikom vožnje bez krova.

Vozaču je na raspolaganju digitalna instrument tabla, a tu su i centralni ekran dijagonale 8,4 inča i opcioni ekran na strani suvozača.

Kupci već imaju na raspolaganju Romu kupe, a sada je tu i Spider. Cijena je preko 200.000 eura.

Advertisement

Izvor: avaz.ba

Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Haos u Zadruzi: Maja Marinković bacala stvari Milice Veselinović u jezero, Car nasrnuo na nju

Potpuni karambol u “Zadruzi” nastao je sinoć kada je starleta Maja Marinković saznala da je njen dečko Filip Car bio sam sa Milicom Veselinović sa kojom je razmenjivao nežnosti.

Maja je, naime, fizički nasrnula na Filipa Cara, a obezbeđenje je odmah uletelo da pokuša da smiri situaciju. Ipak, tokom cele noći vladao je potpuni haos na imanju.

Marinkovićeva je rešila da se u jednom momentu obračuna i sa suparnicom Milicom Veselinović.

Nakon što su se Car i Milica zatvorili u rehabilitaciju, Maja je uzela Miličinu posteljinu, a potom krenula da je baci u jezero.

Ubrzo joj je Milica uzvratila, pa je uzela Majine bunde i takođe ih bacila u jezero, a obezbeđenje ih je sve vreme razdvajalo.

Advertisement

Maja Marinković nastavila je da provocira Filipa Cara, te se on tom prilikom zaleteo ka radionici, gde je uzeo džak i počeo da se otima sa njom.

Nakon toga, on je bundu bacio u jezero, te je posle toga bacio i džak sa bundama o pod, dok je Slađa Lazić držala Maju.

Obezbeđenje je poletelo ka Maji i Caru u radionici, gde je došlo do okršaja.

Podsetimo, neposredno pred sam završetak emisije “Pretres nedelje”, Filip Car ušao je u pušionicu u kojoj je Milica Veselinović bila sama, te je on zatvorio vrata i počeo da je ljubi.

– Ti si dečko koji je neozbiljan – rekla je Milica.

Advertisement

(Telegraf.rs)

Pročitaj cijeli članak

Uncategorized

Rusija: Četiri zemlje ne mogu biti posrednici u mirovnom procesu za Ukrajinu

SAD, Velika Britanija, Francuska i Nemačka ne mogu da pretenduju na ulogu neutralnih posrednika u mirovnom procesu u Ukrajini, budući da su umešane u sukob sa Rusijom, naveli su iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Povodom predloga bivšeg šefa Minhenske bezbednosne konferencije, Volfganga Išingera, da bude stvorena kontakt grupa za Ukrajinu kako bi bio pokrenut mirovni proces, u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova su rekli da zvanično ne znaju ništa o toj inicijativi.

Išinger je izneo mišljenje da bi u toj grupi trebalo da budu SAD, Britanija, Francuska i Nemačka, a u ruskom ministarstvu kažu da ta njegova ideja postavlja legitimna pitanja, pre svega zato što su “sve četiri navedene zemlje i same učesnice sukoba sa Rusijom, koji se nastavlja na teritoriji Ukrajine”.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navodi da “te zemlje snabdevaju Ukrajinu oružjem i tamo šalju plaćenike, snabdevaju Oružane snage Ukrajine obaveštajnim podacima i obučavaju ukrajinske vojnike”.

Pored toga, kako navode, te zemlje su “uvele sankcije Rusiji, blokirale njenu imovinu u inostranstvu, zahtevaju formiranje tribunala za kažnjavanje njenog rukovodstva i ucenjuju njene prijatelje kako bi im zabranile saradnju sa Moskvom“, navode u ruskom ministarstvu.

Advertisement

“Ove zemlje podržavaju pseudomirovne inicijative Zelenskog i ultimativne zahteve za kapitulaciju naše zemlje, koji nemaju dodirne tačke sa realnošću”, naglasili su u ruskom MSP.

(Telegraf.rs)

Pročitaj cijeli članak

Uncategorized

Barselona Gipsi balKan Orchestra objavili novi spot "Tisom Tiše”

Barselona Gipsi balKan Orchestra (BGKO) nastavlja sa ličnim zalaganjem i 2023. godine predstavljajući novu pesmu „Tisom Tiše“ u saradnji sa Ivom Knežević, koja je napisala i tekst.

Tekst je o mladoj ženi, zaljubljenoj i punoj nade, koja je upravo kupila zlatni konac da na peškiru izveze ime svog verenika u znak svoje večne ljubavi. Ali ceo njen svet se ruši kada sazna da njen ljubavnik odlazi u zagrljaj druge devojke.

Pošto shvata da ne može da utiče na sudbinu, umesto da očajava, odlučuje da proslavi život pesmom, igrom i violinom, kao što se to oduvek radilo na Balkanu. A kad je teško – onda se peva, jer se muzikom tuga leči.

Pesma je inspirisana vojvođanskom ravnicom, njenim predelima, mirnim rekama. Tekst pesme obiluje simbolikom običaja, a melodija dočarava letnje noći u salašu, uz lagane note čarde.

Singl prati i spot koji su snimili Branka Glavonjić i Marko Đukić (Brama) na Salašu 137, jedinstvenom salašu u mestu Čenej kod Novog Sada, gde se BGKO pridružio srpskim tamburašima.

Advertisement

U videu možemo da uživamo i u slikama rasprodatog nastupa BGKO-a u junu 2022. godine na „Baštanskim sesijama“ Botaničke bašte „Jevremovac“ u Beogradu.

Međunarodni sastav BGKO trenutno nastupa u postavi Margherita Abita (vokal, Italija), Pere Nolasc Turu (violina, Katalonija), Fernando Salinas (harmonika, Španija), Julien Čanal (gitara, Francuska), Ivan Kovačević (kontrabas, Srbija) i Stelios Togias (perkusije, Grčka,) i Xavi Pendón (klarinet, Španija).

BGKO je nedavno i objavio pesmu “Ajvarsko kolce” koja predstavlja povratak našim korenima i selu. Većini ljudi „kolo“ i „ajvar“ podsećaju na uspomene iz detinjstva: seosku kuću, toplinu letnjih večeri, useve, iščekivano sećanje na plodove zemlje.

Tisom Tiše

(Lyrics by Iva Knežević)

Advertisement

 

Zlatni konac pod šeširom

Frajle šeću čaršijom

Nose aber od bećara,

Da se drugoj obećava

Advertisement

Nose aber od mog lole

Da ga svojim druga zove

 

Zlatni konac pazarila

Svome dragom slovo vezem

Advertisement

Al vidoše čezom belom

Vodi mladu s’dugim velom

Ode skela Tisom tiše

Videti ga neću više

 

Advertisement

Ajgire upregnite, okitite svatove

Meni begeš daj da čujem

I za sudbom da tugujem

 

Ma neka pukne puška

Advertisement

Nek se čuje vaša pesma

Kad već meni nije dato

Da ti ime vezem zlatom

Kad od Boga nije dato

Da ti ime vezem ja

Advertisement

 

Tisa nosi tragove

Jedne priče ljubavne

teku naše uspomene

K’o što tvoje obećanje

Advertisement

Briše svako sećanje

Kao zora senku sna

 

Vetar nosi moju nadu

Dok te crne oci kradu

Advertisement

Zaigrajmo ove noci

Jer me tuga neće proći

Tisa nosi moju sreću

Videti ga više neću

 

Advertisement

Ajgire upregnite, okitite svatove

Nek se čuje violina

Da se toči crna vina

 

Ma neka pukne puška

Advertisement

Neka vam je kuća puna

Kad već meni nije dato

Da ti ime vezem zlatom

Kad od Boga nije dato

Da ti ime vezem ja

Advertisement

 

Kad vec meni nije dato

Da ti ime vezem ja

(Telegraf.rs)

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net