Connect with us

Životinje

Od SUTRA će psi u Pensilvaniji pomagati u OTKRIVANJU SIMPTOMA korona virusa

Naučnici su uveli novi program na Univerzitetu u Pensilvaniji – „Penn Vet“, kojim obučavaju pse da njuhom otkrivaju korona virus kod ljudi, piše LiveScience. Psi koji mogu da osete taj miris mogli bi da prepoznaju infekciju kod osoba koje su asimptomatske i tako igraju važnu ulogu u odgovoru na bolest.

Ovakvi programi sa psima koji mogu da „namirišu“ rak, dokumentovani su još od 1980-ih godina. Mnoge ćelije proizvode isparljiva organska jedinjenja koja imaju karakteristične mirise i prisutna su „u ljudskoj krvi, slini, urinu ili dahu“, izjavila je Cynthia Otto, lekar veterinarske medicine i direktor Centra Penn Vet-a. Reagujuću na njih, psi daju do znanja da nešto nije u redu. Oni mogu to da osete mnogo pre poznatih dijagnostičkih metoda.

Photo: © Penn Vet/University of Pennsylvania

 

Studije su pokazale da je miris koji se oslobađaju ćelije karcinoma dovoljno jedinstvene da psi, koji imaju do 300 miliona receptora mirisa, u poređenju sa oko 6 miliona kod ljudi, mogu da osete prisustvo ćelija raka. Većina pasa može biti obučena za otprilike šest meseci da prepozna miris određenog karcinoma.

Ta ista sposobnost mogla bi omogućiti psima da prepoznaju bolest uzrokovanu novim korona virusom. U programu „Penn Vet“, osam pasa je započelo obuku u laboratorijskim uslovima. Tokom tri nedelje, prvo su naučili da prepoznaju miris korona virusa u uzorcima sline i urina zaraženih pacijenata. A onda razlikuju ove uzorke od uzoraka prikupljenih od ljudi koji nemaju bolest.

Psi mogu osetiti sitne promene u ljudskom organizmu, od naših hormona do oslobađanja isparivih organskih jedinjenja koje oslobađaju ćelije raka. Istraživači i treneri pasa tek počinju razumeti kako psi to rade i kako bi mogli da budu naši pomoćnici u zdravstvenoj zaštiti. Pisali smo već o čak šest medicinskih stanja za koje se već danas zna da psi mogu da ih nanjuše, pa ova vest ne bi trebala nikoga da čudi.

Obučeni psi biće spremni da od 1.jula aktivno da učestvuju u otkrivanju infekcije izazvane korona virusom, navodi se u zvaničnoj izjavi.

Advertisement
Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Životinje

Sve o MAJUŠNOM PERI iz Podgorice u jednoj pesmi: “Pruži mu jedan osmeh, ON ĆE TEBI SVE”

Naišli smo na ove lepe okice i slatku pesmu koju je malenom Peri napisao Marko Puljiz, i nismo mogli, a da je ne prenesemo. Pročitajte i probajte da se ne istopite.

Mene zovu Pero,
Okicama gledam.
Drhtav sam i sladak,
Borim se i ne dam.
Iako sam mali,
Veliki sam znajte
Nisam ti ja neko pašče,
Ja sam mali fajter.
Imao sam mnogo,
Braće i sestara,
Čuvala nas majka,
Kraj svojih nedara!


Sada tužno srce – što će
Ostade siroče!
Sad u ovom novom svetu
ostao sam sam,
Ali da ću biti dobar,
To obećavam.
Biću možda malo blesav,
nestašan i šer.
Ali nikad neću biti,
Bezobrazan ker!
Isto tako presladak sam,
Pa me svako želi,
Mnogo ih je koji hoće,
Da ih razveselim!
Taj ko želi da me uzme,
Samo nek požuri,
Sam ovako neću moći,
Previše mi furi!


Biću tvoja porodica,
Al igračka – NE!
Ti mi pruži jedan osmeh,
Ja ću tebi SVE!

Za više informacija i kontaktirajte NVO Ruka-Šapi.

All photos: NVO Ruka-Šapi.

Ukoliko želite da pogledate druge pse koji traže dom, kliknite OVDE.

Pročitaj cijeli članak

Životinje

Španija usvojila ZAKON PROTIV ZLOSTAVLJANJA ŽIVOTINJA i povećala zatvorske kazne za počinioce

Španski poslanici su usvojili novi Zakon o dobrobiti životinja, kojim se povećavaju zatvorske kazne počiniteljima krivičnog dela zlostavljanja životinja. Zakon predviđa i obaveznu obuku za vlasnike pasa, pa je jedna o velikih novina – zabrana da ih ne smeju ostavljati duže od 24 sata. Odmah zatim i sterilizaciju mačaka, kao obaveznu, s obzirom da je to jedini način kontrole populacije. Pozdravljamo sve ove izmene.

Do sada je u Španiji maksimalna kazna slučaju smrti životinje bila 18 meseci zatvora, a novim Zakonom se predviđa isti period ukoliko je životinji potrebna veterinarska nega. Međutim, ukoliko životinja ugine, predviđena zakonska kazna je 2 godine ili 2 godine, u slučaju otežavajućih okolnosti.

Inače, Španija je još 2020.godine životinjama pravno dala status „bića koja osećaju“, jer su do tada smatrani „stvarima“, kao što je to slučaj u srpskom zakonodavstvu, recimo (i zakonima mnogih drugih zemalja). Pa kada izgubite ljubimca, sud to u Srbiji smatra gubitkom imovine. Smešno ili tužno, teško je reći.

Nažalost, ono što nas je neprijatno iznenadilo jeste činjenica da se ove nove mere ne odnose na lovačke pse, kao ni borbe bikova. Verovali ili ne, jaki lobiji unutar vlade Španije su branili ove industrije (i odbranile), za koje verujemo da će u budućnosti ipak biti samo ružna ljudska prošlost. Ali, očigledno, ne još…

Pročitaj cijeli članak

Životinje

VIDITE KO NAM SE JAVIO DA NAM KAŽE KAKO JE! Psić iz Kantona Sarajevo kome je neko odsekao uši i nos…

Juče smo objavili izuzetno uznemirujuću vest iz Kantona Sarajevo: neko je psiću sa ulice odsekao uši i nos. Takvo iživljavanje nad nedužnom životinjom uvek ostavlja bez teksta, ali i duboko zabrinjava, jer se s pravom pitamo – u kakvom to društvu živimo?

Slučaj je prijavljen, MUP KS radi na rasvetljavanju ovog zločina, navodi se u medijima.

Danas vam javljamo lepu vest, maleni tračak nade u ovom tužnom i unemirujućem događaju, a to je da je povređeni psić dobro! Javio nam se novom fotografijom i vestima.

Biba Ramović, koja nam je poslala njegovu sliku, rekla je za Djole dog portal da je maleni hrabrica na antibioticima, ali da fino jede, pije i maše repom. Mišljenje veterinara je da može živeti dugo, uz pažnju i brigu. Odahnuli smo!

Biba je fotografisala jadnička, kao i njegove drugare dok su još bili na ulici. Svi psi sa lokacije na Koševskom brdu koje smo uče objavili, zbrinuti su i trenutno su u pansionu, potvrdila nam je – što znači da su  sigurnom. Biće vakcinisani i udomljeni, kad za to dođe vreme.

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net