Connect with us

Životinje

PEJZAŽ STRAHA: U 2017.godini munja je u Norveškoj ubila 323 JELENA, a umesto da uklone leševe – odlučili su da ih ostave…

Avgusta 2016. godine, jedan rendžer je naišao na 323 mrtva jelena u Norveškoj. Ubijeni su u naletu munje. Ali umesto da uklone leševe, čuvari parka su odlučili da ih ostave tamo gde su bili, dozvolivši prirodi da završi započeto, prenosi The Guardian.

Upozoravamo, fotografije su uznemirujuće!

Tokom godina naučnici su primetili kako se natečena tela pretvaraju u suve kosture. Najnoviji rad, koji je Kraljevsko društvo objavilo u junu ove godine, odnosi se na stvaranje „pejzaža straha“, jer su vrhunski grabežljivci, poput vukova, orlova i arktičnih lisica, komadali leševe.

S obzirom da postoje zakoni u Evropi koji podrazumevaju da leševi moraju biti uklonjeni u većini slučajeva, tako da većina ljudi nikada neće videti ovakvu smrt i propadanje. Naučnici su postavili kamere i zabeležili divlje životinje kako se hrane leševima na visoravni, koja se nalazi na 1.220 metara nadmorske visine.

Ptice sačmarice, poput vrana i orlova su posetile leševe 2017. godine, a zatim su skoro nestale 2018. godine. Obrnuto je važilo za glodare koji nisu bili na lokaciji, dok su pomenute ptice boravile u okolini. „To se može uporediti sa švedskim stolom”, kaže vodeći istraživač Shane Frank sa Univerziteta Jugoistočne Norveške.

Advertisement

Još jedno otkriće bilo je to da su se ptice, koje nisu jele leševe, hranile insektima koji su se razvili na lešinama. Oko 323 leševa jelena bilo je i pogodno za razvoj semena  kupine, ključne vrste alpske tundre koje je nicalo iz fekalija od vrana, prema studiji objavljenoj u Biology Letters 2018. godine.

Danas je opšte prihvaćeno mišljenje da ostavljanje leša životinja u šumama koristi mnogim vrstama, ali ostavljanje leševa još uvek je tabu tema. To, zajedno sa zabrinutošću zbog širenja bolesti, znači da je u prošlosti bilo malo istraživanja o tome kako leš vraća hranjive materije u ekosisteme.

Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Životinje

Sve o MAJUŠNOM PERI iz Podgorice u jednoj pesmi: “Pruži mu jedan osmeh, ON ĆE TEBI SVE”

Naišli smo na ove lepe okice i slatku pesmu koju je malenom Peri napisao Marko Puljiz, i nismo mogli, a da je ne prenesemo. Pročitajte i probajte da se ne istopite.

Mene zovu Pero,
Okicama gledam.
Drhtav sam i sladak,
Borim se i ne dam.
Iako sam mali,
Veliki sam znajte
Nisam ti ja neko pašče,
Ja sam mali fajter.
Imao sam mnogo,
Braće i sestara,
Čuvala nas majka,
Kraj svojih nedara!


Sada tužno srce – što će
Ostade siroče!
Sad u ovom novom svetu
ostao sam sam,
Ali da ću biti dobar,
To obećavam.
Biću možda malo blesav,
nestašan i šer.
Ali nikad neću biti,
Bezobrazan ker!
Isto tako presladak sam,
Pa me svako želi,
Mnogo ih je koji hoće,
Da ih razveselim!
Taj ko želi da me uzme,
Samo nek požuri,
Sam ovako neću moći,
Previše mi furi!


Biću tvoja porodica,
Al igračka – NE!
Ti mi pruži jedan osmeh,
Ja ću tebi SVE!

Za više informacija i kontaktirajte NVO Ruka-Šapi.

All photos: NVO Ruka-Šapi.

Ukoliko želite da pogledate druge pse koji traže dom, kliknite OVDE.

Pročitaj cijeli članak

Životinje

Španija usvojila ZAKON PROTIV ZLOSTAVLJANJA ŽIVOTINJA i povećala zatvorske kazne za počinioce

Španski poslanici su usvojili novi Zakon o dobrobiti životinja, kojim se povećavaju zatvorske kazne počiniteljima krivičnog dela zlostavljanja životinja. Zakon predviđa i obaveznu obuku za vlasnike pasa, pa je jedna o velikih novina – zabrana da ih ne smeju ostavljati duže od 24 sata. Odmah zatim i sterilizaciju mačaka, kao obaveznu, s obzirom da je to jedini način kontrole populacije. Pozdravljamo sve ove izmene.

Do sada je u Španiji maksimalna kazna slučaju smrti životinje bila 18 meseci zatvora, a novim Zakonom se predviđa isti period ukoliko je životinji potrebna veterinarska nega. Međutim, ukoliko životinja ugine, predviđena zakonska kazna je 2 godine ili 2 godine, u slučaju otežavajućih okolnosti.

Inače, Španija je još 2020.godine životinjama pravno dala status „bića koja osećaju“, jer su do tada smatrani „stvarima“, kao što je to slučaj u srpskom zakonodavstvu, recimo (i zakonima mnogih drugih zemalja). Pa kada izgubite ljubimca, sud to u Srbiji smatra gubitkom imovine. Smešno ili tužno, teško je reći.

Nažalost, ono što nas je neprijatno iznenadilo jeste činjenica da se ove nove mere ne odnose na lovačke pse, kao ni borbe bikova. Verovali ili ne, jaki lobiji unutar vlade Španije su branili ove industrije (i odbranile), za koje verujemo da će u budućnosti ipak biti samo ružna ljudska prošlost. Ali, očigledno, ne još…

Pročitaj cijeli članak

Životinje

VIDITE KO NAM SE JAVIO DA NAM KAŽE KAKO JE! Psić iz Kantona Sarajevo kome je neko odsekao uši i nos…

Juče smo objavili izuzetno uznemirujuću vest iz Kantona Sarajevo: neko je psiću sa ulice odsekao uši i nos. Takvo iživljavanje nad nedužnom životinjom uvek ostavlja bez teksta, ali i duboko zabrinjava, jer se s pravom pitamo – u kakvom to društvu živimo?

Slučaj je prijavljen, MUP KS radi na rasvetljavanju ovog zločina, navodi se u medijima.

Danas vam javljamo lepu vest, maleni tračak nade u ovom tužnom i unemirujućem događaju, a to je da je povređeni psić dobro! Javio nam se novom fotografijom i vestima.

Biba Ramović, koja nam je poslala njegovu sliku, rekla je za Djole dog portal da je maleni hrabrica na antibioticima, ali da fino jede, pije i maše repom. Mišljenje veterinara je da može živeti dugo, uz pažnju i brigu. Odahnuli smo!

Biba je fotografisala jadnička, kao i njegove drugare dok su još bili na ulici. Svi psi sa lokacije na Koševskom brdu koje smo uče objavili, zbrinuti su i trenutno su u pansionu, potvrdila nam je – što znači da su  sigurnom. Biće vakcinisani i udomljeni, kad za to dođe vreme.

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net