Connect with us

Životinje

PRIČA O KRASIVI KOJA TRAŽI DOM: Kako je pas iz azila spasio život drugom psu

Zahvaljujući ovom psu – jedan drugi je živ, a njegova porodica srećna jer su zajedno. Ova priča je lekcija o humanosti i prenosimo je sa stranice Društva za zaštitu životinja RUKA ŠAPI u dogovoru sa njima.

Dan posle operacije, stanje jednog vlasničkog psa se pogoršalo: nije moglo da se zaustavi krvarenje, terapija nije delovala, a opet izvršiti operaciju bilo je kobno po život psa. Hitno je bila potrebna krv za psa! Uslov: pas koji donira krv mora da ima +30kg, da bude miran, staložen i da ne reaguje na druge psa.  Bezizlazna situacija, traumatična! Vreme prolazi, a svaka sekunda je bila bitna. Niko se nije javljao, nema donatora krvi. Panika.

Volonterka Društva, se slučajno zatekla u ambulanti gde se odvijala ova drama. Slušajući veterinare koji objašnjavaju kakav pas može donirati krv i pomoći, ona se setila Krasive, glavne junjakinje naše priče. Za nju kažu da je to pas koga kada upoznate, morate zavoleti! Gledajući nju, zavolite životinje i pse. Predivna azijatkinja je nažalost napuštena i nalazi se u azilu. Kada su to čuli, veterinari su bili skeptični i mislili su da pas iz azila neće mirovati, neće sarađivati, ali volonterka ih je ubedila da ništa ne gube ako probaju (a znala je da će Krasiva sarađivati).

I bilo je kao sto je rekla. Krasiva, taj nežni div koji ima 40kg) satima je mirovala, stajala u jednom položaju. Bez problema je pustila veterinare i tehničare da je bockaju, vade krv…. Kao da je znala ozbiljnost situacije i važnost svoje uloge. Dostojanstvena i mirna, slušala je i sarađivala, i nije se bunila što je sto pored nje drugi pas (isto velika rasa). Znala je da mu pomaže, sigurno je znala….

Dan kasnije, pas kojem je Krasiva donirala krv bio je bolje! Nije više bio životno ugrožen i počeo je da se oporavlja. Krasiva je uspela! Spasila je drugara! Spasila je jedan život i vratila se u azil! Kakva surova nepravda! Zatvorena i prepuštena sama sebi! Da li to zaslužuje? Uradila je veliko delo, spasila je jedan život! Zahvaljujući njoj sada je jedna porodica srećna. A da li će heroj Krasiva biti nečiji ljubimac? Da li će ona nekad imati dom? Da li će neko biti zbog nje srećan? 

Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Životinje

Sve o MAJUŠNOM PERI iz Podgorice u jednoj pesmi: “Pruži mu jedan osmeh, ON ĆE TEBI SVE”

Naišli smo na ove lepe okice i slatku pesmu koju je malenom Peri napisao Marko Puljiz, i nismo mogli, a da je ne prenesemo. Pročitajte i probajte da se ne istopite.

Mene zovu Pero,
Okicama gledam.
Drhtav sam i sladak,
Borim se i ne dam.
Iako sam mali,
Veliki sam znajte
Nisam ti ja neko pašče,
Ja sam mali fajter.
Imao sam mnogo,
Braće i sestara,
Čuvala nas majka,
Kraj svojih nedara!


Sada tužno srce – što će
Ostade siroče!
Sad u ovom novom svetu
ostao sam sam,
Ali da ću biti dobar,
To obećavam.
Biću možda malo blesav,
nestašan i šer.
Ali nikad neću biti,
Bezobrazan ker!
Isto tako presladak sam,
Pa me svako želi,
Mnogo ih je koji hoće,
Da ih razveselim!
Taj ko želi da me uzme,
Samo nek požuri,
Sam ovako neću moći,
Previše mi furi!


Biću tvoja porodica,
Al igračka – NE!
Ti mi pruži jedan osmeh,
Ja ću tebi SVE!

Za više informacija i kontaktirajte NVO Ruka-Šapi.

All photos: NVO Ruka-Šapi.

Ukoliko želite da pogledate druge pse koji traže dom, kliknite OVDE.

Pročitaj cijeli članak

Životinje

Španija usvojila ZAKON PROTIV ZLOSTAVLJANJA ŽIVOTINJA i povećala zatvorske kazne za počinioce

Španski poslanici su usvojili novi Zakon o dobrobiti životinja, kojim se povećavaju zatvorske kazne počiniteljima krivičnog dela zlostavljanja životinja. Zakon predviđa i obaveznu obuku za vlasnike pasa, pa je jedna o velikih novina – zabrana da ih ne smeju ostavljati duže od 24 sata. Odmah zatim i sterilizaciju mačaka, kao obaveznu, s obzirom da je to jedini način kontrole populacije. Pozdravljamo sve ove izmene.

Do sada je u Španiji maksimalna kazna slučaju smrti životinje bila 18 meseci zatvora, a novim Zakonom se predviđa isti period ukoliko je životinji potrebna veterinarska nega. Međutim, ukoliko životinja ugine, predviđena zakonska kazna je 2 godine ili 2 godine, u slučaju otežavajućih okolnosti.

Inače, Španija je još 2020.godine životinjama pravno dala status „bića koja osećaju“, jer su do tada smatrani „stvarima“, kao što je to slučaj u srpskom zakonodavstvu, recimo (i zakonima mnogih drugih zemalja). Pa kada izgubite ljubimca, sud to u Srbiji smatra gubitkom imovine. Smešno ili tužno, teško je reći.

Nažalost, ono što nas je neprijatno iznenadilo jeste činjenica da se ove nove mere ne odnose na lovačke pse, kao ni borbe bikova. Verovali ili ne, jaki lobiji unutar vlade Španije su branili ove industrije (i odbranile), za koje verujemo da će u budućnosti ipak biti samo ružna ljudska prošlost. Ali, očigledno, ne još…

Pročitaj cijeli članak

Životinje

VIDITE KO NAM SE JAVIO DA NAM KAŽE KAKO JE! Psić iz Kantona Sarajevo kome je neko odsekao uši i nos…

Juče smo objavili izuzetno uznemirujuću vest iz Kantona Sarajevo: neko je psiću sa ulice odsekao uši i nos. Takvo iživljavanje nad nedužnom životinjom uvek ostavlja bez teksta, ali i duboko zabrinjava, jer se s pravom pitamo – u kakvom to društvu živimo?

Slučaj je prijavljen, MUP KS radi na rasvetljavanju ovog zločina, navodi se u medijima.

Danas vam javljamo lepu vest, maleni tračak nade u ovom tužnom i unemirujućem događaju, a to je da je povređeni psić dobro! Javio nam se novom fotografijom i vestima.

Biba Ramović, koja nam je poslala njegovu sliku, rekla je za Djole dog portal da je maleni hrabrica na antibioticima, ali da fino jede, pije i maše repom. Mišljenje veterinara je da može živeti dugo, uz pažnju i brigu. Odahnuli smo!

Biba je fotografisala jadnička, kao i njegove drugare dok su još bili na ulici. Svi psi sa lokacije na Koševskom brdu koje smo uče objavili, zbrinuti su i trenutno su u pansionu, potvrdila nam je – što znači da su  sigurnom. Biće vakcinisani i udomljeni, kad za to dođe vreme.

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net