Connect with us

Životinje

Prva MEĐUNARODNA VIRTUELNA IZLOŽBA MAČAKA u Srbiji

U Srbiji je održana prva Međunarodna virtuelna izložba mačaka u organizaciji Felis Serbika kluba, koji pripada međunarodnom TICA udruženju (The International Cat Ašociation), saopštili su organizatori, prenosi Ekspres.

Ovo je druga virtualna izložba na svetu koju je organizovao jedan klub, a ideja je nastala u vanrednim okolnostima izazvanim pandemijom COVID-a 19.

Događaj je okupio odgajivače i ljubitelje mačaka iz celog sveta i sa gotovo svih kontinenata, između ostalog iz Južne Afrike, Japana, Australije, Novog Zelanda, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Argentine.

Katarina Ginić, potpredsednica kluba Felis Serbika, kaže je da ovaj događaj možda predstavlja budućnost felinologije, iako se klub nada da će na jesen moći da održi Regionalnu izložbu na uobičajan način i omogući uživanje u mačkama i druženju uživo.

Virtuelna izložba je organizovana tako što su vlasnici slali reprezentativne fotografije ili video snimke mačaka, tako da su na adekvatan način prikazane sve karakteristike značajne za rasu.

Advertisement
Ruska plava
Photo: Nemanja Petrović

 

Mačke su se takmičile u četiri kategorije: odrasli, mačići, sterilisane mačke i domaće mačke, a ljubimce su ocenjivale međunarodne sudije. Organizovano je i takmičenje za najzabavniju mačku u kojem je javnost birala pobednike.

Sijamska mačka
Photo: Nemanja Petrović

 

Osim po broju mačaka (268), brojnosti i raznolikosti zemalja učesnica, ova izložba će ostati zabeležena po broju rasa koje su učestvovale, od kojih su neke predstavljene javnosti Srbije po prvi put, kao što su ociket, somalijska mačka, kurilian bobtejl i druge.

Pored toga, nezapamćeno veliki broj domaćih mačaka (43) učestvovao je na izložbi, koje su se osim lepotom, istakle i neobičnim osobinama izazvanim prirodnim retkim mutacijama koje su pokretač promena i stvaranja novih rasa u felinologiji.

Rezultati završnog finala biće objavljeni u nedelju 14. juna na zvaničnom sajtu Felis Serbike. Događaj su pomogli Royal vet i Leto.

Izvor: Tanjug, Ekspres
Advertisement
Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Životinje

Žustra veverica se RVE SA MAČKOM i mnogo su smešne (VIDEO)

Kada prvi put pogledate ovaj snimak, možda ćete biti malo iznenađeni, ali porodica koja je snimila ovu divnu interakciju je spasila vevericu kada je bila tek mala beba, odgajajući je u svom domu zajedno sa svojom macom.

Photo: Screenshot

 

A kada je veverica porasla, otišla je da bude sa svojim prijateljima u divljini. Međutim, s vremena na vreme ona se vraća u kuću u kojoj je odrasla da se samo malo poigra sa svojim prijateljicom mačkom.

Pošto je malo bucmastija od brze veverice, mačka se kotrlja okolo kao foka naspram brzopoteznog “rivala” u igri. Veverica zaista nadmašuje svojim sposobnostima sličnim Matriksu.

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

Životinje

MALTEZER: Istorijat rase

Više od 28 vekova, je bio aristokrata u svetu pasa. Veruje se da su maltezeri nastali na Malti, malom ostrvu južno od Sicilije. Čak je jako logično da tako plemenit nastane na Malti, čija se civilizacija odlikovala sofisticiranošću i raskošom.

 

Jedan poznati maltezer, Isa, bio je u vlasništvu Publija, rimskog guvernera Malte u 1. veku. Isa je opisana u proslavljenom epigramu kao „zabavna… čistija od poljupca goluba, nežnija od devojke… dragocenija od indijskih dragulja“. Mnogi poznati autori i naučnici, uključujući Plinija Starijeg i Strabona, pisali su o lepoti, finoći i neodoljivom šarmu malog maltezera.

Maltezeri su bili veoma cenjeni u društvu. U stvari, jedan račun za maltezera koji je prodat 1500-ih godina ekvivalentan je današnjoj vrednosti od 2.000 dolara.

Neprekidno su naučnici iz prošlosti skretali pažnju na malu veličinu rase. 1792. godine, botaničar Lineus je o maltezerima govorio da su „približne veličine veverica“. Prvi maltezer izložen u Sjedinjenim Državama bio je beli – na prvoj izložbi pasa u Vestminsteru 1877. Američki kinološki klub registrovao je maltezera 1888. godine.

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

Životinje

Zaštitite šapice svog psa od TEŠKIH OPEKOTINA usled hodanja po VRELOM ASFALTU!

Teškim opekotine koje su zadobili jastučići pasa dok su hodali po vrućem asfaltu – veoma su česti tokom leta! Zato, vredi reći nekoliko reči o pomenutoj opasnosti. Neki vlasnici često zaboravljaju da jastučići pasa nisu napravljeni za hodanje po asfaltu i da se u vrućim danima mogu ozbiljno oštetiti.

 

Pri temperaturi vazduha od 30 stepeni Celzijusa temperatura asfalta raste do 60, a na višim čak i do 80 stepeni, upozoravamo!

Po vrućem vremenu ne smete da hodate sa psom po zagrejanom asfaltu, inače rizikujete ozbiljne povrede. Nama ne pada na pamet da idemo bosi ispred zgrade ili u šetnji, ali možda ne bi bilo loše da probamo – tako ćemo znati koliko je asfalt zapravo vreo!

Psa je najidealnije izvesti u šetnju rano ujutru, kasno popodne i uveče, kada sunce nije jako i kad padne temperatura, ili po potrebi nađemo alternativne staze za šetnju (travnate površine).

Budite pažljivi!

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net