Connect with us

Životinje

Sećate se ove PAHULJICE pronađene na smeću? Još ne može da stane na zadnje noge, ali RUČKA I IGRA SE

Pre četiri dana, pisali smo o mačetu koje je pronađeno na smeću u Novom Sadu u jako lošem stanju. Po dojavi sugrađana, volenteri Udruženja za zaštitu životinja Novi Sad-SPANS su je spasili i tako je počela njena borba za život. Obradovali smo se kada smo dana pročitali u objavi na stranici Udruženja kako ručka, igra se i još uvek ne može da stane na zadnje noge – no, trudi se.

Sigurno je da će biti još dosta poseta veterinaru i terapija, ali lepo je čuti da je raspoložena i vesela. Preslatka pahuljica se zove Sofija, a mi ovom malenom borcu od sveg srca želimo da se što pre oporavi.

Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Životinje

Fotograf ptica radi monitoring BELOGLAVIH SUPOVA u Srbiji koji nemaju krilne markice

Kako je Fondacija za zaštitu grabljivica napisala na svojoj stranici, najuspešniji program zaštite ugrožene vrste, ne samo u našoj zemlji već i na Balkanu, je program upravljanja populacijom beloglavih supova. Kako kažu, opšta podrška omogućila je ove rezultate, ali među njima izdvajaju se i napori grupe alpinista i pojedinaca.

Jedan od njih je, navode, i Saša Preradović, vrhunski fotograf ptica u Srbiji. Ovih dana on je radio monitoring prstenovanih supova koji nemaju krilne markice pa su njihovim tehnikama praćenja nevidljivi.

Zabeležen je i prvi sup koji je u Srbiju došao sa Apenina iz Italije. Ovaj sup je deo programa naseljavanja beloglavih supova u Italiji u kojoj je iščezla ova vrsta.

Zabeležen je i prvi sup koji je došao iz Grčke. U Grčkoj ima malo supova i malo njih markiraju pa su retke prstenovane ptice. Smatraju da verovatno ima još ovakvih neotkrivenih prstenovanih supova, jer klasičnim nadzorom ostaju nevidljivi.

Kako navode, tu su i naši supovi kojima su otpale krilna markice, kojima je prosečni vek 5 godina, a među njima su i najstarije jedinke. Beleženje ovih ptica je važno za odredređivanje prosečnog životnog veka naših supova i starosne strukture jata. Najstariji zabeleženi sup je živeo 24 godine, ali iz Fondacije veruju da ih ima još starijih jer prstenovanje supova u Srbiji je počelo davne 1986. godine.

Advertisement

U otkrivanju najstarijih supova očekuju da će im najviše pomoći klopka kojom će najlakše moći da na uhvaćenim pticama pročitaju metalne prstenove koji su jedina trajna markacija kod ptica.

All photos: Saša Preradović.
Pročitaj cijeli članak

Životinje

Poznata glumica dala ponudu da KUPI KONJA KOGA JE TRENER UDARIO na Olimpijskim igrama

Kejli Kristin Kvoko, poznata američka glumica se ponudila da kupi konja kojeg je trener udario na Olimpijskim igrama, opisujući incident kao “odvratan“ i “uvredljiv“, prenosi Metro. Prošle subote je objavljeno da je nemački trener modernog petoboja Kim Raisner diskvalifikovana sa Olimpijskih igara u Tokiju 2020, nakon što je udarila konja Sent Boja tokom događaja.

Nemački trener UDARIO PESNICOM KONJA – zbog čega je DISKVALIFIKOVAN sa Olimpijskih igara u Tokiju

Do incidenta je došlo kada se jahačica Anika Šloj borila da stavi Sent Boja pod kontrolu tokom takmičenja za žene u skokovima na Olimpijskim igrama. Nakon što je trener Raisner udarila konja, on je odbio da sarađuje sa Anikom preskačući ograde, što joj je nateralo suze.

Union Internationale de Pentathlon Moderne (UIPM), upravljačko telo savremenog petoboja, objavilo je saopštenje kojim se potvrđuje diskvalifikacija trenera sa Olimpijskih igara. “Izvršni odbor UIPM -a (EB) dao je crni karton treneru nemačkog tima Kim Raisner, diskvalifikujući je sa ostatka Olimpijskih igara u Tokiju 2020“, navodi se u saopštenju.

Photo: © REUTERS / Ivan Alvarado

 

“IO je pregledao video snimak na kojem se vidi kako gospođa Raisner udara pesnicom konja, na kojem jaše Anika Šloj. Smatralo se da su njeni postupci prekršili pravila takmičenja UIPM, koja se primenjuju na sva priznata savremena takmičenja u petoboju, uključujući Olimpijske igre”.

Advertisement
Photo: Kaley Cuoco by Gage Skidmore / wikipedia.org

 

U postovima koje je podelila na svojoj Instagram Stori, Kejli Kristin Kvoko koja u svom domu ima nekoliko spasenih životinja, rekla je da smatra da je “moja dužnost i potreba da komentarišem ovu sramotu. Ovo nije olimpijsko takmičenje. Ovo je odvratno klasno nasilno predstavljanje sporta. Ovaj tim bi trebalo da se stidi sebe„, rekla je zvezda. “Vi i vaš tim niste bili ponosni na svoju zemlju ili ovaj sport. Sram vas bilo i neka je sa bogom svaka životinja koja dođe u kontakt sa vama. Ova jahačica i njen “trener“ su sramota. Odmah ću kupiti tog konja i pokazati mu život kakav treba da ima. Navedite svoju cenu“, dodala je.

U daljim postovima podeljenim na njen Instagram Stori, glumica je naglasila da se nije šalila sa svojom ponudom da kupi konja.

Pročitaj cijeli članak

Životinje

Pas je PREPREČIO PUT kolima hitne pomoći – DA BI ZAMOLIO ZA POMOĆ POVREĐENOM VLASNIKU

Psi su pravi prijatelji. Neće otići kada ste u nevolji, u siromaštvu i bolesti, neće vas izdati i neće vas zameniti. Zbog vlasnika, je spreman da da svoj život. Ovu priču ispričala je jedna medicinska sestra.

Hitna pomoć je došla po pozivu, tog dana je bilo mnogo poziva. Odjednom je vozač usporio. Na putu je sedeo pas. Nije se plašio automobila kao da je čekao baš hitnu pomoć. Vozač je pokušao sirenom da otera psa, ali on se nije pomerio. Tada je medicinska sestra izašla i pokušala da otera psa sa puta. Ustao je i otišao nekoliko metara, ali nije pobegao.

Medicinska sestra se vratila i čim je ušla u auto, pas se vratio na svoje mesto. Bili su iznenađeni, a onda je ista medicinska sestra odlučila da izađe i priđe psu. Nije pobegao, pas je samo ustao i krenuo prema grmlju, osvrćući se, kao da želi da proveri da li ga neko prati. Medicinska sestra je iznenada stala i počela da zove kolege.

Kada su stigli videli su da je jedan stariji čovek ležao bez svesti kraj grmlja. Bilo je evidentno da je izgubio svest i osećao se loše. Muškarac je prebačen u kola hitne pomoći i odvezen u bolnicu Hospital General Universitario de Elda u Španiji. Pas je potrčao za njima. U bolnici se ispostavilo da je čovek imao moždani udar. Kako to već biva, čovek je otišao u šetnju sa psom, osećao se loše i pao je.

Da pas nije zaustavio vozilo hitne pomoći, lekari ne bi mogli da spasu čoveka. Sve vreme pas je bio u krugu bolnice. Žena vlasnika nije mogla da ga odvede kući. Pas se opirao, borio, čak je i režao. Sin je uspeo da ga umiri, stavio je psa u automobil i odveo ga kući. Ali prošlo je samo nekoliko sati i pas se vratio u bolnicu.

Advertisement

Medicinsko osoblje je bilo oduševljeno lojalnošću psa. Hranili su ga, a kada je čovek prebačen sa odeljenja intenzivne nege na uobičajeno odeljenje, lekari su dozvolili porodici da ga poseti. Glavnog lekara su svi ubedili i on je pristao da pusti psa u bolničku sobu. Svi su bili srećni. Pas je cvileo, a vlasnik je plakao i milovao svog vernog prijatelja.

Od tada čovek je počeo da se brže oporavlja. Često je odlazio do prozora i gledao napolje, razgovarao sa psom, pokušavao da izađe što je pre moguće da ponovo bude sa svojim prijateljem. Takva odanost i ljubav zadivili su sve!

All photos: GVA Departamento de Salud de Elda – Hospital General Universitario de Elda
Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net