Connect with us

Životinje

STRAVIČAN ZLOČIN U UGANDI: Rafiki – najpoznatija planinska gorila, SVIREPO UBIJENA OŠTRIM PREDMETOM

Četiri muškarca su uhapšena i biće osuđena na doživotnu kaznu ili novčanu kaznu u iznosu od 5,4 miliona dolara, ako budu proglašeni krivim za ubistvo ugrožene vrste, piše BBC. Istraga je pokazala da je Rafiki, najpoznatija planinska gorila ubijena oštrim predmetom koji joj je probio njegove unutrašnje organe!

Postoji nešto više od 1.000 planinskih gorila, a Uprava za divlje životinje Ugande (UWA) je opisala ovu smrt kao „veoma veliki udarac„. Rafiki, za koga se smatra da je bio star oko 25 godina kada je ubijen u nacionalnom parku Bwindi, bio je vođa grupe od 17 planinskih gorila.

“Smrt Rafikija grupu ostavlja nestabilnom i postoji mogućnost da bi se ona mogla raspasti„, rekao je Bashir Hangi iz UWA. Planinske gorile su popularne i privlače posetioce u zemlju koja se oslanja na prihode od turista.

Rafiki je nestao 1. juna, a telo mu je pronađeno sutradan. Tim UWA-e je pronašao osumnjičenog u obližnjem selu, gde je pronađen sa lovačkom opremom. Priznao je da su u parku, on i još tri osobe, lovili manje životinje i da je ubio Rafikija u samoodbrani kada ih je napao, navodi se u saopštenju UWA.

Očekuje se da će četvorica muškaraca biti osuđeni po zakonu o zaštiti divljih životinja koji je donesen prošle godine. U 2018. godini, planinska gorila uklonjena je sa liste kritično ugroženih vrsta od strane Međunarodne unije za očuvanje prirode, nakon što su se intenzivni napori na očuvanju isplatili. IUCN ih sada klasifikuje kao ugrožene vrste. U naporima za zaštitu planinskih gorila učestvovao je i Leonardo DiKaprio koji je nedavno donirao sredstva rezervatu planinskih gorila u Kongu.

Advertisement
All photos: Uganda Wildlife Authority
Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Životinje

Beloglavi sup obeležen u Izraelu 2012. godine NEDAVNO NAĐEN UGINUO NA UVCU

sa oznakom H95 je obeležen u Izraelu 2012. Ovo je naša koja je uhvaćena na migraciji i stavljen joj je odašilač u Nacionalnom parku Gamla.

 

Nedavno je nađen uginuo na Uvcu, a do tada je odašiljač zabeležio 41913 lokacija na kojima je bila ptica. „Saradnjom sa kolegama iz Izraela dobijali smo informacije o njegovom kretanju“, navode iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica.

 

Rezultati su deo međunarodnog programa praćena ugroženih vrsta na njihovim migracijama u cilju sagledavanja uzroka njihove smrtnosti u periodu migracija.

Advertisement
All photos: Fondacija za zaštitu ptica grabljivica.
Pročitaj cijeli članak

Životinje

Pas iz Kragujevca KOJI JE LUTAO ULICAMA U OČAJNOM STANJU – konačno na sigurnom!

Pisali smo već o ovom dragom psiću koji je pronađen na ulicama Kragujevca u očajnom stanju i  najhitnije mu je bio potreban smeštaj kako bi se što pre sklonio sa ulice. Volonteri Crvene Šapice zamolili su za pomoć jer trenutno imaju preko 12 životinjica na svakodnevnom lečenju, tako da su bili u velikom problemu i nisu znali gde da smeste sve te duše kojima je preko potrebna pomoć.

KRAGUJEVAC: Ovom milom psu je HITNO POTREBAN SMEŠTAJ

Jako smo se obradovali kad smo na njihovoj stranici pročitali više nego predivan apdejtić. Pazite sada – ova dušica je uhvaćena i sklonjena na sigurno! Nakon tri sata potrage, konačno su uspeli. U tom momentu bio joj je ošišan ućebani deo dlake, nahranjena je i čekali su prevoz.

Photo: Crvena Šapica.

 

Kako su napisali, psića je preuzela Zorica Kolundžija i odmah nakon hvatanja krenuo je iz Kragujevca u veterinarsku kliniku. Dodali su da je izuzetno uplašena, nepoverljiva, užasno mršava i zanemarena.

Ljubav lepa… Držite joj palčeve da se oporavi što pre! Mi ćemo sigurno pratiti njenu sudbinu i čekati njenu divnu transformaciju.

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

Životinje

Preslatka Pupi iz Ćuprije U POTRAZI ZA SAVRŠENIM DOMOM

Upoznajte neodoljivu četvoromesečnu Pupi iz Ćuprije. Ona je još uvek beba sa preslatkim osmehom i još slađom njuškicom. I pored toga, ona ima smeštaj, ali nema svoj dom.

 

Kako su napisali iz Udruženja Ravno Štit iz Ćuprije, Pupi je vakcinisana, vesela i umiljata. I u sebi ima sedam kilograma lepote.

 

Podelite za njen zauvek dom.

Advertisement

Za više informacija i udomljenje kontaktirajte Udruženje za zaštitu životinja Ravno Štit iz Ćuprije.

All photos: Udruženje za zaštitu životinja Ravno Štit Ćuprija.
Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net