Connect with us

Životinje

U okeanima otkrivena LARVA KOJA JEDE PLASTIKU!

Otkriveno je stvorenje koje sigurno nikada niste videli, a ni čuli za njega. Nije ni čudo, jer ova larva živi u dubinama okeana. Njihova staništa su van dometa sunčeve svetlosti, u mraku okeana.

Ova larva po imenu Bathochordaeus živi u jednom džinovskom mehuru sluzi koji može da ima i tri metra. Ovaj mehur ili balon ima filtere pomoću kojih se životinje hrane.

Naučnici misle da može biti rešenje za uklanjanje ugljen dioksida iz atmosfere. Kako je to moguće i šta se zbiva?

Ova velika larva kroz prirodne filtere hvata čestice bogate ugljenikom u svoj mehur. Ali velike čestice ne mogu da prođu kroz filtere koji se začepe pa se životinje oslobađaju te sluzi a ona tone na dno.

A kako se stari mehuri zamenjuju novim, ugljenik uhvaćen u mehur pada na dno i ostaje tamo. Ove larve hvataju i mirkoplastiku koja pluta po moru od razgrađene odeće, kozmetike i tako ih uklanja iz okruženja. Inače, ovu mikroplastiku gutaju morske životinje a stručnjaci kažu da je u organizmu imamo i mi.

Advertisement

Pomoću robota mapirano je telo larve u mehuru pa je sada možemo i mi videti. Ovih larvi ima u okeanima širom sveta i naučnici misle da bi mogle da pomognu u čišćenju naše planete.

Izvor: dominomagazin.com
Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Životinje

Devojka je ostavila dečku DETALJNO UPUTSTVO kako da se BRINE O MAČKI, dok je na putu

Nedavno je korisnik Reddit-a podelio objavu kojom je pokazao urnebesna uputstva od svoje devojke, kako da se brine o njenoj mački dok ona nije tu.

Ona je morala da ode na nedelju dana i ostavila je macu na čuvanje svom dečku, ali ne pre nego što je sastavila detaljna uputstva „kako da je mazi“ i ostale veoma važne upute.

Pravila za mačku su glasila ovako:

 • Pruži joj puno maženja
 • Daj joj novu hranu u čistoj posudi. Ni ti ne bi jeo iz prljave činije, zar ne?
 • Očisti ostatke hrane iz prethodne činije. Ovo radim i ja za tebe
 • Njoj je potrebno 3-4 kesica hrane dnevno
 • Ako je njena činija prazna daj joj pola kesice pošto retko jede u toku noći, ali osiguraj da ima dovoljno granula
 • Daj joj malo tune kao dezert
 • Svakog dana joj isprazni posudu za vodu, operi je i napuni je hladnom vodom
 • Osiguraj da joj je činija puna granula svakog dana, za slučaj da zaboraviš da je nahraniš
 • Proveri joj posudu za posip. Protresi je i ako ima izmeta, izbaci. Zameni i stavi novi posip. Nemoj stavljati pesak na kraju posude zato što će ona piškiti preko ivice i onda ćeš morati dodatno da čistiš
 • Operi joj činiju svake večeri da bi bila spremna za sutradan
 • U 6-7 sati popodne stavi stoper za vrata i ostavi ih otvorena, tako da može da se vrati
 • Budi siguran da je u kući tokom noći!!!!! Upamti da ti život visi na koncu.
 • Njeno PetPlan osiguranje je u kutiji sa ostalim našim papirima, već sam ti pokazala, ali si zaboravio pošto nisi ni slušao.

Čim je lista podeljena, postala je hit!

Sigurni smo da se devojka već raduje ponovnom okupljanju sa svojom ljubimicom, a nadamo se da je dečko striktno poštovao pravila. Prosto zato što ne bismo voleli da znamo šta bi bilo, da nije…

All photos: reddit.com/user/FunkyJewMonkey
Advertisement
Pročitaj cijeli članak

Životinje

Osam pasa u prihvatilištu u Sanskom Mostu UJEO POSKOK?!

Kako je 14. aprila navedeno na stranici Støtt gatehunder i Bosnia – Fredrikstad, 8 pasa u podrumu i centralnom sektoru napao je i ujeo poskok. Veterinar je odmah pozvan i došao je u ovo .

 

“Iznenađujuće za nas koji sedimo ovde u Norveškoj, u zdravstvu u Sanskom Mostu ne postoji dostupan protivotrov ni za ljude ni za pse, tako da je veterinar malo mogao da učini. Prema rečima čuvara pasa, u vestima se često javlja da je protivotrov u nedostatku”, navode oni.

 

Psima je dat antiinflamatorni deksametazon, ali su ih volonteri odveli u susedni grad da potraže protivotrov. Psi su smešteni na klinici za životinje u susednom gradu i trenutno su na lečenju. Jedan od pasa je, nažalost, uginuo. Na objavljenim fotografijama, on je imao krv na njušci i najverovatnije je bio prvi na udaru.

Advertisement

 

Ostali psi su i dalje otečeni, ali čak i oni u najkritičnijem stanju, oni koji još uvek ne mogu da stoje uspravno, počeli su da mašu repovima. Protivotrov se nije mogao naći, ali stalno lečenje infuzijom i lekovima je mnogo pomoglo.

 

U najnovijoj objavi objasnili su da u Sanskom Mostu ne postoji kontrola štetočina pa su čuvari pasa morali sami da pregledaju prihvatilište. Srećom, jedan od volontera ima dosta znanja o zmijama i reagovao je na vreme nakon ujeda.

 

Advertisement

Nakon što su čuvari pasa pregledali snimke kamera, uočili su da su psi iskopali rupu u zemlji, a zatim naizmenično gurali svoje njuške, odakle ih je zmija, po svemu sudeći, ujedala. To mesto je sada popunjeno i zaštićeno, pa se nadaju da više neće doći do nemilih događaja.

All photos: Støtt gatehunder i Bosnia – Fredrikstad.
Pročitaj cijeli članak

Životinje

Bela iz Šapca poručuje: “Mazna sam, SLUŠAĆU TE I VOLETI, to ti obećavam”

Jedna lepojka iz Šapca odlučila je da vam ispriča svoju priču. Sama, onako kako oseća da treba, sa ogromnom nadom da će je neko primetiti i osetiti ljubav koja iz nje isijava. Upoznajte Belu i pažljivo pročitajte šta to ima da vam kaže.

“Zdravo svima. Zovem se Bela. Možda ste imali šansu i zadovoljstvo da me vidite kako trčakaram oko autobuske stanice u Šapcu. Imam oko 8 meseci. Ostavili su me u napuštenom dvorištu bez hrane i vode i žena koja živi pored, nije nas volela i nikada joj nije bilo žao nas. Bilo nas je petoro. Jedan dečko nam je jedno veče, po kiši , doneo hranu i mnogo smo bili srećni. Bacili su nas na groblje jer nas ne vole, ali on nas je vratio tamo.

Sledeći dan su sva moja braća i sestre nestali. Ostala sam samo ja. Odveli su me u šupu sa još 4 crna drugara. Drugari su se razboleli i zatvorili oči. Ostalo je nas troje. Volela sam Crnog i Plašljivka. Plašila sam se da se i ja ne razbolim. Crni se razboleo i svaki dan je išao da primi terapiju.

Mnogo sam se brinula i želela sam da što pre ozdravi. Plašljivka smo udomili, Crni se izlečio. Crnog su pre neki dan neki zli ljudi udarili autom. Zatvorio je oči i više se ne pomera. Ja sam ponovo ostala sama. Mazna sam, slušaću te i voleti, to ti obećavam. Nisam zahtevna, srednjeg-manjeg rasta sam. Vakcinacija i sterilizacija su obezbeđeni.”

Hajde da zajedno pronađemo Beli dom kakav zaslužuje. Mnogo je patila, ali ne mora biti tako celog života, zar ne?

Advertisement

Za više informacija i udomljenje kontaktirajte Prihvatilište za pse Šabac – volonteri.

All photos: za pse Šabac – volonteri.
Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net