Connect with us

Životinje

U toku je SAJAM HORTIKULTURE na Beogradskom sajmu

Međunarodni Sajam hortikulture otvoren je 17.juna na Beogradskom sajmu pod sloganom „Bašta u srcu grada“ i trajaće do subote 20. juna.
Sajam je otvorio državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Srbije Velimir Stanojević koji je rekao da je organizovanje ove manifestacije dobar putokaz Beogradskog sajma za novi početak.

„Dobar pokazatelj za dalji razvoj hortikulture je da proizvodnja cveća i ukrasnog bilja u Srbiji raste, trenutno imamo 550 hektara pod sadnicama, a ohrabrujuć je podatak da je preko 200 hektara površine cveća u zaštićenom prostoru„, istakao je Stanojević.

Slika je simbolična

On je dodao i da se na sajmu predstavljaju i voćari, vinogradari, povrtari, kao i ljudi koji se bave prikupljanjem i preradom lekovitog bilja.

Na 25. Medjunarodnom sajmu hortikulture učestvuje više od 80 izlagača, najviše domaćih, ali su preko svojih distributera i predstavnika zastupljene firme iz Nemačke, Italije, Slovenije i Švedske.

Govoreći o 23. Izložbi lekovitog bilja i preparata od meda Darovi prirode, koja je prateći deo Sajma hortikluture, Stanojević je istakao da u Srbiji 1,3 miliona košnica daju 11.000 tona meda.

Pored te izložbe održavaja se Izložba baštenskih i parkovskih mašina i prateće opreme „MotoPlantExpo“ i Izložba organske proizvodnje „Organic Fest“.

Advertisement
Izvor: beta.rs
Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Životinje

UHAPŠEN MUŠKARAC u Nišu jer je u restoranu ZLOSTAVLJAO MAČKU I BACIO JE U REKU

Na internetu je kružio veoma uznemirujući video, a onda je usledila vest – Niška policija identifikovala je i uhapsila četrdesetjednogodišnjeg muškarca iz tog grada koji se sumnjiči da je u jednom restoranu zlostavljao mačku, a potom je bacio u reku, piše RTS.

Slika je simbolična.

Policija će, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu, podneti krivičnu prijavu, navodi se u saopštenju MUP-a.

Krivična prijava se podnosi zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ubijanje i zlostavljanje životinja.

Ostaje da vidimo da li će sve ostati na ovome ili će konačno neka životinja, jadna i nevina žrtva monstruma, dočekati pravdu.

Pročitaj cijeli članak

Životinje

Došlo je proleće i POČINJE SEZONA MALIH JEŽEVA – molimo vas pazite na njih!

(Erinaceus concolor/Hedgehog) živi u šumama, šibljacima, proplancima, ali i u blizini naselja i u naseljima. Možete ih videti i u parkovima i baštama, a širom Srbije su širom rasprostranjeni. Međutim, da li ste znali da je prolećni period sezona parenja ježeva i da su oni tada najaktivniji? Ako nista, podsetite se ove i drugih zanimljivih činjenica o ježićima u razgovoru koji je portal Djole dog imao sa doktorom veterine Vladimirom Terzinom.

Počinje polako i sezona malih ježeva koji se često nađu na putu. S obzirom da su oni spori, ne mogu se brzo i lako skloniti na bezbedno mesto. Ovim putem pozivamo i vozače da povećaju oprez, pogotovo u sumrak i noću, kako bi se u što većoj meri smanjilo stradanje ovih divnih životinjica.

Evo nekoliko informacija o njima, da biste postali svesni koliko su oni predivni – imaju 5.000 – 7.000 bodlji, veoma su aktivni tokom noći, imaju odlično čulo sluha i mirisa, prosečni životni vek je oko 5 godina, vole da se maze i igraju. Ježevi imaju malo prirodnih neprijatelja, a glavni uzrok njihove smrtnosti je upravo – čovek. 

Oni su dakle, prava mala slatka bodljikava stvorenja. Zato, čuvajmo ih!

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

Životinje

Sredozemna morska medvedica NAKON 40 GODINA viđena u Hrvatskoj!

Tokom obavljanja monitoringa morskih vranaca u akvatoriju Nacionalnog parka Mljet proteklog vikenda, biolog Luka Jurinović i čuvar prirode Nacionalnog parka Mljet Davor Stražičić uočili su i fotografisali sredozemnu medvedicu (Monachus monachus), jednog od najugroženijih sisara na svetu. To je prvi potvrđen slučaj njenog pojavljivanja na ovom području od početka 1980-ih godina.

Slika je simbolična.

 

Ona spada u porodicu pravih foka, hrani se ribom i mekušcima koje lovi roneći. Može narasti do dužine od preko 2,5 m i težiti do 300 kg. Nekada je bila raširena i u Jadranu, ali se danas smatra regionalno izumrlom. Tome je doprinio intenzivan ribolov, ali i rast nautičkog turizma zadnjih decenija.

Područja s visokim stupnjem zaštite prirode, kao u ovom slučaju akvatorija NP Mljet, pokazala su se kao mesta gde je raznim mehanizmima moguće poboljšati stanje neke ugrožene vrste ili pojedinog eko sistema. Preduslov za boravak i preživljavanje ovakvog sisara je dovoljno bogat riblji fond i neuznemiravanje od strane ljudi.

Iz NP Mljet nadaju se da uočena jedinka nije sama, te da će njena poseta najstarijem morskom zaštićenom području na Sredozemlju, Nacionalnom parku Mljet, pretvoriti u mesto trajnog boravka ove vrste.

Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net