Connect with us

Životinje

Vlasnik kod Donjeg Miholjca u Hrvatskoj, ZAVEZAO PSE LANCEM ZA TRAKTOR I VUKAO PO PUTU

Udruženje za zaštitu životinja „Bobi DM“ je obavestilo Policiju o zlostavljanju pasa u Rakitovici, a sve su potvrdili i meštani naselja, koji su bili svedoci.

Krvavi tragovi ostali su na putu gde su u naselju Rakitovica kod Donjeg Miholjca zlostavljana dva psa, piče Večernji list. O postupku 34-godišnjaka, koji je svoje pse zavezao lancem za traktor, a zatim ih vukao po putu, ovaj put su progovorile i komšije.

„Od njih smo i mi saznali šta se desilo. Obavestili smo Policiju, a svedoci su sve potvrdili. Jedan čovek ga je pokušao zaustaviti, ali kao što to obično biva, niko ne sa takvima imati posla“, kažu iz Udruženja za zaštitu životinja Donji Miholjac „Bobi DM“.

Zašto je T.P. zlostavljao svoje pse nije poznato, neki kažu da ih je hteo kazniti jer su pobegli od kuće. Međutim, iz Policijske uprave osječko-baranjske potvrdili su da će za to delo počinilac odgovarati.

„Policijski službenici Policijske stanice Donji Miholjac dobili su prijavu Udruženja za zaštitu životinja Donji Miholjac da je 13. juna 34-godišnji hrvatski državljanin iz Rakitovice vezao svoja dva psa za traktor i odvukao ih ulicom. Postupajući po tome, pregledom mesta događaja i prikupljenim informacijama, oni su potvrdili navode. Protiv počinioca je podneta krivična prijava Opštinskom državnom tužilaštvu zbog krivičnog dela ubistva ili mučenja životinje. O ovom krivičnom delu obavešteni su i veterinarski i komunalni inspektori grada Donjeg Miholjca. Oni su zajedno sa policajcima otišli ​​na adresu počinioca, psi su odvedeni i zbrinuti u prihvatilištu za pse u Normancima“, odgovorili su iz PU na pitanje iz Večernjeg lista šta je utvrđeno kriminalističkom istragom i šta je policija preduzela.

Advertisement

Iz Državnog inspektorata su potvrdili da su o zlostavljanju životinje bili obavešteni od strane Policije.

„Veterinarska inspekcija, zajedno sa komunalnom policijom, utvrdila je da privatno lice vuče dva psa stafordsirskog tipa, vezana lancima za traktor. Veterinar koji ih je pregledao utvrdio je povrede, a psi su prebačeni u stacionar Veterinarske ambulante, gde im je pružena veterinarska pomoć. Radi se o lakšim telesnim povredama, koje nisu opasne po život. Veterinarska inspekcija podići će optužnicu protiv vlasnika, a do kraja postupka psi će biti smešteni u prihvatilištu“, kažu iz Državnog inspektorata.

Nakon što su oduzeti vlasniku, psi su bili smešteni u skloništu Udruženja „Phenix“. Menadžer skloništa Zvjezdana Orešković je povrtdila da su pregledi i posmatranje obavljeni u veterinarskoj ambulanti „Dr. Doolittle“ u Osijeku, gde su psi trenutno u stacionaru. Vlasnik ih je inače uredno čipovao i vakcinisao.

Razgovor sa počiniocem Policija ne spominje u odgovoru, a razlog bi mogla biti informacija ko je Večernji list kasnije saznao: T.P. je napustio Rakitovicu i otišao za Nemačku. Dok je Policija rešavala zlostavljanje pasa u Rakitovici, u Donjem Miholjcu 70-godišnjak je ubio i zakopao svog psa. Volonteri iz Udruženja kažu kako ima sve više zlostavljanih životinja. Tako su nedavno spasili psića koji je bio zatvoren u šahti danima, koga je slučajno čuo meštanin koji je u blizini kosio travu. Pronašli su i mačku sa metkom u kičmi, ženku sa nogom u ranama koja je morala biti amputirana. Nedavno je i koji je živeo u blizini deponije – ubijen, znaju da je počinitelj jedan lovac.

Sve dok se počinioci ne počnu kažnjavati, ništa se neće promeniti, ističu volonteri.

Advertisement
Izvor: Večernji list
Slike su simbolične.
Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Životinje

Sve o MAJUŠNOM PERI iz Podgorice u jednoj pesmi: “Pruži mu jedan osmeh, ON ĆE TEBI SVE”

Naišli smo na ove lepe okice i slatku pesmu koju je malenom Peri napisao Marko Puljiz, i nismo mogli, a da je ne prenesemo. Pročitajte i probajte da se ne istopite.

Mene zovu Pero,
Okicama gledam.
Drhtav sam i sladak,
Borim se i ne dam.
Iako sam mali,
Veliki sam znajte
Nisam ti ja neko pašče,
Ja sam mali fajter.
Imao sam mnogo,
Braće i sestara,
Čuvala nas majka,
Kraj svojih nedara!


Sada tužno srce – što će
Ostade siroče!
Sad u ovom novom svetu
ostao sam sam,
Ali da ću biti dobar,
To obećavam.
Biću možda malo blesav,
nestašan i šer.
Ali nikad neću biti,
Bezobrazan ker!
Isto tako presladak sam,
Pa me svako želi,
Mnogo ih je koji hoće,
Da ih razveselim!
Taj ko želi da me uzme,
Samo nek požuri,
Sam ovako neću moći,
Previše mi furi!


Biću tvoja porodica,
Al igračka – NE!
Ti mi pruži jedan osmeh,
Ja ću tebi SVE!

Za više informacija i kontaktirajte NVO Ruka-Šapi.

All photos: NVO Ruka-Šapi.

Ukoliko želite da pogledate druge pse koji traže dom, kliknite OVDE.

Pročitaj cijeli članak

Životinje

Španija usvojila ZAKON PROTIV ZLOSTAVLJANJA ŽIVOTINJA i povećala zatvorske kazne za počinioce

Španski poslanici su usvojili novi Zakon o dobrobiti životinja, kojim se povećavaju zatvorske kazne počiniteljima krivičnog dela zlostavljanja životinja. Zakon predviđa i obaveznu obuku za vlasnike pasa, pa je jedna o velikih novina – zabrana da ih ne smeju ostavljati duže od 24 sata. Odmah zatim i sterilizaciju mačaka, kao obaveznu, s obzirom da je to jedini način kontrole populacije. Pozdravljamo sve ove izmene.

Do sada je u Španiji maksimalna kazna slučaju smrti životinje bila 18 meseci zatvora, a novim Zakonom se predviđa isti period ukoliko je životinji potrebna veterinarska nega. Međutim, ukoliko životinja ugine, predviđena zakonska kazna je 2 godine ili 2 godine, u slučaju otežavajućih okolnosti.

Inače, Španija je još 2020.godine životinjama pravno dala status „bića koja osećaju“, jer su do tada smatrani „stvarima“, kao što je to slučaj u srpskom zakonodavstvu, recimo (i zakonima mnogih drugih zemalja). Pa kada izgubite ljubimca, sud to u Srbiji smatra gubitkom imovine. Smešno ili tužno, teško je reći.

Nažalost, ono što nas je neprijatno iznenadilo jeste činjenica da se ove nove mere ne odnose na lovačke pse, kao ni borbe bikova. Verovali ili ne, jaki lobiji unutar vlade Španije su branili ove industrije (i odbranile), za koje verujemo da će u budućnosti ipak biti samo ružna ljudska prošlost. Ali, očigledno, ne još…

Pročitaj cijeli članak

Životinje

VIDITE KO NAM SE JAVIO DA NAM KAŽE KAKO JE! Psić iz Kantona Sarajevo kome je neko odsekao uši i nos…

Juče smo objavili izuzetno uznemirujuću vest iz Kantona Sarajevo: neko je psiću sa ulice odsekao uši i nos. Takvo iživljavanje nad nedužnom životinjom uvek ostavlja bez teksta, ali i duboko zabrinjava, jer se s pravom pitamo – u kakvom to društvu živimo?

Slučaj je prijavljen, MUP KS radi na rasvetljavanju ovog zločina, navodi se u medijima.

Danas vam javljamo lepu vest, maleni tračak nade u ovom tužnom i unemirujućem događaju, a to je da je povređeni psić dobro! Javio nam se novom fotografijom i vestima.

Biba Ramović, koja nam je poslala njegovu sliku, rekla je za Djole dog portal da je maleni hrabrica na antibioticima, ali da fino jede, pije i maše repom. Mišljenje veterinara je da može živeti dugo, uz pažnju i brigu. Odahnuli smo!

Biba je fotografisala jadnička, kao i njegove drugare dok su još bili na ulici. Svi psi sa lokacije na Koševskom brdu koje smo uče objavili, zbrinuti su i trenutno su u pansionu, potvrdila nam je – što znači da su  sigurnom. Biće vakcinisani i udomljeni, kad za to dođe vreme.

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net