Connect with us

Životinje

VLASNIK PITONA IZ ZAGREBA: Želim svog Bigija natrag! On ima svoju sobu

U fokus javnosti dospeo je nakon što se saznalo da je u stanu, osim stabljika marihuane visine između 10 i 130 cm, držao burmanskog pitona dugog 5,5 metara i teškog oko 50 kilograma.

Istina je da sam imao biljke na terasi, no nije ih bilo 25, nego 19, i uzgajao sam ih za lične potrebe, a ne za preprodaju, kako tvrde, započeo je svoju priču T. M. (37) sa zagrebačkog Jaruna.

Pitona, koji je bio dobrog zdravlja, privremeno je zbrinula ekipa Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba i Zoološkog vrta Grada Zagreba. Trenutno je u karantinu. Vlasnik kaže da se zove Bigi i da ima oko sedam godina. Odlučan je u nameri da Bigija što pre dovede kući.

„Nije mi to prva zmija, imao sam ih jedanaest. Kad sam je nabavio, imala je 30-35 centimetara dužine i stala je u plastičnu posudu za sladoled. Prvo sam je hranio pacovima. Kako je rasla, nisam želeo da je hranim zečevima jer ih volim, nego svake dve nedelje je hranim zamrznutim pa odmrznutim kokošima“, govori T. M., dok nam se dva stafordska bul terijera motaju oko nogu. Jedan, star pet godina je njegov, dok je drugi kod T. M. na dresuri.

Imao je i kraljevskog pitona, koji je preko krova otpuzao komšiji na terasu pre pet godina.

Advertisement

„Moja poznanica ga je pustila na krov. Ona je tog pitona odnela i u bolnicu“, kaže i pojašnjava da je kraljevski piton manji od burmanskog i naraste do dva metra, i to ženka, dok je njegov bio mužjak.

U oktobru 2017. neko ga je anonimno prijavio da zmiju šeta napolju. Tad mu je u stan došla inspekcija Ministarstva zaštite okoliša. Inspektor je utvrdio da je zmiju legalno kupio u pet shopu. U nalazu, koji nam je dao na uvid, konstatovano je da je zmija u urednom stanju i okruženju, pa je upozoren da je više ne izvodi van radi sigurnosti, kako ljudi, tako i same zmije.

Osim burmanskog i kraljevskog pitona, imao je i dve boe, četiri kukuruzne zmije i dve pacovske zmije. Reč je o neotrovnim zmijama. Za Bigija je, kad je prerastao terarijum, uredio celu sobu. Pitamo ga za biljke, za šta ih koristi.

„Te biljke, osim THC-a, sadrže i CBD. Imam nalaz psihijatra u kome je navedeno da biljke s CBD-om koristim već godinama za ublažavanje epi napada, problema sa spavanjem i bolova u leđima i kolenu jer sam se povredio u saobraćajnoj nesreći nakon pada sa motocikla. Ne želim da pijem tablete, radije pre spavanja zapalim ‘joint’ ili napravim šejk od mleka i banane u koji dodam vrh sveže odsečen sa biljke“, kaže.

Izvor: 24 sata
All photos: Privatna arhiva
Advertisement
Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Životinje

GRADOVI LESTER i UTREHT transformisali autobuske stanice u PRAVA PČELINJA CARSTVA

Grad Lester ulaže velike napore da pretvori što veći broj autobuskih stanica u pravi raj za pčele.

Trenutna mreža sadrži 30 autobuskih stanica sa krovovima na kojima je umesto lima – posađena trava obogaćena mnoštvom divljeg cveća, sve u cilju da privuče i održi vredne pčelice čiji je broj poslednjih godina u padu.

Ideja je da ove autobuske stanice budu njihova utočišta, ali da uz to i pospeše oprašivanje. Uz ogroman podstrek za pčele, ovi zeleni krovovi koji su definitivno oaza za insekte, treba i da ulepšaju grad i učine ga šarenolikim, zdravijim mestom.

Iste autobuske stanice postavljene su i u Utrehtu, a brojka je fascinantna – čak 300 autobuskih stajališta u nameri da pomognu pčelama, ali i poboljša biodiverzitet u urbanoj sredini.

Bravo za ideju! 

Advertisement
All photos: Clear Channel.
Pročitaj cijeli članak

Životinje

Kakvu su promenu MACE IZ PRIHVATILIŠTA napravile u popravnoj ustanovi u Indijani? OGROMNU!

Već znamo koliko su mace posebne i izuzetne životinjice, pa čak dolazimo do toga da druženje sa macama ima terapeutsko dejstvo. Sa macama, ljudi se jednostavno osećaju lepše.

Jedna popravna ustanova u Indijani doživela je fantastičan rezultat kad su uzeli mace iz prihvatilišta i doveli ih na druženje sa onima koji borave na tom mestu, da bi videli da li će postojati neki, bilo kakav uticaj.

Tako je počeo program pod nazivom FORWARD. koji su pokrenuli Liga za zaštitu životinja i popravni dom Pendlton u Indijani. Sam koncept programa bio je uzimanje mačaka iz prihvatilišta i omogućavanje zatvorenicima popravne ustanove da brinu o njima. Ovo se pokazalo uspešnim za obe strane.

Mnoge mace koje su bile u prihvatilištu postale su asocijalne, zbog zlostavljanja, lošeg postupanja i slično. Zbog toga ih je bilo teško udomiti.

Ovaj program pomogao im je da vrate poverenje u ljude i na taj način bude olakšan pronalazak novog doma. Počele su da veruju ljudima, navikle su se na njihovu blizinu. Zatvorenici su čistili za njima, mazili ih, negovali i hranili. Čak su im pravili igračkice, kapice i odelca.

Advertisement

Naučili su kako da brinu o drugom živom biću, dozvolili sebi da ih dotakne ta iskrena emocija, naučili su da nekoga vole.

Upoznali su se sa odgovornošću, komuniciranjem u grupi bez nasilnih mera za rešavanje problema, a uz to su stvorili bezuslovnu ljubav prema ljubimcima, što je bilo nešto što neki od njih nikada nisu osetili.

Ovaj program je bio u toj meri uspešan da su se slični pojavili širom Amerike.

Koliko su ih samo inspirisale. Uspele su da probude u njima nešto prelepo. Motivisale su ih da se upišu u školu, poštuju pravila, zaposle, poboljšaju svoju higijenu. Prisustvo životinja izvuklo je njihovu smirenost na površinu i pojačalo duh zajednice. A ko bi drugi u tome pomogao, nego – mace lično! 

All photos: Pendleton Correctional Facility – FORWARD.
Advertisement
Pročitaj cijeli članak

Životinje

PEGI IZ ODŽAKA: Velika snažna devojka HRABRO KORAČA SVOJIM PUTEM OPORAVKA

O njoj smo napisali niz tekstova. I svaki put se iznova oduševimo njenom hrabrošću, napretkom, željom za životom. Sećate se? Pegi je pronađena na putu Lalić-Odžaci. Ležala je nepomično i pogledom molila za spas. Ko zna koliko dugo niko nije zastao. A onda se sve preokrenulo. Naišao je jedan Nikola za koga ona nije bila nevidljiva, a brigu o njoj preuzelo je Udruženje za zaštitu životinja „Ruka šapi“ iz Odžaka. Podsetite se čitave njene priče.

I sada, nakon ogromne borbe, zalaganja, pružene ljubavi, Pegica više nema tužan, nesrećan pogled, niti rane po telu pune crva, nije više iznemogla i slomljena. Postala je razigrana, jaka devojka puna života. Pregurala je sve, i sada gleda samo napred.

Eto je, vesela, dobra i veeelika. Boravi u pansionu u Novom Sadu. A dok čeka svoj savršen domić, neku finu kuću sa dvorištem i nekoga ko poznaje ovu rasu, koja je apsolutno posebna i predivna, leči se od srčanog crva, i rekli bismo da sjajno napreduje!

Da pružite dom ovom psećem savršenstvu, kontaktirajte Udruženje za zaštitu životinja „Ruka šapi“ iz Odžaka.

All photos: UZZŽ Ruka šapi.
Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net