Connect with us

Životinje

ZAŠTIĆENE VRSTE BILJAKA U SRBIJI: Ciklama, gospina papučica i kalužarka

Uredbom o zaštiti prirodnih retkosti Republike Srbije određuju se divlje vrste biljaka i životinja kojima se kao prirodne retkosti od izuzetnog značaja, određuje I stepen zaštite. To znači da je njihov opstanak u prirodnim staništima ugrožen u takvom stepenu da pripadaju vrstama koje će bez posebnih mera ubrzo iščeznuti ili postoji opasnost od njihovog iščezavanja. Vreme je da upoznamo zaštićene vrste flore ili biljaka Srbije. U Srbiji živi 39% vaskularne flore Evrope.


Ciklama
Drugi naziv: Cyclamen hederifolium Aiton, Cyclamen

Višegodišnja je i zeljasta koja dostiže visinu od 5 do 15cm. Listovi su zimzeleni, kožasti, srcasti, na dugim dršakama, sa prednje strane tamnozeleni, a sa naličja crvenkasti.  Cvetovi su pojedinčni, u ciklama roze boiji. Vreme cvetanja je u periodu od avgusta do novembra. Možemo je videti u svetlim šumama mediteranskim i sumediteranskim područjima, čija klima im najviše odgovara.

Gospina papučica
Drugi naziv: Cypripedium calceolus L., Lady’s-slippe

Višegodinja, zeljasta biljka čija visina varira od 20 do 40cm. Stabiljke su debele, listovi su dužine od 7 do 125cm, dugi su, eliptični, osnovom obavijaju stabiljku. Cvetove imaju 1 – 2, ređe 3 do 4 cveta na stabiljci i veoma su krupni. Medena usna mešinasto naduta, na gornjoj strani ima oblik papuče, kako i samo ime kaže. Cveta u maju i junu, a ponekad i u julu. Prirodno stanište je bukova, borova i ariševa šuma. Najčešće se može videti u nizijama. Jedino preostalo stanište u Srbiji je Suva planina, a drugo Majdanpek. Smatra se da je predstavnik najlepše vrste orhideje u Evropi.

Kalužarka
Drugi naziv: Epipactis helleborine, Broad-leaved Helleborine

Višegodišnja biljka čije su stabiljke visine od 20 – 60cm, a najviše 90cm. Listovi su okruglasti, na vrhu zašiljeni, osnovom obuhvataju stabljiku. Cvast je kasolika, mnogocvetna. Cvetovi su zelenkasti, bledocrveni, ređe beli.
Vreme cvetanja je period od juna do septembra. Stanište ove biljke su šume, šikare, livade od nizija do stublijskog pojasa. Kod nas je zabeležena u zapadnoj, jugoistočnoj i južnoj Srbiji.

Advertisement
Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Životinje

Osam pasa u prihvatilištu u Sanskom Mostu UJEO POSKOK?!

Kako je 14. aprila navedeno na stranici Støtt gatehunder i Bosnia – Fredrikstad, 8 pasa u podrumu i centralnom sektoru napao je i ujeo poskok. Veterinar je odmah pozvan i došao je u ovo .

 

“Iznenađujuće za nas koji sedimo ovde u Norveškoj, u zdravstvu u Sanskom Mostu ne postoji dostupan protivotrov ni za ljude ni za pse, tako da je veterinar malo mogao da učini. Prema rečima čuvara pasa, u vestima se često javlja da je protivotrov u nedostatku”, navode oni.

 

Psima je dat antiinflamatorni deksametazon, ali su ih volonteri odveli u susedni grad da potraže protivotrov. Psi su smešteni na klinici za životinje u susednom gradu i trenutno su na lečenju. Jedan od pasa je, nažalost, uginuo. Na objavljenim fotografijama, on je imao krv na njušci i najverovatnije je bio prvi na udaru.

Advertisement

 

Ostali psi su i dalje otečeni, ali čak i oni u najkritičnijem stanju, oni koji još uvek ne mogu da stoje uspravno, počeli su da mašu repovima. Protivotrov se nije mogao naći, ali stalno lečenje infuzijom i lekovima je mnogo pomoglo.

 

U najnovijoj objavi objasnili su da u Sanskom Mostu ne postoji kontrola štetočina pa su čuvari pasa morali sami da pregledaju prihvatilište. Srećom, jedan od volontera ima dosta znanja o zmijama i reagovao je na vreme nakon ujeda.

 

Advertisement

Nakon što su čuvari pasa pregledali snimke kamera, uočili su da su psi iskopali rupu u zemlji, a zatim naizmenično gurali svoje njuške, odakle ih je zmija, po svemu sudeći, ujedala. To mesto je sada popunjeno i zaštićeno, pa se nadaju da više neće doći do nemilih događaja.

All photos: Støtt gatehunder i Bosnia – Fredrikstad.
Pročitaj cijeli članak

Životinje

Bela iz Šapca poručuje: “Mazna sam, SLUŠAĆU TE I VOLETI, to ti obećavam”

Jedna lepojka iz Šapca odlučila je da vam ispriča svoju priču. Sama, onako kako oseća da treba, sa ogromnom nadom da će je neko primetiti i osetiti ljubav koja iz nje isijava. Upoznajte Belu i pažljivo pročitajte šta to ima da vam kaže.

“Zdravo svima. Zovem se Bela. Možda ste imali šansu i zadovoljstvo da me vidite kako trčakaram oko autobuske stanice u Šapcu. Imam oko 8 meseci. Ostavili su me u napuštenom dvorištu bez hrane i vode i žena koja živi pored, nije nas volela i nikada joj nije bilo žao nas. Bilo nas je petoro. Jedan dečko nam je jedno veče, po kiši , doneo hranu i mnogo smo bili srećni. Bacili su nas na groblje jer nas ne vole, ali on nas je vratio tamo.

Sledeći dan su sva moja braća i sestre nestali. Ostala sam samo ja. Odveli su me u šupu sa još 4 crna drugara. Drugari su se razboleli i zatvorili oči. Ostalo je nas troje. Volela sam Crnog i Plašljivka. Plašila sam se da se i ja ne razbolim. Crni se razboleo i svaki dan je išao da primi terapiju.

Mnogo sam se brinula i želela sam da što pre ozdravi. Plašljivka smo udomili, Crni se izlečio. Crnog su pre neki dan neki zli ljudi udarili autom. Zatvorio je oči i više se ne pomera. Ja sam ponovo ostala sama. Mazna sam, slušaću te i voleti, to ti obećavam. Nisam zahtevna, srednjeg-manjeg rasta sam. Vakcinacija i sterilizacija su obezbeđeni.”

Hajde da zajedno pronađemo Beli dom kakav zaslužuje. Mnogo je patila, ali ne mora biti tako celog života, zar ne?

Advertisement

Za više informacija i udomljenje kontaktirajte Prihvatilište za pse Šabac – volonteri.

All photos: za pse Šabac – volonteri.
Pročitaj cijeli članak

Životinje

Žalbe nadležnih iz užičkog “Zelenila”: “Psi lutalice OTEŽAVAJU NAŠ RAD”

U toku su prolećni radovi na zelenim površinama u Užicu, koji teku uobičajeno, a kako prenosi Danas i prema rečima nadležnih u „Zelenilu“ koje radi u okviru užičkog „Bioktoša“, ovih dana ih otežavaju “psi lutalice”. “Ponovo radimo rekonstrukciju cvetnih površina koje su uništili kučići. Posadimo, oplevimo, okopamo cveće, a oni sve to unište. Prave nam velike probleme, na Trgu partizana ih ima najmanje deset“, rekla je za Danas Gordana Filipović, rukovodilac „Zelenila“.

 

Danas navodi da osim što popravljaju i ponovo rade ono što psi unište, kao i obično u proleće, u toku je i zasejavanje i košenje travnjaka, plevljenje, okopavanje šiblja i sezonskog cveća.

U komentarima ispod vesti pretežno je bilo komentara građana koji su stali u zaštitu nedužnih pasa koji, kako primećujemo, prolaze kroz ravi pakao tokom ovog meseca, zbog pojačane hajke pojedinih naših medija. Građani pozivaju medije da prekinu da pišu vesti u kojima se „napuštene životinje satanizuju“, ali i navode primere ljudske bahatosti i uništavanja cveća, sa čime psi sa ulice nemaju baš nikakve veze.

Neki od komentara su nas slatko nasmejali, a sa vama ćemo podeliti par veoma zanimljivih:

“Posadite, oplevite, okopate cveće, a oni sve to otkopaju, počupaju, ponesu kući u zubima i posade u svoje dvorište! Čestitam, provalili ste ih”, “psi sigurno ne vade cveće iz zasada. Znamo ko krade iz parka ono što inače mora da kupi za terasu ili dvorište”, “Eh, kad bi psi pristali da kopaju pre sađenja – makar radili samo za topli obrok”.

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net