Connect with us

Životinje

ZAŠTIĆENE VRSTE BILJAKA U SRBIJI: Plaštak, apeninska breberina i žbunasta joha

Uredbom o zaštiti prirodnih retkosti Republike Srbije određuju se divlje vrste biljaka i životinja kojima se kao prirodne retkosti od izuzetnog značaja, određuje I stepen zaštite. To znači da je njihov opstanak u prirodnim staništima ugrožen u takvom stepenu da pripadaju vrstama koje će bez posebnih mera ubrzo iščeznuti ili postoji opasnost od njihovog iščezavanja. Vreme je da upoznamo zaštićene vrste flore ili biljaka Srbije. U Srbiji živi 39% vaskularne flore Evrope.

 

Plaštak
Drugi naziv: Anacamptis pyramidalis

Višegodišnja bilja, čija stabljika može biti visoka i više od pola metra. Listovi su na vrhu šiljati, a cvast je sastavljen od velikog broja cvetova. Oni su mali, a boja ide od ružičaste, boje mesa pa do crvenih. Plaštak raste u svetlim šumama i na livadama, a cveta tokom maja i juna.

Apeninska breberina
Drugi naziv: Anemone apennina, Blue moon anemone

Zeljasta čija visina može dosta da varira, pa je možete sresti i visoku oko 5cm, ali i oko 30cm. Njena stabljika je dlakava, listovi trodelni, a po rubu testerasti. Boja cveta je plavoljubičasta i sastoje se od 10ak listića. Raste u svetlim šumama hrasta i crnog graba, a vreme cvetanja su maj i jun.

Advertisement

Žbunasta joha
Drugi naziv: Alnus viridis, Green Alder, Zelena alpska jova

Možete j videti na vlažnom i kiselom stenju, ide do 2.100m nadmorske visine. Gradi neprohodno gustinje, a kod nas je česta na Staroj planini. Žbunasta joha, kako joj samo ime kaže, je žbun visine od 1 do čak 3m, sa uspravnim ili položenim deblom. Lišće je jajasto, a šišarice koje su njena specifičnost, izduženo su valjkaste, na dugačkoj dršci i vide se lepo na slici. Cveta u periodu od aprila do avgusta.

Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Životinje

Održana HUMANITARNA UTAKMICA FK Crvena Zvezda za NAPUŠTENE ŽIVOTINJE

Bili smo pre neki dan, izvestili smo vas sa lica mesta, ali su nam iz FK Crvena Zvezda u međuvremenu poslali divne fotografije koje želimo da podelimo sa vama.

U utorak 29. marta, sa početkom u 13 časova odigrana je humanitarna utakmica između ženskog Fudbalskog kluba Crvena Zvezda i kadetske selekcije crveno-belih. Tom prilikom prikupljena su sredstva za Udruženje Beta Beograd i promovisano je .

Danas u 13h – odigrana je HUMANITARNA UTAKMICA FK Crvena Zvezda za NAPUŠTENE ŽIVOTINJE (VIDEO)

Pogledajte delić atmosfere.

Bravo za FK Crvena Zvezda i ovu ideju. Pratićemo i druge akcije humanitarnog karaktera koje su najavili.

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

Životinje

Volonteri POVELI PSA U POSLEDNJU ŠETNJU u parku

Maks je imao problema sa bubrezima, nažalost došlo je do njihovog otkazivanja, pa su volonteri i veterinari nevladine organizacije Ajuda a Alimentar Caes iz Portugala odlučili da ga izvedu na svež vazduh i zabave se pre nego što ih napusti.

Maks je bio jedan od pasa koji je živeo u ovom azilu, međutim imao je problema sa bubrezima i bolest je brzo napredovala. Veterinari su činili sve da mu pomognu, ali u jednom trenutku su shvatili da mu više ne mogu pomoći.

Slomljeni volonteri shvatajući da su mu ostali poslednji sati, odlučili su da ga izvedu u poslednju šetnju do parka kako bi se mogao igrati, zabaviti i proživeti još malo slobode pre nego što će zauvek zaspati.

Volonteri su rekli da je čak i uz malo snage koja mu je preostala, Maks iskoristio priliku da se prošeta u parku, a nekoliko sati nakon šetnje, Maks je eutanaziran. Kada su podelili tužnu vest na društvenim mrežama, post je bio ispunjen saučešćem i zahvalnošću na pažnji.

“Saznanje da je dobio toliko ljubavi kada je otišao me ohrabruje i siguran sam da sada počiva u miru sa svojim drugim prijateljima koji su ranije otišli”, prokomentarisao je jedan korisnik, dok je drugi dopunio rečima:“Kada odu dostojanstveno takođe je čin ljubavi„.

Advertisement

Podelite ovu tužnu i dirljivu priču sa porodicom i prijateljima. Počivaj u miru, divni Makse!

All photos: Ajuda a Alimentar Cães
Pročitaj cijeli članak

Životinje

Ove mačke se VEOMA RAZLIKUJU od onih koje obično vidite

Mačke sa kratkom njuškom i okruglom glavom zvuči kao skoro svaka na svetu. Ali postoji jedna karakteristična kovrdžava rasa – selkirk mačka.

Ovo su Toni, Mani, Sosa i Elvira, 4 preslatke krznene loptice koje žive u Švajcarskoj.

Zovu ih i ovčije mačke, a ova jedinstvena rasa dobila je ime po planinama Selkirk u Montani, gde je prvo leglo rođeno u prihvatilištu za životinje 1987. Danas su ovi mačići posvećeni topljenju srca na društvenim mrežama.

Pogledajte ove slatkiše i podelite sa porodicom i prijateljima.

All photos: @gina_and_gepetto
Advertisement
Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net