Connect with us

Životinje

ZAŠTIĆENE VRSTE BILJAKA U SRBIJI: Zelenika, zanovet i šumski ljiljan

Uredbom o zaštiti prirodnih retkosti Republike Srbije određuju se divlje vrste biljaka i životinja kojima se kao prirodne retkosti od izuzetnog značaja, određuje I stepen zaštite. To znači da je njihov opstanak u prirodnim staništima ugrožen u takvom stepenu da pripadaju vrstama koje će bez posebnih mera ubrzo iščeznuti ili postoji opasnost od njihovog iščezavanja. Vreme je da upoznamo zaštićene vrste flore ili biljaka Srbije. U Srbiji živi 39% vaskularne flore Evrope.

 

Zelenika
Drugi naziv: Božikovina, Ilex aquifolium L, Common Holly

Zimzelena i grmasta , od 5 do 10m visine i prečnika do 30cm. Kora joj je tamno-zelena, tanka, sjajna i po obodu manje boljikava. Plodovi su okruglste bobice crvene boje, koje sazrevaju u novembru i ostaju na granama do proleća. Cveta tokom maja i  juna. Mogu se videti u planinskim krajevima do 100m nadmorske visine, u tamnim šumama bukve i jele ili u bogatim krečnjalkim zemljištima.

Zanovet
Drugi naziv: Laburnum anagyroides Medicus, Laburnum

Žbunasta biljka, tj. nisko raste do 7m visine. Mladi izdanci kao i pupoljici su sivo dlakavi, a cveće je žuto. Listovi su dugj, listići eliptični, dužine od 3 do 6 cm. Cvetni grozdovi dugi od 10 do 25cm, sa 10-30 cvetova. Cveta u aprilu i maju. Može se videti u toplim i svetim šumama brdskog pojasa, suvim staništima, najčešće na krečnjačkim stenama.

Advertisement

Šumski ljiljan
Drugi naziv: Lilium martagon L, Martagon Lily, Purple Martagon

Višegodišnja zeljastva biljka, visoka od 30cm do 80cm, a može biti čak i do 160cm visoka. Stabljika stoji uspravno, listovi su u obliku elipse, oko 15cm. Cvetovi se pojavljuju u grupama pd 3-10. Boja cveta je, najčešće, svetlo- purpurna, ali postoje i mnoge lepe nijanse. Ovaj cvet možemo videti u listopadnim šumama i šišarkama, kao i brdskim i planinskim livadama, na rastresitim zemljištima.

Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Životinje

Održana HUMANITARNA UTAKMICA FK Crvena Zvezda za NAPUŠTENE ŽIVOTINJE

Bili smo pre neki dan, izvestili smo vas sa lica mesta, ali su nam iz FK Crvena Zvezda u međuvremenu poslali divne fotografije koje želimo da podelimo sa vama.

U utorak 29. marta, sa početkom u 13 časova odigrana je humanitarna utakmica između ženskog Fudbalskog kluba Crvena Zvezda i kadetske selekcije crveno-belih. Tom prilikom prikupljena su sredstva za Udruženje Beta Beograd i promovisano je .

Danas u 13h – odigrana je HUMANITARNA UTAKMICA FK Crvena Zvezda za NAPUŠTENE ŽIVOTINJE (VIDEO)

Pogledajte delić atmosfere.

Bravo za FK Crvena Zvezda i ovu ideju. Pratićemo i druge akcije humanitarnog karaktera koje su najavili.

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

Životinje

Volonteri POVELI PSA U POSLEDNJU ŠETNJU u parku

Maks je imao problema sa bubrezima, nažalost došlo je do njihovog otkazivanja, pa su volonteri i veterinari nevladine organizacije Ajuda a Alimentar Caes iz Portugala odlučili da ga izvedu na svež vazduh i zabave se pre nego što ih napusti.

Maks je bio jedan od pasa koji je živeo u ovom azilu, međutim imao je problema sa bubrezima i bolest je brzo napredovala. Veterinari su činili sve da mu pomognu, ali u jednom trenutku su shvatili da mu više ne mogu pomoći.

Slomljeni volonteri shvatajući da su mu ostali poslednji sati, odlučili su da ga izvedu u poslednju šetnju do parka kako bi se mogao igrati, zabaviti i proživeti još malo slobode pre nego što će zauvek zaspati.

Volonteri su rekli da je čak i uz malo snage koja mu je preostala, Maks iskoristio priliku da se prošeta u parku, a nekoliko sati nakon šetnje, Maks je eutanaziran. Kada su podelili tužnu vest na društvenim mrežama, post je bio ispunjen saučešćem i zahvalnošću na pažnji.

“Saznanje da je dobio toliko ljubavi kada je otišao me ohrabruje i siguran sam da sada počiva u miru sa svojim drugim prijateljima koji su ranije otišli”, prokomentarisao je jedan korisnik, dok je drugi dopunio rečima:“Kada odu dostojanstveno takođe je čin ljubavi„.

Advertisement

Podelite ovu tužnu i dirljivu priču sa porodicom i prijateljima. Počivaj u miru, divni Makse!

All photos: Ajuda a Alimentar Cães
Pročitaj cijeli članak

Životinje

Ove mačke se VEOMA RAZLIKUJU od onih koje obično vidite

Mačke sa kratkom njuškom i okruglom glavom zvuči kao skoro svaka na svetu. Ali postoji jedna karakteristična kovrdžava rasa – selkirk mačka.

Ovo su Toni, Mani, Sosa i Elvira, 4 preslatke krznene loptice koje žive u Švajcarskoj.

Zovu ih i ovčije mačke, a ova jedinstvena rasa dobila je ime po planinama Selkirk u Montani, gde je prvo leglo rođeno u prihvatilištu za životinje 1987. Danas su ovi mačići posvećeni topljenju srca na društvenim mrežama.

Pogledajte ove slatkiše i podelite sa porodicom i prijateljima.

All photos: @gina_and_gepetto
Advertisement
Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net