Connect with us

Životinje

ZAŠTIĆENE VRSTE ŽIVOTINJA U SRBII: Vidra

Uredbom o zaštiti prirodnih retkosti Republike Srbije određuju se divlje vrste biljaka i životinja kojima se kao prirodne retkosti od izuzetnog značaja, određuje I stepen zaštite. To znači da je njihov opstanak u prirodnim staništima ugrožen u takvom stepenu da pripadaju vrstama koje će bez posebnih mera ubrzo iščeznuti ili postoji opasnost od njihovog iščezavanja. Vreme je da upoznamo zaštićene vrste faune Srbije, odnosno – sisare. U Srbiji živi 67% faune sisara Evrope.

 

je poznata i po nazivu Lutra Lutra, ili na engleskom: Otter. Živi pored reka i kanala, pokraj gustih šuma. Široko je rasprostranjena u Srbiji.  Imaju vrlo glatko i gipko telo, a građa tela im je osposobljena za ronjenje. Dužina tela sa repom je od 120 do 160 cm, rep je dugačak od 25 do 35cm, a težina je od 7 do 15 kilograma.

Pare se od februara do septembra, gde u jednom okotu godište mogu dobiti, u proseku, 3 mladunca. Hrani se ribama, rakovima, vodenim insektima, pticama i žabama, a ponekad I kunićima i zečevima. Vrlo plašljive, vidre su suzdžane, dane provode u svojoj jazbini a u lov idu uglavnom, noću. U potrazi sa hranom, vidre, vrlo često, menjaju rečna područja kako bi bile u blizini čiste vode.

Advertisement
Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Životinje

Priča o JEDNOOKOJ LEPOTICI Maši iz Beograda

Upoznajte jedno milo stvorenjce koje je sredinom novembra pronađeno u Beogradu, na okretnici 27e, sa teškom povredom oka. Kako je tada napisala Hristina koja je pronašla, nakon što je odvela kod veterinara, maci je izvučen mali deo plave plastike iz oka, nije joj bilo jasno da li joj je neko namerno izbio oko ili se ona negde povredila. Nažalost, njeno oko je iscurelo…

 

Imala je jaku infekciju jer ova povreda nije bila od skoro, zbog toga je oko bilo upaljeno i puno gnoja. Očistili su sve što su mogli i smeli i narednih nekoliko dana primala je antibiotike. Hristina je odmah pripremala za sterilizaciju i vađenje ostatka plastike koja se nalazila u oku, kao i sređivanje tog oka i ušivanje. Od momenta kad su je stavili na terapiju, mnogo je bolje izgledala. Na njoj se videla promena. 

Od prvog trenutka bila je divna, zahvalna i predobra, pa je Hristina samo pomislila: „Blago onome ko u budućnosti poželi da je udomi“. Sutradan je došlo kupanje na red, a nakon par dana i upoznavanje sa ostalim spasenim životinjicama koje ova divna devojka čuva u stanu. I dalje je bila na terapijama, oko se dreniralo, primala je antibiotike. Upala je bila tolika da su morali da sačekaju da sve izađe iz oka da bi mogli dodatno da ga sređuju.

Ova lepa nežnica dobila je ime Maša, prošli su meseci, a ona je već bila spremna da primi sve potrebne vakcine i konačno se pripremi za sterilizaciju i vađenje oka nakon čega je plan i konačan cilj – pronalaženje doma. Sredinom marta i to je obavljeno, a sa Mašicom je baš sve prošlo kako treba.

Advertisement

Međutim, ona i dalje čeka da je neko poželi i više od svega zaslužuje svoj dom, nakon svega što je prošla. Ovako lepa, elegantna i nestvarno mila, u potrazi je za svojom porodicom sa kojom će provesti svoj život i gde će biti jednak član porodice.

Ona je sada sređena, vakcinisana i sterilisana. Ima higijenske navike i udomljava se za život unutra bez izlazaka napolje uz ugovor o udomljavanju i čipovanje. Takođe je pogodna mreža za komarce na prozoru jer ne zna da će da nastrada ako bi skočila za golubom. Nalazi se u Beogradu ko želi da je upozna. Mazna je i privržena, takođe i razigrana. Živi sa ostalim psima i macama, pa ako imate već nekog ljubimca, ni to ne bi bio problem. Jedno mačje savršenstvo!

Za više informacija kontaktirajte Hristinu – Fejsbuk profil Lilah Lethia.

All photos: Lilah Lethia.
Pročitaj cijeli članak

Životinje

PONOVO STRADAJU NEDUŽNI! Nova serija TROVANJA PASA u Gračanici

Udruženje za zaštitu životinja „Šapa“ iz Kosovske Mitrovice od avgusta prošle godine kontinuirano upozorava na trovanja koja se dešavaju na više lokacija. Prvi slučajevi dogodili su se 21. avgusta u Kosovskoj Mitrovici. se nastavilo i sutradan, a po svemu sudeći, dešava se i dan danas. 

Photo: Udruženje za zaštitu životinja „Šapa“.

 

U više navrata otrov je bacan u dvorišta škola, u blizini dečjih igrališta, sportskih terena, kao i na drugim prometnim mestima gde su osim životinja ugrožena i deca. Od prvog trovanja živote je izgubio veći broj pasa – od malene kujice o kojoj su brinuli stanari zgrade gde se okotila i čije su bebe ostale bez mame, preko Srne i Kusija kojima su dečica dala imena i koji su bili miljenici svih, Žućko o kome je cela ulica brinula, skoro izbačena starija kujica i mnogi napušteni, ali i vlasnički psi. 

Photo: Udruženje za zaštitu životinja „Šapa“.

 

U oktobru 2021. za portal KoSSev izjavu je dala Vesna Generalović, aktivistkinja za zaštitu životinja iz Kosovske Mitrovice, sa napomenom da su se u toj seriji trovanja na meti našli vlasnički psi. Naznačila je da je analizom utvrđeno da je korišćen otrov furadan, veoma agresivan otrov koji je zakonom zabranjen u Srbiji.

Iste slike dolaze iz Gračanice. Kako je preneo KoSSev, više pasa otrovano je 13. aprila u Gračanici u blizini stambenih zgrada na Padalištu, kao i na obližnjoj njivi. Zabrinuti meštani smatraju da ovo nije način za rešavanje problema pasa lutalica, a uz to, otrov se baca u naselju gde živi veći broj dece.

Photo: KoSSev.

 

Stanari zgrada na Padalištu, sinoć oko 20 časova primetili su čudno ponašanje pasa na ulici. Kada su im se približili kako bi videli šta im je, uočili su da psima iz usta izlazi pena i da im tela na zemlji podrhtavaju. „Ubrzo smo zaključili da je u pitanju neko trovanje“, kazao je za KoSSev jedan od stanara zgrade na Padalištu i dodao da je odmah o tome obavestio Udruženje za zaštitu životinja „Šapa“ iz Kosovske Mitrovice.

Advertisement

Iz Udruženja su, kako je objasnio, odmah dobili instrukcije šta da primene kako bi ih spasili. Ipak, u tome nisu uspeli. „Pa čak i onaj kojeg smo sinoć uspeli da spasemo, jutros je uginuo“, objašnjava. Zabrinuti meštanin podseća i da ovo nije prvi put da se trovanje pasa dešava na ulicama Gračanice, ali dodaje da nikada nije bilo kao ovaj put. Udruženje „Šapa“ najoštrije osuđuje najnovija trovanja pasa u Gračanici i podseća da je trovanje kažnjivo po Zakonu o dobrobiti životinja.

Pročitaj cijeli članak

Životinje

Na EU radionicu povodom upravljanja populacijom pasa u Srbiji – NIKO OD UDRUŽENJA NIJE BIO POZVAN?!

Kako su napisali iz Koalicije za život, u IN Hotelu u Beogradu 11. aprila održan je sastanak, radionica, povodom projekta koji finansira Evropska Unija u okviru „EU za tebe – Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“. Oni navode da je tema bila Nacrt Nacionalne strategije za upravljanje populacijom pasa u Srbiji, za koju postoji ogromno interesovanje među svim udruženjima za zaštitu životinja Srbije, od kojih nije bilo obavešteno nijedno osim „Ljubimci Pančevo“ koje je, kako pišu, na radionici predstavljao Ivan Kurajov.

Photo: Koalicija za život.

 

Za sastanak, radionicu smo saznali svi sasvim slučajno. Između ostalog se govorilo i o ulozi NVO u upravljanju populacijom pasa, kako glasi naslov izlaganja predstavnika “Ljubimci Pančevo”. O našoj ulozi bi imali i te kako šta da kažemo, kao i o izradi nacionalne strategije, ali nismo bili ni obavešteni , ni pozvani”, pišu iz Koalicije.

SKGO, Savez gradova i opština Srbije je predstavljala Ružica Ilić Randjelović, koordinator mreže za javne nabavke u lokalnoj samoupravi i govorila je o ulozi Saveza gradova u izradi Nacionalne  strategije za upravljanjem populacijom pasa, navode na svom sajtu. Na temu procene populacije pasa, troškova i koristi govorio je Antionio Di Nardi, član Federacije evropskih veterinarskih udruženja za kućne ljubimce, a čija je platforma za promovisanje profesionalnog razvoja i predstavljanje veterinara kućnih ljubimaca u Evropi .

Kako Ivan Kurajov „Ljubimci Pančevo“u postu na svojoj Fejsbuk stranici piše: Očekujemo da će uskoro biti objavljen i nacrt nacionalne Strategije i da će svi zainteresovani moći da učestvuju u procesu javne rasprave kako bismo dobili što bolji dokument koji će se baviti problemom napuštenih pasa.

„I mi očekujemo isto. Željno očekujemo. Nacionalna strategija je neophodna, ali decenijama na njoj nije urađeno ništa, sem velikih priča, ispraznih tribina i velikih reči sa malim rezultatima. Napušteni psi još nisu videli nikakvu korist ni poboljšanje uslova života“, navode iz Koalicije .

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net