Connect with us

Životinje

ZAŠTIĆENE VRSTE ŽIVOTINJA U SRBIJI: Alpska strižibuba

Uredbom o zaštiti prirodnih retkosti Republike Srbije određuju se divlje vrste biljaka i životinja kojima se kao prirodne retkosti od izuzetnog značaja, određuje I stepen zaštite. To znači da je njihov opstanak u prirodnim staništima ugrožen u takvom stepenu da pripadaju vrstama koje će bez posebnih mera ubrzo iščeznuti ili postoji opasnost od njihovog iščezavanja. Vreme je da upoznamo zaštićene vrste faune Srbije, odnosno – insekte.

 

Ovaj insekt je poznat i kao Rosalia alpina. Njegova dužina je 15 do 38mm. Telo je sivo-plave boje, do svetlo-plave. Ima karakteristične crne mrlje i štrafte, a posebno je specifična po dugačkim antenama.

Alpska strižibuba pripada porodici strižibuba i insekt je iz reda tvrdokrilaca. Roji se od juna do avgusta, a larve se razvijaju u stablu bresta, graba, kestena, jasena, hrasta, jove i gloga.

Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Životinje

UPOZNAJTE VOLIJA: Jedan morž pronašao savršeno mesto za odmor – ČAMAC U IRSKOJ

Ovaj lepotan je svima poznat kao neodoljivi lutajući-morž. Nazvan je Voli. Nakon što je putovao hiljadama milja i zaustavio se u Velikoj Britaniji, Francuskoj, a zatim otišao na jug sve do Španije, Voli se ponovo pojavio prošle nedelje i to u okrugu Voterford u Irskoj.

Sada je primećen na jednom krajnje neobičnom mestu za jednog morža – popeo se na čamac koji pripada destileriji u Zapadnom Korku, prenosi Sky News. 

Pre nego što je našao ovu svoju oazu mira, tokom svoje posete Korku, blesavi Voli je najpre potopio jedan mali čamac i oštetio još nekoliko njih.

Adam Kolins, portparol destilerije Clonakilty čiji je čamac Voli „pozajmio“, rekao je da se njihova kompanija složila da Volija ne uznemirava sve dok se ne pronađe trajnije rešenje.

Iz organizacije Seal Rescue Ireland apelovali su da se za Volija obezbedi ponton (splav) kao sigurna lokacija za njegov boravak van vode, tako da se može efikasno nadzirati i zaštititi od uznemiravanja, ali i uništavanja imovine. Oni su napomenuli da su morževi poluvodne životinje i da moraju izaći na kopno (ili neki plutajući objekat da odmore.

Advertisement

Iz Irish Whale and Dolphin Group rekli su i da iako ove slike izgledaju komično i izazivaju smeh, one imaju i svoju ozbiljnu stranu, a to je da je ovo lepo stvorenje daleko od svoje kuće i ne znaju kako može odreagovati ako dođe do stresne situacije. Uputili su apel ljudima da se ne približavaju na manje od sto metara, a vlasnicima brodova da mu se ne približavaju u vodi.

All photos: Clonakilty Distillery.
Pročitaj cijeli članak

Životinje

GRADOVI LESTER i UTREHT transformisali autobuske stanice u PRAVA PČELINJA CARSTVA

Grad Lester ulaže velike napore da pretvori što veći broj autobuskih stanica u pravi raj za pčele.

Trenutna mreža sadrži 30 autobuskih stanica sa krovovima na kojima je umesto lima – posađena trava obogaćena mnoštvom divljeg cveća, sve u cilju da privuče i održi vredne pčelice čiji je broj poslednjih godina u padu.

Ideja je da ove autobuske stanice budu njihova utočišta, ali da uz to i pospeše oprašivanje. Uz ogroman podstrek za pčele, ovi zeleni krovovi koji su definitivno oaza za insekte, treba i da ulepšaju grad i učine ga šarenolikim, zdravijim mestom.

Iste autobuske stanice postavljene su i u Utrehtu, a brojka je fascinantna – čak 300 autobuskih stajališta u nameri da pomognu pčelama, ali i poboljša biodiverzitet u urbanoj sredini.

Bravo za ideju! 

Advertisement
All photos: Clear Channel.
Pročitaj cijeli članak

Životinje

Kakvu su promenu MACE IZ PRIHVATILIŠTA napravile u popravnoj ustanovi u Indijani? OGROMNU!

Već znamo koliko su mace posebne i izuzetne životinjice, pa čak dolazimo do toga da druženje sa macama ima terapeutsko dejstvo. Sa macama, ljudi se jednostavno osećaju lepše.

Jedna popravna ustanova u Indijani doživela je fantastičan rezultat kad su uzeli mace iz prihvatilišta i doveli ih na druženje sa onima koji borave na tom mestu, da bi videli da li će postojati neki, bilo kakav uticaj.

Tako je počeo program pod nazivom FORWARD. koji su pokrenuli Liga za zaštitu životinja i popravni dom Pendlton u Indijani. Sam koncept programa bio je uzimanje mačaka iz prihvatilišta i omogućavanje zatvorenicima popravne ustanove da brinu o njima. Ovo se pokazalo uspešnim za obe strane.

Mnoge mace koje su bile u prihvatilištu postale su asocijalne, zbog zlostavljanja, lošeg postupanja i slično. Zbog toga ih je bilo teško udomiti.

Ovaj program pomogao im je da vrate poverenje u ljude i na taj način bude olakšan pronalazak novog doma. Počele su da veruju ljudima, navikle su se na njihovu blizinu. Zatvorenici su čistili za njima, mazili ih, negovali i hranili. Čak su im pravili igračkice, kapice i odelca.

Advertisement

Naučili su kako da brinu o drugom živom biću, dozvolili sebi da ih dotakne ta iskrena emocija, naučili su da nekoga vole.

Upoznali su se sa odgovornošću, komuniciranjem u grupi bez nasilnih mera za rešavanje problema, a uz to su stvorili bezuslovnu ljubav prema ljubimcima, što je bilo nešto što neki od njih nikada nisu osetili.

Ovaj program je bio u toj meri uspešan da su se slični pojavili širom Amerike.

Koliko su ih samo inspirisale. Uspele su da probude u njima nešto prelepo. Motivisale su ih da se upišu u školu, poštuju pravila, zaposle, poboljšaju svoju higijenu. Prisustvo životinja izvuklo je njihovu smirenost na površinu i pojačalo duh zajednice. A ko bi drugi u tome pomogao, nego – mace lično! 

All photos: Pendleton Correctional Facility – FORWARD.
Advertisement
Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net