Connect with us

Životinje

ZAŠTIĆENE VRSTE ŽIVOTINJA U SRBIJI: Lasica

Uredbom o zaštiti prirodnih retkosti Republike Srbije određuju se divlje vrste biljaka i životinja kojima se kao prirodne retkosti od izuzetnog značaja, određuje I stepen zaštite. To znači da je njihov opstanak u prirodnim staništima ugrožen u takvom stepenu da pripadaju vrstama koje će bez posebnih mera ubrzo iščeznuti ili postoji opasnost od njihovog iščezavanja. Vreme je da upoznamo zaštićene vrste faune Srbije, odnosno – sisare. U Srbiji živi 67% faune sisara Evrope.

 

Lasice su poznate i kao Mustela nivalis i Least weasel. One žive u blizini blizu naseljenih mesta, najčešće seoskih imanja i u robovima šuma, a hrane se miševima, pacovima, krticama, zečićima, ali i pticama i živinom. Nije neuobičajeno da lasica napadne i mnogo veće glodare, čak i male srne! Love uglavnom noću.

Lasice imaju vitko i izduženo telo, sa dugim vratom. Dužina tela ima je do 10cm, a samo rep je dugačak oko 5cm. Noge su im kratke i tanke, sa mekanim šapama, ali na prstima su oštre kandže. Mužjaci su teži, oko 120g, a ženke su upola lakše. Godišnje se kote 2 puta, a u jednom okotu je u proseku 5 mladunaca koji su oko 20 dana potpuno slepi.

Široko su rasprostranjene širom Srbije.

Advertisement
Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Životinje

UHAPŠEN MUŠKARAC u Nišu jer je u restoranu ZLOSTAVLJAO MAČKU I BACIO JE U REKU

Na internetu je kružio veoma uznemirujući video, a onda je usledila vest – Niška policija identifikovala je i uhapsila četrdesetjednogodišnjeg muškarca iz tog grada koji se sumnjiči da je u jednom restoranu zlostavljao mačku, a potom je bacio u reku, piše RTS.

Slika je simbolična.

Policija će, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu, podneti krivičnu prijavu, navodi se u saopštenju MUP-a.

Krivična prijava se podnosi zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ubijanje i zlostavljanje životinja.

Ostaje da vidimo da li će sve ostati na ovome ili će konačno neka životinja, jadna i nevina žrtva monstruma, dočekati pravdu.

Pročitaj cijeli članak

Životinje

Došlo je proleće i POČINJE SEZONA MALIH JEŽEVA – molimo vas pazite na njih!

(Erinaceus concolor/Hedgehog) živi u šumama, šibljacima, proplancima, ali i u blizini naselja i u naseljima. Možete ih videti i u parkovima i baštama, a širom Srbije su širom rasprostranjeni. Međutim, da li ste znali da je prolećni period sezona parenja ježeva i da su oni tada najaktivniji? Ako nista, podsetite se ove i drugih zanimljivih činjenica o ježićima u razgovoru koji je portal Djole dog imao sa doktorom veterine Vladimirom Terzinom.

Počinje polako i sezona malih ježeva koji se često nađu na putu. S obzirom da su oni spori, ne mogu se brzo i lako skloniti na bezbedno mesto. Ovim putem pozivamo i vozače da povećaju oprez, pogotovo u sumrak i noću, kako bi se u što većoj meri smanjilo stradanje ovih divnih životinjica.

Evo nekoliko informacija o njima, da biste postali svesni koliko su oni predivni – imaju 5.000 – 7.000 bodlji, veoma su aktivni tokom noći, imaju odlično čulo sluha i mirisa, prosečni životni vek je oko 5 godina, vole da se maze i igraju. Ježevi imaju malo prirodnih neprijatelja, a glavni uzrok njihove smrtnosti je upravo – čovek. 

Oni su dakle, prava mala slatka bodljikava stvorenja. Zato, čuvajmo ih!

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

Životinje

Sredozemna morska medvedica NAKON 40 GODINA viđena u Hrvatskoj!

Tokom obavljanja monitoringa morskih vranaca u akvatoriju Nacionalnog parka Mljet proteklog vikenda, biolog Luka Jurinović i čuvar prirode Nacionalnog parka Mljet Davor Stražičić uočili su i fotografisali sredozemnu medvedicu (Monachus monachus), jednog od najugroženijih sisara na svetu. To je prvi potvrđen slučaj njenog pojavljivanja na ovom području od početka 1980-ih godina.

Slika je simbolična.

 

Ona spada u porodicu pravih foka, hrani se ribom i mekušcima koje lovi roneći. Može narasti do dužine od preko 2,5 m i težiti do 300 kg. Nekada je bila raširena i u Jadranu, ali se danas smatra regionalno izumrlom. Tome je doprinio intenzivan ribolov, ali i rast nautičkog turizma zadnjih decenija.

Područja s visokim stupnjem zaštite prirode, kao u ovom slučaju akvatorija NP Mljet, pokazala su se kao mesta gde je raznim mehanizmima moguće poboljšati stanje neke ugrožene vrste ili pojedinog eko sistema. Preduslov za boravak i preživljavanje ovakvog sisara je dovoljno bogat riblji fond i neuznemiravanje od strane ljudi.

Iz NP Mljet nadaju se da uočena jedinka nije sama, te da će njena poseta najstarijem morskom zaštićenom području na Sredozemlju, Nacionalnom parku Mljet, pretvoriti u mesto trajnog boravka ove vrste.

Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net