Connect with us

Životinje

ZAŠTIĆENE VRSTE ŽIVOTINJA U SRBIJI: Mladica

Uredbom o zaštiti prirodnih retkosti Republike Srbije određuju se divlje vrste biljaka i životinja kojima se kao prirodne retkosti od izuzetnog značaja, određuje I stepen zaštite. To znači da je njihov opstanak u prirodnim staništima ugrožen u takvom stepenu da pripadaju vrstama koje će bez posebnih mera ubrzo iščeznuti ili postoji opasnost od njihovog iščezavanja. Vreme je da upoznamo zaštićene vrste faune ili životinja Srbije, odnosno – ribe. U Srbiji živi 51% faune Evrope.

 

Hucho hucho je riba koja se u narodu zove Mladica, ali Drinska lepotica i Klen su, takođe, poznati nazivi (na engleskom: Danubian salman). Mladica je rečna riba koja živi u velikim i čistim planinskim rekama koje pripadaju slivu Dunava.

Pripada jatu pastrmki.Mladunci se hrane insektima i sitnim ribama, a stariji primerci ove ribe isključivo ribom. Njihova dužina je 120cm, a težina do 21kg.

Advertisement
Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Životinje

Grčka: Pronađen prestrašeni pas koji se OD POŽARA SAKRIO U PEĆNICI

Jedan prepadnuti pronađen je kako se krije u pećnici na otvorenom nakon katastrofalnog požara u Grčkoj.

Smatra se da je na stotine životinja uginulo u zastrašujućoj vatri, ali jedan srećni pas uspeo je da se sakrije i ostane bezbedan, prenosi Sky News.

Kad ga je volonterka Artemis Kiriakopoulou pronašla u gradu Mati, izgledao je kao spaljeni, čupavi tepih. Ovaj mešanac pudle bio je prošaran žutim bojom, imao je spaljene trepavice i ogromne probleme sa disanjem. Namamila ga je hranom i uspela da ga uhvati i zbrine.

Sada je on očišćen je, ošišan i okupan, pružena mu je veterinarska nega, i izgleda, ali se i oseća – mnogo bolje. Najvažnije je da je van životne opasnosti i da će se potpuno oporaviti! Dobio je i ime – Loukomakis. Pravi lepotan rođen pod srećnom zvezdom!

All photos: Sky News.
Advertisement
Pročitaj cijeli članak

Životinje

Tokom vikenda dva nova slučaja KORIŠĆENJA ELEKTRONSKIH VABILICA za krivolov prepelica (VIDEO)

U subotu 14. avgusta, u akciji Društva za zaštitu i proučavanje prica Srbije i i policijskih službenika stanice iz Odžaka, otkriven je novi slučaj nezakonitog lova na prepelice uz korišćenje elektronskih vabilica.

Kako su napisali iz Društva, pet osoba od kojih su tri imale puške, zatečeno je u ataru sela Srpski Miletić, a na njivi na kojoj su lovili pronađene su tri Zakonom zabranjene vabilice. Policajci su osumnjičene pozvali na razgovor u policiju i oduzeli im jedanaest pušaka.

Kako nezvanično saznaju iz Društva, jedna od osoba koja je zatečena u lovu je v.d. predsednika lokalnog lovačkog udruženja.

Pored ovog, juče ujutru, 15. avgusta otkriven je i sprečen još jedan slučaj korišćenja elektronskih vabilica u okolini Gornjeg Milanovca. O slučaju je odmah obaveštena policija i tužilaštvo. „Budući da su dve elektronske vabilice bile postavljene u neposrednoj blizini lovno-tehničkog objekta „lovačka čeka“, od policije i tužilaštva je zahtevano da se ispita odgovornost lovočuvara i upravnika lovišta.

Advertisement

Iz Društva za zaštitu i proučavanje Srbije zahvaljuju se policiji na reakciji i želji da se iskoreni u Srbiji. 

All photos: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
Pročitaj cijeli članak

Životinje

POZIRANJE NIJE NJEGOVA OMILJENA STVAR: Kada mu je dosta svega koristi svoju “ŽELE TEHNIKU”

Ne vole baš svi da se fotografišu, a jedan od onih koji ne okleva da to pokaže je – Sparki. Kad god treba da pozira on napravi smešnu pozu tako da izgleda da topi u naručju svog vlasnika, Kenedija Simonsa. Izgleda kao da je od plastelina!

Iako on kaže da Sparki ima neku vrstu tolerancije prema fotografijama, kada se umori – jasno daje do znanja da ne želi više. “Kad se slikam s njim, raspoložen je neko vreme – a kad to prođe, jednostavno se sruši ovako, to je skoro kao da se ljuti. Najsmešnije je što me gleda tada krajičkom oka kao da ne pita: Jesmo li završili?”, rekao je Kenedi za The Dodo.

Kenedi inače radi kao veterinarski pomoćnik i poznat je po tome što je udomio pse sa posebnim potrebama. Jedan od njih je Sparki, koji je stigao kada ga se njegova porodica odrekla. Slomio je nogu i morali su da je amputiraju. Tadašnji vlasnici nisu želeli psa sa invaliditetom i ostavili su ga. Srećom, u njegov život je baš tad ušetao divni Kenedi!

Bez obzira na nedostatak, on je nestašan i radoznao dečak, kaže Kenedi. Iako je mali i lagan, veoma je aktivan i može se videti kako se igra sa drugim većim psima, veoma srećan i bez ikakvih problema. Jedino što mu se ne sviđa nakon određenog vremena je kamera, ili više od toga što mora dugo da pozira. Zato koristi svoju “žele tehniku”.

U njegovom domu on je veoma voljen pas. Uživa u druženju sa svoja dva brata i njihovim voljenim Kenedijem, koji ih obožava.

Advertisement

Sparki je pas bez noge, ali definitivno – pas sa stavom. Podelite njegovu priču!

All photos: The Dodo / Kennedy Simmons
Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net