Connect with us

Životinje

ZAŠTIĆENE VRSTE ŽIVOTINJA U SRBIJI: Sim ili kratkonosna kečiga

Uredbom o zaštiti prirodnih retkosti Republike Srbije određuju se divlje vrste biljaka i životinja kojima se kao prirodne retkosti od izuzetnog značaja, određuje I stepen zaštite. To znači da je njihov opstanak u prirodnim staništima ugrožen u takvom stepenu da pripadaju vrstama koje će bez posebnih mera ubrzo iščeznuti ili postoji opasnost od njihovog iščezavanja. Vreme je da upoznamo zaštićene vrste faune ili životinja Srbije, odnosno – ribe. U Srbiji živi 51% faune Evrope.

 

Drugi nazivi za sima je kečiga ili Acipenser nudiventris ili Ship sturgeon. Hrani se beskičmenjacima dna i kod nas je ima u Dunavu, nizvodno od brane Đerdap II. Ona je anadroma vrsta ribe, što znači da živi u slanim vodama, a razmnožava se u slatkim. Dužina je preko 2m, do težina prelazi 20 kg. Telo je izduženo, a glava je prekrivena koštanim pločama. Leđa su tamna, bokovi svetliji, a trbuh je beo. Prednji deo je srednje dug, manje izražen nego kod pastruge.

Poznata je i kao kratkonosa keciga i smatra se kritično ugroženom. Besomučno je lovljena zbog mesa i ikre od koje se proizvodi kavijar. Neki izvori smatraju i da je izumrla.

Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Životinje

Džon Travolta UDOMIO PSA nakon dodele Oskara

Pored raznih dešavanja tokom dodele Oskara, pojavila se i ova divna vest. Džon Travolta i njegov sin, 11-godišnji Ben, udomili su Mac & Cheesea, preslatkog psića koji se pojavio na dodeli nagrada.

Ovog medenog mališana je predstavila Džejmi Li Kertis tokom odavanja počasti nedavno preminuloj Beti Vajt. “Ona je bila legenda koja je ulepšala svaku prostoriju u koju je ušla i izmamila osmeh na licima svih koji su je gledali na ekranu. I, osim toga, ona je bila žena koja se brinula za napuštene životinje. Dakle, najveći dar koji joj možete dati je da otvorite svoje srce i udomite psa kao što je Mac & Cheese“, rekla je.

Jedan od njenih kolega je očigledno poslušao i odlučio da otvori svoje srce i udomi psića, a Džejmi mu se kasnije zahvalila na Instagramu.

Divne vesti zar ne? Srećno šećerku!

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

Životinje

Panda iz Beograda je nakon izbacivanja na ulicu OĆELAVIO OD STRESA

Na stranici Mačkarenje podelili su tužnu priču o jednom sirotom ćelavom mačku po imenu Panda. Panda je nedavno izbačen na ulicu, a brzo nakon izbacivanja oćelavio je na potiljku, a nakon toga počele su da mu se stvaraju i rane na licu. Kako su napisali, preplašen je i nepoverljiv, i jede isključivo sakriven ispod auta. Zbog njegovog straha, ogroman problem je bio nahraniti ga, a kamoli uloviti.

Photo: Mačkarenje.

 

Međutim, nekako su uspele da ga „zgrabe“ i odnesu kod veterinara. Tako je ovaj predivni mačak kastriran nakon čega je ostao na lečenju. Dok čekaju rezultate brisa, pozivaju da se dobro zagledate u njegove oči i ćelavu glavicu. Pogotovo oni koji izbace macu na ulicu pod izgovorom da se „mačke lako snađu“. 

Ćelavi Panda živi je dokaz da nije baš tako! Ne izbacujte svoje ljubimce. Nemojte im srušiti čitav svet…

Pročitaj cijeli članak

Životinje

Beloglavi sup obeležen u Izraelu 2012. godine NEDAVNO NAĐEN UGINUO NA UVCU

sa oznakom H95 je obeležen u Izraelu 2012. Ovo je naša koja je uhvaćena na migraciji i stavljen joj je odašilač u Nacionalnom parku Gamla.

 

Nedavno je nađen uginuo na Uvcu, a do tada je odašiljač zabeležio 41913 lokacija na kojima je bila ptica. „Saradnjom sa kolegama iz Izraela dobijali smo informacije o njegovom kretanju“, navode iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica.

 

Rezultati su deo međunarodnog programa praćena ugroženih vrsta na njihovim migracijama u cilju sagledavanja uzroka njihove smrtnosti u periodu migracija.

Advertisement
All photos: Fondacija za zaštitu ptica grabljivica.
Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net