Connect with us

Životinje

ZAŠTIĆENE VRSTE ŽIVOTINJA U SRBIJI: Vodena rovčica

Uredbom o zaštiti prirodnih retkosti Republike Srbije određuju se divlje vrste biljaka i životinja kojima se kao prirodne retkosti od izuzetnog značaja, određuje I stepen zaštite. To znači da je njihov opstanak u prirodnim staništima ugrožen u takvom stepenu da pripadaju vrstama koje će bez posebnih mera ubrzo iščeznuti ili postoji opasnost od njihovog iščezavanja. Vreme je da upoznamo zaštićene vrste faune Srbije, odnosno – sisare. U Srbiji živi 67% faune sisara Evrope.

 

Vodena rovčica je poznata i kao Neomys fodiens ili Water shrew. Dužina njenog tela je do 96mm, a težina svega 18g (i to maksimalno). Mogu biti teške i 10ak grama. Njihovo krzno je kratno i sivo-crno, dok je sa trbušne strane prljavo bele boje. Nos im je dug, sa brkovima. Zubi su oštri sa crvenim crhovima, što je specifičnost ove životinjske vrste. Rep je prekriven dlačicama. I krzno i noge su prilagođeni životu u vodi, jer dlake zadržavaju vazduh pa voda ne dolazi do tela, a zadnje noge su im snažne pa mogu brzo i okretno da plivaju.

Ova životinja jede račiće, larve vodenih insekata, punoglavce, sitnu ribu, bube, beskičmenjake… Živi u blizini vode, na obalama brzih reka i potoka, oko močvara. Pare se od aprila do septembra, a veličina okota je 3 do 15 mladunaca. Široko je rasprostranjena vrsta kod nas.

Pročitaj cijeli članak
Advertisement
Komentariši

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Životinje

10 ZABORAVLJENIH iz Hrvatske: Ima li za njih šanse DA UPOZNAJU LJUBAV I SIGURNOST?

10 zaboravljenih. Tako su ih nazvali volonteri Udruženja S- by Gloria Malin iz Hrvatske. Njih deset su briga sa kojom idu na spavanje i jedina želja sa kojom se ujutro probude je da će neko nazvati i pitati za nekoga od njih.

“Ubija nas pomisao da bi mogli čekati mesecima, da bi život svakoga od njih mogao proći u nadi koja nikada neće biti ostvarena da budu nečiji. Oni nemaju nikoga osim nas i svojih čuvalica”, pišu volonteri.

Oni ne poznaju život u kome su nečiji i u kom imaju dom i sigurnost. Međutim, volonteri ne žele ni da pomisle o toj opciji da u Hrvatskoj nema takvih ljudi.

Samo to je potrebno i to je jedino o čemu sanjaju – da se pojavi 10 ljudi za njih koji su potpuno socijalizovani, naučeni na kućni red, i u potpunosti veterinarski obrađeni.

Posebni, a zaboravljeni – Rea, Flekica, Vinki, Ben, Luna, Lumi, Ajden, Markus, Megi i Grinč. Koga od njih ćete poželeti za sebe?

Advertisement

Za više informacija i udomljenje kontaktirajte Udruženje S-PAS by Gloria Malin.

All photos: Udruženje S-PAS by Gloria Malin.
Pročitaj cijeli članak

Životinje

Kako je jedan Mrša iz Subotice postao FIP ratnik, ali i FIP POBEDNIK

Upoznajte jednog šarmantnog gospodina Mršu kome je u jednom momentu svog života, početkom decembra, ustanovljeno da je najverovatnije pozitivan na FIP. U to vreme jako je lepo jeo, ali je bio apatičan, tužan, dlaka mu je bila nakostrešena, a parametri krvi koji su ukazivali na FIP su se pojačavali, piše Minja cat.

U kontaktu sa Aleksandrom, adminkom za FIP za Srbiju, započelo se sa lečenjem. Pred njim je bilo 84 dana lečenja i 84 doza injekcija. Dali su sve od sebe da Mrši pruže šansu za život.

A 24. februara, nakon više od dva i po meseca, Mrša je zvanično postao FIP pobednik. Prošlo je užasnih 84 dana od momenta kada su započeli sa terapijom.

„Bilo je tu i uspona i padova i plakanja i cmizdrenja i želje da odustanemo i sa njegove i sa naše strane, ali smo izgurali ovo zajedno. On se još uvek bori sa problemima sa pankreasom, ali više svakako nije u prvoj mladosti pa ćemo suplementima i to da rešavamo i ubuduće“, napisali su iz Cat Shelter Felix.

Iz ovog azila zahvalili su se svima koji su ih podržali u ovoj teškoj borbi i šansi koja mu je pružena. Jedan FIP ratnik postao je FIP pobednik!

Advertisement
All photos: Cat Shelter Felix.

 

Pročitaj cijeli članak

Životinje

ALJASKI MALAMUT: Devet interesantnih činjenica o ovoj veličanstvenoj rasi

Na prvi pogled ovi prelepi psi mogu da izgledaju zastrašujuće. Ali kada ih malo bolje upoznate shvatićete da su u stvari velike i mirne dobrice pune ljubavi. Mogu biti manjeg i većeg rasta. Ako imaju više od 45 kg smatraju se džinovskim predstavnicima svoje rase.

Predstavljamo vam neke zanimljivosti o ovim velikanima koje možda niste znali.

Oni mogu biti različitih boja

Osim svoje izražene veličine, potpuno su isti kao i njihovi manji rođaci. Imaju široku glavu, uspravne i trouglaste široko postavljene uši, debelu njušku i čupav rep. Boja krzna im je srebrna, crna, smeđa ili crvena. Imaju belo krzno na nogama, stomaku i licu, a ispod guste i grube dlake koja ih štiti od hladnoće nalazi se meka poddlaka kao dodatna zaštita.

Mogu da dostignu težinu do 80 kg

Džinovski mužjak malamute je težak od 54 kg do čak 80 kg, dok su ženke nešto lakše. Njihova kilaža se kreće od 45 kg do 50 kg. Dostižu visinu od 89 cm. Prvobitno su uzgajani da vuku teške sanke, pa im je struktura tela velika, mišićava i čvrsta. Njihovom ogromnom izgledu doprinosi gusto i dugo krzno.

Advertisement

Poreklo aljaskog malamuta i dalje nije otkriveno

Istraživači veruju da su ovi psi potomci vukova koji su ostali sa nomadima koji su prešačili do Severne Amerike pre 5000 godina. Pleme Mahlemuta je koristilo ove pse za vuču terete i nošenje zaliha hrane, kao pomoć u lovu na foke i odbranu od polarnih medveda.

Popularnost ove rase je počela tokom 19 veka otkrićem zlata na Aljasci. Korišćeni su za transport robe i zaliha širom hladnog područja, kao i u spasilačkim misijama. Džinovski malamuti su takođe pomagali tokom Prvog i Drugog svetskog rata kao psi za vuču sanki u ekspedicijama na Antarktiku.

Danas se oni uglavnom drže kao kućni ljubimci, a ne kao radni psi.

Aktivni su, radoznali i imaju dobar temperament

Ovi prelepi psi su veoma društveni, pa ako ih ostavite same duže vreme počeće da cvile i da zavijaju sa ciljem da vam privuku pažnju i opet budu u društvu. Vole da trče i istražuju, i zato im prija da borave napolju, na velikom prostoru. Život u stanu nije preporučljiv za ovu rasu.

Advertisement

Nisu dobri psi čuvari zato što su izuzetno druželjubivi i prijateljski nastrojeni prema svim ljudima u njihovoj blizini. Dobro se slažu sa ostalim psima i mačkama, ali imaju urođen nagon za lovom pa nemojte da se iznenadite ako vidite da ulovio neku sitnu životinju.

Inteligentni su, vrlo nezavisni i tvrdoglavi

Veoma su inteligentni, ali mogu biti tvrdoglavi i pokazati bes. Rana socijalizacija i dresura će sprečiti takvo ponašanje. Naravno, ako im je dosadno neće se ustručavati da vam izgrizu obuću, kao i svaki drugi psi.

Trudite se da im svakodnevno pružate nove izazove i drugačija okruženja kako bi održavali njihov nivo inteligencije na visokom nivou.

Zahtevaju dosta nege i održavanja

Ovo prelepo krzno sa sobom nosi i mnogo posla za vlasnike. Aljaski malamuti se linjaju dva puta godišnje i to mnogo. Zahtevaju sate i sate četkanja najmanje dva puta nedeljno, ali zato su zahvalni što se kupanja tiče. Njihovo krzno je bez mirisa i zato je dovoljno kupati ih jednom mesečno.

Advertisement

Zube im perite jednom nedeljno i to će biti dovoljno da se spreči stvaranje kamenca. Takođe je bitno da im redovno skraćujete kandže da ne bi došlo do nepoželjnog cepanja što može biti veoma bolno.

Obožavaju da jedu meso

Džinovskim malamutima potrebna je velika količina proteina, tako da je meso idealna hrana za njih. Bitno je da pazite na količinu porcije zato što su skloni prejedanju, a velika težina može štetno uticati na njihove kosti i zglobove.

Ishranu prilagodite njihovoj starosti, nivou aktivnosti, veličini i rastu. Njabolje bi bilo da se oko količine porcije konsultujete sa veterinarom.

Skloni su određenim bolestima

Advertisement

Malamute mogu da pate od displazije kuka i lakta, hipotireoze i dnevnog slepila. Mogu da dobiju i kataraktu, što se rešava operacijom. Neki mogu da pate od Von Vilebrandove bolesti, poremećaja krvarenja usled nedostatka određenog proteina, i polineuropatije, neurološke bolesti koja uzrokuje slabost u nogama.

Odlični su kućni ljubimci

Verni su, dobronamerni i prijateljski raspoloženi. Kao takvi idelani su kućni ljubimci, posebno za aktivne porodice. Jedina “mana” je što se lako uzbude, pa u toj sreći mogu slučajno da obore decu ili starije osobe. Zahtevaju mnogo prostora za trčanje, igru i istraživanje, a prosečni životni vek je 12 godina.

Ako ste bili te sreće da ovi prelepi psi budu deo vašeg života, znate koliko savršeni ljubimci. Uvek veseli, izmamiće vam osmeh svaki dan i pružiti neizmernu ljubav.

Advertisement
Pročitaj cijeli članak

U TRENDU

Copyright © 2014-2022 Atraktiva.Net