Brnabić: Kurti izaziva novu eskalaciju kako bi izbegao obaveze iz sporazuma

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, komentarišući najnovija dešavanja na severu KiM, da je reč o novoj provokaciji kako bi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izazvao novu eskalaciju i nov talas nasilja i tako izbegao obaveze iz Briselskog i Ohridskog sporazuma, koje uključuju formiranje Zajednice srpskih opština, prenosi Tanjug.

Brnabić je, u izjavi za medije u Londonu apelovala na međunarodne partnere da pomognu Beogradu da sačuva mir i satbilnost i nastave da insistiraju na implementaciji svih sporazuma.

Ona je rekla da je sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom razgovarala juče o tome kako da se unapredi situacija u regionu Zapadnog Balkana, a da su se dotakli i teme Kosova i Metohije

– I kako možemo da napravimo bolju saradnju u tom smislu i bližu komunikaciju između Velike Britanije i Srbije, a posebno se dotekli teme KiM – rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je sa Pičom razgovarala i o tome da, “ne samo da Kurti nije implementirao Briselski sporazum”, već je, kako je navela, on aktivno radio, “vukao poteze direktno suprotne onome sto stoji u Briselskom sporazumu”.

(Telegraf.rs)