Čeh nožem napao bh. taksistu u Austriji. Sada je osuđen na 10 godina robije

Državljanin Češke osuđen je danas na 10 godina zatvora zbog napada nožem i pljačke bh. taksiste, na privremenom radu u Austriji.

Kako prenose mediji, napada se desio 22. februara, u noćnoj smjeni, kada je Čeh prišao bh. taksisti koji je bio parkiran na jednoj benzinskoj pumpi. Navodno, prišao mu je sa izgovorom da bi želio da razmjeni 50 bh. maraka, koje je navodno dobio. Međutim, ubrzo nakon toga, Čeh je izvadio nož pokazujući taksisti da će ga izbosti.

Kako je i sam priznao tokom suđenja, Čeh je ostao bez novca jer je u kazinu izgubio sve što je imao.

Kako stoji u optužnici, Čeh je uzvikivao “Daj novac, daj novac”, navodno je uspio posjeći taksistu po rukama, ali je ubrzo pobjegao sa lica mjesta.

Taksista je tokom suđenja izjavio da je narednih pet dana imao bolove od udarca u glavu kao i od posjekotina. Na kraju, Čeh se izvinio taksisti, a na pitanje sudije zašto je to uradio, Čeh je odgovorio:

”Ne znam, zaista ne mogu to objasniti. Ovo sigurno nije razlog zašto sam došao u Austriju”, rekao je on.

S obzirom da ima već prilično debeo dosije, te da samo u svojoj domovini ima 11 presuda te da je proveo više od sedam godina u zatvoru, sve to je bila otežavajuća okolnost prilikom izricanja kazne. Inače, sud je žrtvi dosudio i odštetu od 2000 eura, prenose Nezavisne.