U toku je realizacija redovne obuke rezervnog sastava Vojske Srbije

U jedinicama Kopnene vojske i Komande za obuku u toku je realizacija redovne godišnje obuke lica iz rezervnog sastava Vojske Srbije, prenosi Tanjug.

Obuka se izvodi kako bi rezervni sastav osvežio znanja stečena tokom odsluženja vojnog roka, upoznao se sa savremenim načelima upotrebe jedinica i obučio u radu na novim sredstvima u naoružanju Vojske Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Na obuci se nalaze vojnici pešadije, artiljerije, oklopnih jedinica, inžinjerije i logističkih službi.

– U skladu sa vojnoevidencionim specijalnostima, vojnici se osposobljavaju za izvođenje taktičkih radnji na bojištu i borbenu upotrebu naoružanja roda, odnosno za realizaciju poslova iz domena logistike, prevashodno na rekonzervaciji i opravci motornih vozila, medicinskom zbrinjavanju i pripremi hrane – ističe se u saopštenju.

Uporedo sa obukom vojnika realizuje se i osposobljavanje rezervnog starešinskog kadra, koji se na posebno modelovanim kursevima obučava za komandovanje nižim taktičkim jedinicama, dodaje se.

Obuka rezervnog sastava realizuje se na osnovu godišnjih planova, u skladu sa potrebama jedinica Vojske Srbije i odobrenim sredstvima.

Njenom realizacijom unapređuje se osposobljenost vojnika i starešina u rezervi, a time i ukupne sposobnosti Vojske Srbije za izvršavanje svojih misija i zadataka, zaključuje se u saopštenju Ministarstva.

(Telegraf.rs)