5 grupa namirnica koje mogu da izazovu upalu: Nisu zdrave, a teško im je odoleti

Upala je deo imunološkog odgovora i može da bude povezana sa ozbiljnim zdravstvenim problemima.

I dok pojedine namirnice mogu da pomognu u izlečenju upala, dotle neke druge mogu da budu odgovorne za njihovu pojavu, piše Love Your Self Magazin.

Poznato je da bobičasto voće, brokoli, prokelj, pečurke, kurkuma i zeleno lisnato povrće mogu da smanje upale. Ali, isto tako, postoje i namirnice koje pojačavaju ili izazivaju upale, posebno kada ih konzumiramo u većim količinama.

Postoji pet glavnih kategorija namirnica koje stimulišu upalu. Sa njima bi trebalo biti posebno oprezan i izbegavati njihovu prekomernu konzumaciju – kaže Eumenis P. Karafilidis, klinički dijetetičar – nutricionista.

On ujedno i otkriva o kojim kategorijama namirnica je reč.

Smanjeni unos šećera može da napravi veliku razliku kad je reč o upalama.

Primera radi, konzumni šećer i kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze povećavaju biomarkere zapaljenja u telu.

Kao i šećer, i rafinisane ugljene hidrate takođe bi trebalo unositi u veoma malim količinama kako biste sprečili upale. Kad jedete hranu bez vlakana, telo proizvodi insulin da bi vezao glukozu iz krvi i vremenom proces lučenja insulina postaje nekontrolisan.

Dakle, pankreas proizvodi sve više i više insulina da bi završio biohemijski proces.

Mnogo je razloga zbog kojih se preporučuje izbegavanje mesnih prerađevina, a upala je samo jedan od njih. Mesne prerađevine su dugo dovođene u vezu sa porastom srčanih bolesti, dijabetesom, rakom želuca, rakom debelog creva i, naravno, upalama jer sadrže napredne krajnje proizvode glikacije (AGE).

AGE su, zapravo, štetna jedinjenja koja nastaju kada se hrana, kao što je meso, prerađuje na visokim temperaturama. Obilje ovih jedinjenja u telu je povezano sa razvojem bolesti kao što su Alchajmerova bolest i dijabetes, pa je važno ograničiti njihovu potrošnju.

Crveno vino u umerenim količinama može da bude od koristi za srce, ali ima mnogo štetnih efekata kada se konzumira u prekomernoj količini, od kojih je jedno povećanje upale u organizmu.

Naime, kad se alkohol razgradi, on proizvodi toksične nusproizvode koje mogu da oštete ćelije jetre i da oslabe imuni sistem.

Transmasne kiseline ili hidrogenizovane masne kiseline dovode se u vezu sa srčanim oboljenjima i demencijom.

– Iz tog razloga, njihovo štetno dejstvo na različite oblasti ljudskog zdravlja nameće imperativ da obratimo pažnju na etikete kako bismo izbegli sastojke kao što su hidrogenizovana ili delimično hidrogenizovana ulja – kaže nutricionista Karafilidis.

(Telegraf.rs)