Arijana Memić: “Ono što ću pamtiti do kraja svog života…”

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo i sestra stradalog Dženana Memića Arijana Memić prisjetila se ročišta iz 2017. godine na kojem je sutkinja Kantonalnog suda u Sarajevu Dalida Burzić kazala da su Dženanu spale tene s nogu što je kasnije demantovano.

Poruku Arijane Memić prenosimo u cijelosti.

“Ono što ću pamtiti do kraja svog života je upravo ova slika i trenutak kada je prikazana u sudnici.

Pamtit cu i smijeh tužilaca Seada Kreštalice, Merisa Ćate i Amine Ruždić dok su nam prikazivali ovu sliku.

Pamtit ću i pitati se do kraja svog života kakav monstrum moraš biti da gledaš kako se neko pred tvojim očima bori za vazduh, za život, a ti ne pozoveš pomoć, ne uradiš apsolutno ništa da mu pomogneš?

Kakav monstrum moraš biti da nekome oduzmeš život, da mu prekineš mladost, snove, sve. Zbog čega?

A mira imati nećete, nikada! I razvlačili su nas, htjeli su da odustanemo. Na svaku oslobađajuću presudu za izmišljenu saobraćajnu nesreću, ulagali su žalbe.

Dalida Burzić a nakon nje i Sabina Sarajlija. Nakon šest godina, Vrhovni sud FBiH je donio pravosnažnu presudu u kojoj se navodi da se saobraćajna nesreća nije desila”, napisala je Arijana.

Podsjetimo, Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila njegova tadašnja djevojka Alisa Mutap.

Uslijed zadobijenih povreda, mladić Dženan Memić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Sud BiH je u novembru prošle godine oslobodio Zijada Mutapa i druge koji se terete da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa, s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je na zahtjev Tužilaštva BiH u martu ove godine ukinulo oslobađajuću presudu Zijadu Mutapu i drugima u predmetu “Dženan Memić”.

Postupajući tužitelji u predmetu, dokazivat će navode optužnice pred Apelacionim vijećem Suda BiH, a suđenje će biti ponovljeno.