Besplatna vožnja fijakerom i školica jahanja u Somboru: Evo kada počinje

Udruženja ljubitelja konja Zapadna Bačka iz Sombora priprema novo izdanje manifestacije „Za dušu riđanu danas vozim fraj”.

Domaćini su u pozivu naveli da su besplatni programi ovogodišnje priredbe namenjeni građima Sombora i okoline, ali i svim dobronamernim posetiocima i turistima, koji žele da se podsete, i saznaju sve ono po čemu je grad Sombor poznat, voljen i zapamćen, piše soinfo.org.

Najavljeno je da će u nedelju, 25. juna (10 do 12 sati), na somborskom fijaker placu biti omogućena besplatna vožnja fijakerom za sve zainteresovane, kao i da će nastavak manifestacije uslediti dva dana kasnije, u utorak (27. juna). Udruženje ljubitelja konja Zapadna Bačka u periodu od 17 do 19 sati (Rokovački put 46) planira školici jahanja prilagođenu najmlađima – deci.

„…Zlatno doba fijakera počelo je polovinim 19. veka…Magistrat varoški, po današnjim merilima, gradska vlada, odredi lepo fijaker plac i naredi da fijakera ne sme biti više od 30… A da kojim slučajem Velimir Velja Subotić nije zapisao priču o Jagri, a Zvonko Bogdan je opevao, sam Bog zna da li bi se o Somboru u znaku fijakera i razmišljalo. Mislim, bilo je fijakera svugde, ali se baš Petrovićevom Ravangradu zalomilo da ostane „obeležen“ kao varoš fijakera…. – citirali su zapis novinara Milića Miljenovića, koji nas, kako kažu organizatori, obavezuje da ponovo pokrenemo i „oživimo” ovaj deo našeg kulturnog nasleđa.

Pokrovitelji manifestacije „Za dušu riđanu danas vozim fraj” su Grad Sombor i Turistička organizacija grada Sombora.

 

(Telegraf.rs)