Borelj poslao poruku Kurtiju: Izostanak deeskalacije će rezultirati negativnim posledicama

Portparol Evropske komisije objavio je na svom Tviter nalogu integralni tekst odgovora Žozepa Borelja, visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, na pismo premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija kome je nedvosmisleno predočio da će izostanak deeskalacije rezulturati negativnim posledicama o kojima su obaveštene sve države članice EU.

Borelj konstatuje da se Kurti u svom pismu ne bavi ključnim elementima koji su bili okidač za izbijanje aktuelne krize, elementima koji bi morali biti rešeni kako bi se vratio mir na sever Kosova i Metohije.

On je podsetio Kurtija da se od njega očekuje da primeni elemente za deeskalaciju koji su usaglašeni dogovorom 27 zemalja članica EU i SAD navodeći da je prvi korak u tom smeru da četiri gradonačelnika u opštinama na severu KiM privremeno obavljaju svoje dužnosti izvan opštinskih zdanja.

Gradonačeolnici Zubinog Potoka i Zvečana već su to učinili. Verujemo da će i gradonačelnici Leposavića i Severne Mitrovice, koji su i članovi vaše stranke, ubrzo učiniti isto – navodi se u odgovoru Borelja.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost podsetio je Kurtija da se od njega tražilo da momemntalno, bez odlaganja obustavi sve policijske operacije u blizini opštinskih zdanja na severu Kosova i da naredi povlačenje snaga specijalne policije sa tih lokacija.

Od Srbije smo tražili da podrži povlačenje radikalnih grupa sa ovog područja, a nakon deeskalacije spremni smo da razgovaramo detaljnije o bezbednosnim opcijama sa KFOR i EULEX u ove četiri opštine – navodi Borelj u svom odgovoru i podseća Kurtija da je traženo da se što pre održe prevremeni izbori u ove četiri opštine na severu KiM i to na inkluzivan način “jer se očekuje da kosovski Srbi učestvuju na njima”.

Borelj je izrazio spremnost da organizuje sastanak na najvišem nivou sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pod uslovom da Kurti obezbedi deeskalaciju i nužne preduslove za prevremene izbore.

EU i SAD su uložile veliki trud u proces normalizacije i žele da se uvere da taj proces napreduje. Ako ste spremni da preduzmete ove nužne korake sastanak bi mogao da se organizuje u veoma kratkom roku – istakao je Borelj.

Komentarišući predlog Kurtija o zajedničkim bezbednosnim procenama, Borelj je ukazao da se o tome može razgovarati tek posle deeskalacije situacije.

– Međutim, to podrazumeva da ćete vi u potpunosti uvažavati procene i mišljenja EULEX i KFOR, ponašati se partnerski prema njima što znači i da ćete svoje odluke najpre koordinisati sa njima. Sa žalošću konstatujemo da to nije bio slučaj tokom jučerašnjih operacija u Severnoj Mitrovici. Sve buduće mere u okviru vladavine prava na severu KiM moraće da se razmatraju i pojedinačno procenjuju sa EULEX i KFOR – predočio je Borelj i ukazao da su prethodni događaji potvrdili da međunarodni partneri ne mogu dati podršku svim merama koje su preduzimale vlasti tzv. Kosova pod izgovorom sprovođenja vladavine prava.

(Telegraf.rs)