Budite oprezni: U toku je nova prevara na Instagramu, evo kako da je prepoznate

Sajber kriminalci neprekidno smišljaju nove načine za krađu vaših ličnih podataka. Austrijska nezavisna platforma Watchlist Internet upozorava na najnoviju prevaru, gde su ovoga puta korisnici Instagrama na udaru.

Ako primite poruku na Instagramu od stranice pod nazivom “metaappelcenter”, znajte da je reč o pokušaju prevare.

Poruka obično sadrži sledeći tekst:

Meta | Facebook Support Team

Your instagram page has been reviewed by our servers.

And many times it has been detected that you do not comply with copyright.

Remember that the Meta Platform Gives Great Importance to its Users.

If you do not complete the objection form that we will give you within 48 hours; your account will be closed.

bio.site/metaforappealsform.com

Be more careful with our upcoming conditions.

Poruka tvrdi da vaš Instagram nalog krši autorska prava i da imate 48 sati da odgovorite na prijavu putem priloženog linka, inače će vam nalog biti blokiran. Ali, ne nasedajte.

Kliknuo sam na link, šta sad? Prva stvar koju treba da uradite je da kontaktirate svoje prijatelje i rodbinu putem nekog drugog kanala i obavestite ih da je vaš Instagram nalog kompromitovan. Ovo je izuzetno važno jer će prevaranti pokušati isto i sa vašim kontaktima.

Ukoliko ste nažalost kliknuli na priloženi link, bićete preusmereni na lažnu web stranicu na kojoj ste morali da unesete svoje podatke s Instagrama kako biste osporili navodnu prijavu.

Ako ste to uradili, vaš Instagram nalog je sada u rukama internet kriminalaca koji kreću u sledeći korak – slanje WhatsApp poruke.

Prema informacijama Watchlist Internet, sledeći korak prevaranata je da vam pošalju WhatsApp poruku koja će sadržati snimak ekrana vašeg Instagram profila, sa pitanjem da li je to vaš nalog. Naravno, od vas će tražiti novčanu uplatu kako bi vam nalog bio vraćen, ali nemojte odgovarati na poruke.

U ovom trenutku treba prekinuti svaku komunikaciju i prijaviti slučaj policiji, prenosi Tportal.

Kako vratiti svoj kompromitovani Instagram nalog? Jedan od prvih koraka koje internet kriminalci preduzimaju nakon što “provaljuju” u vaš nalog je da promene pristupne podatke.

Ukoliko to urade, Meta, kompanija koja je vlasnik Instagrama, poslaće vam automatsku email poruku sa obaveštenjem o promeni pristupnih podataka.

(Telegraf.rs)