Deset najvećih mačijih strahova: Verujete li da su na ovoj listi voda, baloni, pa čak i krastavac?

Mačke su nezavisne, snalažljive, al i veoma plašljive životinje.

Neke stvari i pojave kojih se boje poprilično su neuobičajene, sa naše tačke gledišta.

Možda su to predmeti i situacije kojih nismo ni svesni, i ne primećujemo ih, ali se mačkama diže dlaka na krznu zbog njih.

Pojedini mačiji strahovi mogu izazvati anksioznost kod ovih kućnih ljubimaca.

AnimalWised nabraja kojih 10 strahova najviše pogađaju mačke, pa pokušajte da ih uklonite kako je ne bi uznemiravale.

Neke pojave i predmeti su neizbežni u domu i ne možete ih se rešiti, ali možete da smanjite njihov uticaj na mačke.

Nisu sve mačke podjednako plašljive od predmeta i pojava sa ove liste. Zato upoznajte karakter svoje ljubimice kako biste znali šta joj smeta.

Mnoge mačke mrze vodu i ponekad je dovoljno samo nekoliko kapi da mačka napravi ludnicu u kući.

To je čudna reakcija životinje koja pazi na svoju čistoću, ali ovaj strah verovatno ima veze sa divljim precima mačke.

Iako većina mačaka zna da pliva, nemojte vašu mačku primoravati na ulazak u vodu i plivanje, jer možete izazvati paniku, pa čak i davljenje.

Mačke same vode računa o higijeni svog tela, ali im je ponekad potrebno kupanje. Ukoliko morate da okupate ljubimicu, obezbedite joj najveću udobnost, polako je uvodite u vodu i nagradite je poslasticama. Za ovaj poduhvat potrebna je smirenost i pomoć još jedne osobe.

Ima malo mačaka koje uživaju u dodiru sa vodom i od nje nemaju strah, poput mejn kuna, sijamske i bengalske mačke. Takođe ima mnogo maca koje obožavaju da piju vodu iz česme.

Iako je pas kralj u pronalaženju i registrovanju mirisa, i mačke su osetljive na razne aromate. One registruju mirise u svom okruženju i intenzivno će reagovati na različite feromone.

Pojedine mirise, poput mačije trave, mačke će voleti, ali će osećati strah od mirisa koji im se ne dopadaju.

Određeni mirisi su posebno neprijatni za mačke. U njih spadaju: sirće, luk, benzin, neka alkoholna pića, citrusno voće, mnoge biljke i drugo.

Mačke su veoma nezavisne, što ne znači da ne vole naklonost i žele da provode vreme sa svojim vlasnicima. Ipak, ako mačka ne želi pažnju, nemojte se truditi da je pružite.

Jedna od situacija koja je mačkama posebno nesnosna je zagrljaj. One tolerišu blagi stisak u naručju, ali ako ih zgrabite i čvrsto zagrlite, to neće shvatiti kao znak naklonosti.

Zagrljaj koji sputava čini mačku nervoznom i uplašenom od mogućih povreda.

Verovatno ste i sami oprezni prema nepoznatim ljudima, pa zašto ne biste shvatili da su i mačke rezervisane prema strancima?!

Mačka je vezana za svoju porodicu i zna da će od nje dobiti hranu, vodu, postelju, negu i ljubav. Osim toga, ona je sigurna da joj nećete naškoditi, što ne može da zna kad je u pitanju nepoznata osoba.

U kontaktu sa strancem, mačka možda neće odmah pobeći, ali će se plašiti i biti na distanci. Pojedini ljudi mogu delovati zastrašujuće ne samo nama, već i mačkama, bez obzira na to da li je stav njhovog tela “strašan”, ili imaju čudnu garderobu, neobičnu frizuru, drugačije mirišu i slično.

I u ovoj sferi mačijih odnosa sa ljudima postoje izuzeci, jer ima maca koje bez imalo straha prilaze strancima.

Mačke imaju dobro razvijena čula i njihov sluh je veoma istančan. U divljini, one stalno moraju da budu na oprezu u slučaju da im se grabljivci približe. Zato moraju dobro da obrate pažnju na zvuke u svojoj okolini.

Kućne mačke ne razumeju moderne pogodnosti ljudskog života, pa u našim domovima postoje mnogi uređaji čiji ih zvuci prestravljuju.