Dragan iz Niša 75 puta je dobrovoljno dao krv: "Počeo sam u vojsci, a zdravlje čuvam vožnjom bicikla"

Dragan Antić iz Mezgraje kod Niša prvi put je dobrovoljno dao krv 1986. godine u vojsci i od tada, kaže, ne prestaje. Potpuno je zdrav, bavi se pčelarstvom, čuva koze i vozi bicikl, a krv daju i njegova deca. Jedan je od petorice Nišlija koji su danas, na Svetski dan dobrovoljnih davalaca, primili priznanje za 75 davanja. Dodeljena su i priznanja za 35. i 50. davanje, ukupno oko 110, pišu Južne vesti.

– Uvek se osećam bolje posle davanja krvi jer znam da sam nekome pomogao – poručuje 60-godišnji Dragan Antić i poziva sve one koji nikada nisu dali krv da to učine ako mogu.

– Nekad dajem tri, nekad četiri puta godišnje, zavisi od okolnosti. Zdrav sam, volim prirodu, volim biciklizam, sport, više puta sam i u Zaječaru dao krv i tamo me jednom doktor pitao kako svaki put imamo odličan krvni pritisak, a ja mu kažem – samo bicikl i zdrav život – priča Antić.

Dodaje da je i njegova ćerka 30 puta dala dobrovoljno krv, sin oko 15 puta, kao i da ima još jednu ćerku koja želi da daje krv, ali ne može iz zdravstvenih razloga.

Osim njega, priznanje za 75 davanja dobili su Slobodan Milenković, Danilo Stevanović, Rade Mladenović i Miroslav Potkonjak.

Svetozar Nedeljković 50 puta je dao krv, kaže da je počeo tokom studentskih dana i da ima razlog više da uvek rado da krv – njegova krva grupa je nulta pozitivna, inače jako retka.

Priznanje za 35 davanja uručeno je Gordani Milenković, koja kaže da se nakon dobrovoljnog davanja krvi uvek oseća lepše, veselije i da može da uradi više stvari.

– Mislim da je moja krv mnogima pomogla i dok mogu, ja ću davati. Mi žene smo malo ograničene brojem davanja, može tri puta godišnje, ja dajem 2-3 puta. Odazivam se svim akcijama. Ceo svet se sada okrenuo ratu i ratnim dešavanjima, a treba malo da se okrenemo i sebi – kaže ona.

Mnogi su na dodelu poveli svoje mališane, kako kažu, buduće davaoce krvi. Ove godine nije dodeljeno nijedno priznanje za 100 davanja, ali iz Crvenog krsta i Zavoda za transfuziju krvi u Nišu kažu da nema nestašice i da su rezerve stabilne.

Ukupan broj davanja na godišnjem nivou u jugoistočnoj Srbiji sa Pomoravljem, što je teritorija koju pokriva naš Zavod, poslednjih godina kreće se nešto ispod 40.000, ali ova godina daje nagoveštaj da ćemo prebaciti tu magičnu cifru možda prvi put. Što se tiče konkretno Niša, neka brojka na mesečnom nivou je 1.000-1.500 jedinica. Tu su uračunate akcije na terenu, ali i krv koju prikupljamo u Zavodu – navodi načelnik Službe za prikupljanje, testiranje i obradu krvi Slađan Stojanović.

Dodaje da davanje krvi pozitivno utiče na regeneraciju svih krvnih elemenata svih krvnih ćelija davaoca.

Sekretar niškog Crvenog krsta Sanja Stojanović poručuje da je dodela priznanja prilika da se ukaže zahvalnost svim velikim humanistima, koji svojom nesebičnošću, između ostalog, obezbeđuju i da zdravstveni sistem funkcioniše normalno.

Osim davaocima, priznanja su uručena i školama i đacima koji su pobedili na konkursu “Krv život znači”, kao i učenicima koji su na nivou Srbije nagrađeni u kategoriji SMS-a – Danici Miljković iz Prehrambeno-hemijske i Dimitriju Kitiću iz Umetničke škole.

(Telegraf.rs)