Drastično poskupelo iznajmljivanje automobila na moru: Od jedne stvari zavisi da li ćete proći jeftinije

Dubrovnik, kao pretežno avio-destinacija, pogodno je tržište za iznajmljivanje automobila. Prema statistici, cena rent-a-kara na krajnjem je jugu skočila za oko 40 odsto. Ipak, na terenu je stanje malo drugačije, jer veliki inostrani iznajmljivači, koji posluju putem aplikacija, spuštaju cene što se odražava na one male, lokalne koji, kažu, po tim cenama ne mogu da posluju.

Brojnim dubrovačkim gostima, odmah po sletanju na aerodrom, prva stanica je neka od rent-a-kar poslovnica, piše HRT.

– Unajmili smo auto na četiri dana da bismo obišli okolinu Dubrovnika. Išli smo i u Mostar, i u Crnu Goru – kaže gost iz Španije.

Iako statistike govore kako je cena najma automobila u Dubrovniku skočila za 40 odsto, u velikim rent-a-karovima cene najma su fleksibilne.

– Na primer, ako ćete uzeti unapred nešto, onda može ispasti 80 evra 10 dana. Ako imate sreće. U zavisnosti od kategorije vozila, sve može biti mnogo skuplje – objašnjava Robert Banjad, radnik u jednoj agenciji.

To potvrđuju i aplikacije preko kojih većina inozemnih rent-a-karova posluje. Ipak, kod onih malih, lokalnih, situacija je potpuno drugačija.

– Za 7 dana iznajmljivanje košta 50 evra dnevno, to je nekih 350 evra za najam nekog automobila srednje klase kao što je recimo Dacia. Svi su automobili novi i otprilike 350 evra koštaju sa osiguranjem – rekao je Maro Franić, vlasnik rent-a-kara.

Cene nisu podizali od lani kada su imali 20 automobila. Zbog lošeg prometa, dobar su dro vozila prodali. Trenutno im je iznajmljen samo jedan motocikl.

– Ova godina je totalna katastrofa što se tiče iznajmljivanja automobila i motora. Evo sad je jun, ogroman je turizam, svi se busaju da je ogroman turizam, nama svi automobili stoje. Mi smo sad pali na sedam automobila, tri kombija i 20-ak motora – ističe Franić.

Veliki im ruše cenu, jer im poslovanje s više stotina ili hiljada automobila to omogućava.

– Utoliko će se i mali ili morati prilagoditi cenovno, ako imaju kapaciteta za to, ili će i oni morati da krenu sa digitalizacijom, da prodaju preko društvenih mreža, da bukiraju putem on-line platformi… U suprotnom teško da će moći da zadovolje izazove tržišta, jer će ih veliki pojesti – poručila je Nikolina Trojić, predsednica ŽK Dubrovnik HGK.

(Telegraf Biznis)