Džon Romita stariji, legenda Marvela: Stvorio je likove kao što su Vulverin, Panišer, Kingpin…

Džon Romita stariji, jedan od ključnih umetnika u istoriji Marvel Comics-a koji je zajedno kreirao likove kao što su Vulverina, Panišera i Meri Džejn Votson, preminuo je u utorak. Imao je 93 godine.

Smrt Romite starijeg potvrdio je njegov sin, kolega strip crtač Džon Romita mlađi, u objavi na Tviteru u utorak uveče.

“Kažem ovo teška srca. Moj otac je preminuo mirno u snu. On je legenda u svetu umetnosti i bila bi mi čast da krenem njegovim stopama. Molim vas zadržite svoje misli i saučešće ovde iz poštovanja prema mojoj porodici. Bio je najveći čovek kojeg sam ikada upoznao”, napisao je Džon Romita mlađi.

Iako je glavni doprinos Romite starijeg dat u Marvel Comics-u, on je na početku svoje karijere podelio vreme između kompanije i rivala DC Comics-a. Rođen je u Bruklinu 24. januara 1930. i radio je u Timely Comics-u, koji će kasnije postati Marvel Comics, 1940-ih i DC Comics-u 50-ih i 60-ih.

Godine 1966. preuzeo je mesto umetnika Stiva Ditka u seriji “Neverovatni Spajdermen”, radeći zajedno sa glavnim urednikom Marvela Stenom Lijem na seriji i oblikujući trenutnu koncepciju superheroja.

Ostali trajni likovi iz “Spajdermena” koje je kreirao Romita stariji su bili leteći zlikovac Vulture, mafijaš Hammerhead, Sonic-powered Shocker, Hobgoblin, novinar Robi Robertson i otac Gven Stejsi Džordž Stejsi. Romita stariji je takođe učestvovao u stvaranju tragične, suštinske priče “Noć kada je Gven Stejsi umrla”, koja se smatra jednom od najboljih priča o “Spajdermenu” ikada ispričanim.

Takođe je pomogao u stvaranju Luka Kejdža, Vilsona Fiska, poznatijeg kao Kingpin. Skoro svi ovi likovi su se pojavili bezbroj puta na filmu i televiziji, u živoj akciji i animiranim filmovima.

Romita stariji je primljen u Kuću slavnih Ajznerovih nagrada 2002. i Kuću slavnih Inkvel nagrada 2020. Iza njega su ostala supruga Virdžinija i sinovi Romita mlađi i Viktor.

(Telegraf.rs)