Izgubili smo kontrolu nad djecom i sistemom: Nebitno je KOJOJ stranci je “pripala” škola

U Osnovnoj školi Lukavac grad jutros je došlo do pucnjave, u kojoj je teško ranjen pomoćnik direktora i nastavnik engleskog jezika Nedim Osmanović. Za pucnjavu je osumnjičen učenik, dijete koje još nema punih 14 godina (rođen je krajem juna 2009. godine).

Slučaj je ovo koji je šokirao Bosnu i Hercegovinu, te je uslijedio niz reakcija. Jednu od njih uputila je i prof. dr. Dženeta Omerdić, profesorica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

@crnahronikainfo

Uhapšen mladić koji je pucao na nastavnika u osnovnoj školi u Lukavcu

♬ original sound – CRNA Hronika

Ne znam šta se treba desiti da dodjemo pameti i da shvatimo da smo izgubili kontrolu nad djecom i sistemom!?

  • Nebitno je KO je u školskom odboru.
  • Nebitno je KOJOJ stranci je “pripala” škola. Nebitni su bodovi koje škole “šminkanjem” dobijaju i popravljaju rejting!
  • Nebitna je vise i politika i interesi uskog kruga ljudi. Sistem se mora mijenjati!

Roditelji MORAJU biti roditelji. Nastavnici MORAJU biti nastavnici.

Nastavnici NE SMIJU biti taoci ugovora na određeno vrijeme i trebaju zauzeti stav i prema učenicima i roditeljima i direktorima.

A sistem, pored nagrada, MORA imati i sankcije.
I da! Ako ovo nije povod da društvo i zajednica odreagiraju, i ako ovo nije povod da se izađe na ulice i jasno stavi do znanja da je DOSTA sa devalviranjem sistema vrijednosti, onda ne znam šta jeste!

Danas je to u OŠ Lukavac Grad. Sutra…?

Moje misli i molitve su uz povrijeđenog nastavnika, njegovu porodicu, preplašene učenike i njihove roditelje, kolektiv škole koju sam davno pohađala i cijeli moj Lukavac.