JDP: Španska premijera predstave Vatre 15. juna u Barseloni

Predstava “Vatre” rađena na osnovu istoimene proze Margerit Jursenar imaće špansku premijeru 15. juna na sceni Nacionalnog teatra Katalonije u Barseloni, saopštilo je Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP).

Repriza koprodukcije JDP-a i Nacionalnog teatra Katalonije, u režiji Karme Portačeli i adaptaciji Marije Velasko je 16. juna u Barseloni, kaže se u saopštenju.

U predstavi igraju Sloboda Mićalović, Nataša Tapušković, Milena Vasić, Nikola Rakočević, Iva Manojlović, Damjan Kecojević i dvoje glumaca Nacionalnog teatra Rosa Renom i Kivani Menolašina Hulijan.

Umetnička direktorka pozorišta iz Barselone Portačeli suočava se sa sedam najznačajnijih antičkih ženskih likova iz rane poetske proze Jursenar, a slobodna dramatizacija njenog dela “Vatre“ prevodi mitološku osnovu evropske civilizacije na intimni plan čoveka savremenog doba, saopštilo je JDP.

Predstava “Vatre” je premijerno izvedena na sceni “Ljuba Tadić” 2. februara, a sredinom februara učestvovala je na festivalu “Finistera“ u Nacionalnom teatru u Portu.

Scenografi su Marija de la Kamara i Gabrijel Pare Leskano, kostimograf Marija Marković Milojev, autor originalne muzike Đordi Kuljet, a autor video-materijala Migel Anhel Rajo. Za scenski pokret je zadužen Damjan Kecojević, a za scenski govor Ljiljana Mrkić Popović.

(Telegraf.rs/Tanjug)