Juče prskali komarce, danas krpelje: Ovo su lokacije na kojima se suzbijaju opasni zglavkari

Sektor ekologije i unapređenja životne sredine Javnog komunalnog preduzeća “Gradska čistoća” sprovodi danas akciju suzbijanja krpelja na javnim gradskim površinama.

Akcija suzbijanja krpelja se sprovodi od 10 do 14 časova i obuhvata javne zelene površine na teritoriji opštine Sopot, u mestima Sopot, Ralja i Trešnja.

Dinamika suzbijanja krpelja zavisi od rezultata monitoringa i vremenskih uslova.

Aktivnost krpelja je uslovljena temperaturom i vlagom, kao i dužinom dana, a njihova brojnost iz godine u godinu varira u zavisnosti od klimatskih uslova.

U našim krajevima aktivnost krpelja se javlja u dva perioda, u toku proleća i jeseni. Za vreme visokih letnjih temperatura, kao i niskih zimskih, aktivnost krpelja opada.

Za suzbijanje ovih zglavkara koristi se preparat koji je registrovan od strane Ministarstava za zaštitu životne sredine, a upisan je u Privremenu listu biocidnih proizvoda, te građani nemaju razloga za strah.

Iz ovog preduzeća apeluju na sugrađane da ekipama koje sprovode tretmane suzbijanja krpelja omoguće nesmetan rad, kao i pčelare da preduzmu potrebne mere za zaštitu pčela tokom sprovođenja tretmana.

(Telegraf.rs)