Kako je Bijonse uticala na rast inflacije u Švedskoj

Početak svetske turneje pevačice Bijonse prošlog meseca u Švedskoj doveo je do tolikog porasta potražnje za hotelskim smeštajem i broja rezervacija u restoranima, odnosno do porasta cena, tako da je u toj zemlji u maju prijavljena inflacija od 9,7 odsto, što je više nego očekivano.

Ekonomista “Danske bank” Majkl Gran rekao je da misli da je upravo Bijonse podstakla rast cena u hotelima i restoranima, piše BBC.

Dodao je da je se dolazak pevačice krije i iza neočekivanog rasta cena rekreativnih i kulturnih događaja.

“Ne bih krivio Bijonse za visoku inflaciju, ali njen nastup i globalna potražnja očigledno su doprineli tome”, rekao je Gran.

Nema sumnje da je prva solo turneja popularne pevačice posle sedam godina, označila važan ekonomski momenat, navodi BBC i dodaje da postoje procene po kojima bi Bijonske svetskom turnejom do kraja septembra mogla da zaradi skoro dve milijarde funti.

Potraga za smeštajem u gradovima u kojime je pevala ili koje će tek posetiti, značajno je porasla nakon, a ulaznice za mnoge koncerte rasprodate su za nekoliko dana, dok su cene dramatično skočile na tržištu preprodaje.

(Telegraf Biznis)