Lendo: Napad učenika vatrenim oružjem posljednji alarm za hitnu reakciju

Napad bivšeg učenika Osnovne škole Lukavac vatrenim oružjem na nastavnika Nedima Osmanovića posljednji je alarm za hitnu reakciju svih institucija nadležnih za prevenciju ovakvih slučajeva – navodi se u saopćenju za javnost potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende, povodom nemilog događaja u toj školi.

Dodaje se kako je evidentno da je neophodna koordinisana sistemska aktivnost sigurnosnih, obrazovnih i svih ostalih institucija koje mogu doprinijeti poboljšanju sigurnosne situacije kroz redefinisanje kaznene politike, strožiju kontrolu posjedovanja i korištenja vatrenog oružja i, što je najvažnije, adekvatan angažman obrazovnih ustanova, socijalnih službi i porodica kao osnovnih ćelija društva.

– Problem nasilja u školama je izazov sa kojim se suočava veliki dio čovječanstva i potrebno je primijeniti sve pozitivne prakse koje su polučile rezultate u preveniranju ovakvih slučajeva.

Ono što je u ovom trenutku najvažnije jeste da se ranjeni nastavnik Nedim Osmanović uspješno oporavi. Moje misli su uz njega i njegovu porodicu – istakao je Lendo.