Microsoftovo preuzimanje Activisiona: Da li je igra gotova?

Pokušaj preuzimanja kompanije Activision Blizzard od strane Microsofta, vredan 68,7 milijardi dolara, nalazi se ponovo pod znakom pitanja. Američki regulatori su zabrinutost da bi ovaj potez, koji bi mogao biti najveći u istoriji gejminga, mogao negativno da utiče na konkurenciju u industriji.

Ranije je britanska regulatorna agencija (CMA) izrazila zabrinutost da bi preuzimanje od strane Microsofta moglo da ugrozi konkurenciju i smanji izbor za korisnike. Međutim, Evropska komisija je dala zeleno svetlo za ovu akviziciju, smatrajući da koraci koje je Microsoft preuzeo u potpunosti odgovaraju pravilima EU za fer tržište.

Ove nedelje, situacija se dodatno zakomplikovala kada je Američka komisija za trgovinu (FTC) zatražila od suda da blokira akviziciju. FTC smatra da bi ovaj potez mogao da izazove potencijalnu štetu i prekrši antitrustovske zakone SAD-a.

Iako su Microsoft i Activision Blizzard najavili žalbu na ovu odluku, sudska rasprava se očekuje tek u avgustu.

Kompanije smatraju da će ovo biti prilika da prezentuju argumente zašto je preuzimanje pozitivno ne samo za igrače, američko tržište rada i akcionare, već i za same kompanije, koje bi zajedno bile sposobnije da se nose sa stranom konkurencijom.

(Telegraf.rs)