Milorad Dodik: Bećiroviću sam kriv i što sunce zalazi i što se ide u penziju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je “RS starija od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine tri godine, ističući da je BiH sastavljena od RS i FBiH 1995. godine”.

Kaže da nijedna njena institucija nije starija od nje same, niti dijelova iz kojih je sastavljena.

“Ustavni sud BiH je nastao Daytonskim mirovnim sporazumom 1995. godine. RS je proglašena 9. januara 1992. godine. Dakle, Denis Bećirović ne iznosi ni tačne informacije.

RS je starija od Ustavnog suda BiH tri godine. Denisu Bećiroviću nije teško da se na ovakav paušalan, neozbiljan način bavi politikom u kojoj je za sve našao krivca u meni, pa sam ja kriv i što sunce zalazi i što se ide u penziju”, rekao je Dodik.

Bio je to njegov odgovor na Bećirovićevu izjavu da je “Ustavni sud BiH stariji 31 godinu od manjeg bh. entiteta” i to što je pozvao Christiana Schmidta da “počne da štiti Dayton”.

“Ako je visoki predstavnik, pa i ovaj nelegalan i nelegitiman, vlast kojoj se obraća, preporučujem mu da ujutru podnese ostavku i izvini se svojim biračima što ih je slagao.

Pod izgovorom čuvanja institucija, koje usput budi rečeno funkcionišu bez ijednog akta, pa čak i bez Zakona o Ustavnom sudu, Bećirović u stvari pokušava da kazni one za koje nema ni pravnu ni političku argumentaciju”, rekao je Dodik.