Neverovatno retko otkriće u Londonu: Pronađen najočuvaniji mauzolej iz rimskog doba

Ostaci rimskog mauzoleja za koji se veruje da je najočuvanija građevina te vrste ikada otkrivena u Velikoj Britaniji, otkriveni su na lokaciji u Londonu, saopštio je Muzej londonske arheologije (MOLA).

Kako se navodi, “neverovatno retko” otkriće iskopano je na gradilištu Liberti of Sautvark, nedaleko od Borou marketa i stanice London bridž.

Mauzolej sadrži dva mozaika, jedan neposredno ispod drugog, koji imaju centralni cvet okružen koncentričnim krugovima. Iako je grobnica bila skoro potpuno demontirana verovatno tokom srednjeg veka, postoje znaci da je to bila velika građevina, visoka možda dva sprata i da je verovatno sagrađena da bi je bogatiji Rimljani koristili kao porodičnu grobnicu.

Na lokaciji nisu pronađeni kovčezi ili ostaci sahrane, ali je otkriveno više od 100 novčića, zajedno sa komadima metala, fragmentima grnčarije i crepa. Područje oko mauzoleja sadržalo je više od 80 predmeta koji su korišćeni tokom rimskih sahrana, uključujući bakarne narukvice, staklene perle, novčiće, grnčariju, pa čak i koštani češalj.

Iz MOLA-e navode da postoje planovi da mauzolej bude javno izložen. U februaru prošle godine na istoj lokaciji otkriveni su ostaci najvećih mozaika pronađenih u Londonu u poslednjih 50 godina, kao i zidovi i unutrašnje podovi.

(Telegraf.rs/Tanjug)