Nikšić: Ne smijemo dozvoliti da djeca dolaze u posjed oružja

Jutros je u Osnovnoj školi u Lukavcu maloljetni učenik upucao nastavnika Nedima Osmanovića. Osmanović je trenutno na UKC Tuzla i životno je ugrožen.

Povodom pucnjave, oglasio se i premijer FBiH Nermin Nikšić. Nikšić kaže da se ne treba baviti posljedicama tragedija, nego ukloniti uzroke.

Njegovo obraćanje prenosimo u cjelosti.

“Ne smijemo dozvoliti da djeca dolaze u posjed oružja.

Nažalost, to se dešava, kao što smo svjedočili jutros u Lukavcu. Kao društvo moramo učiniti više da takve stvari spriječimo, a ne da pričamo o tome nakon što se dese. A danas smo nažalost radili upravo to.

Vlada Federacije BiH je veliki dio današnje sjednice posvetila tragičnom događaju u Lukavcu. Uvažili smo sve zvanične informacije o slučaju pristigle od nadležnih organa. U tom smjeru su i usvojeni zaključci.

Kad su ovakvih nemilih događaja učesnici djeca, mlađi maloljetnici onda je pitanje još osjetljivije. To smo sve vrijeme imali na umu.

Moram reći i slijedeće. Veličanje i glorificiranje nasilja, kriminala i ratnih zločinaca, čemu svakodnevno svjedočimo, nisu temelji na kojima možemo odgajati našu djecu, a toga je nažalost pun javni prostor i takve stvari međuostalim dovode do tragedija.

Apelujem na sve učesnike društvenih procesa, posebno političkih, da se uključe u stavaranje zdravog društva i okruženja. Na djeci počiva budućnost svakog društva i naša obaveza je da im ponudimo ispravne uzore promovirajući zdrave društvene vrijednosti i norme. Uspješni pojedinci iz sfere nauke, umjetnosti, sporta i slično trebaju da budu u fokusu i oni trebaju da im budu uzori.

Svojim primjerom dužni smo djeci i mladima pokazati da se problemi rješavaju razgovorom, a ne svađama i nasiljem”, napisao je Nikšić.