Obilne padavine sve do kraja meseca u Srbiji: Vatrogasci ne odmaraju, vanredna situacija u 32 grada

Period obilnijih kišnih padavina na celoj teritoriji Republike Srbije, koji je počeo 26. maja, prema prognozama RHMZ-a će trajati do kraja ovog meseca.

Trenutna situacija u poplavljenim područjima, koje su pogodile ekstremne vremenske pojave u prethodnom periodu je stabilna, nije bilo potrebe za evakuacijom i spasavanjem stanovništva i nije bilo novih proglašenja vanrednih situacija.

U skladu sa najavama RHMZ-a na potencijalno opasne pojave, pripadnici MUP, vatrogasci-spasioci nastavljaju sa obilascima terena i potencijalnih kritičnih tačaka, kao i meštana na tim lokacijama kojima daju uputstva i instrukcije za postupanje u slučaju opasnosti. Takođe, u stalnoj su komunikaciji sa gradskim i opštinskim štabovima za vanredne situacije, JVP „Srbijavode“, kako bi sve kapacitete i snage sistema zaštite i spasavanje bile spremne za reagovanje u slučaju potrebe, a sve u cilju zaštite i spasavanja ljudi, materijalnih i kulturnih dobara – navodi se u saopštenju MUP-a.

„Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije i danas su angažovani na otklanjanju posledica elementarnih nepogoda, odnosno crpljenja vode po pozivu građana. Apelujemo na građane da ne prilaze nabujalim bujičnim vodotokovima, da u slučaju eventualne opasnosti slušaju nadležne institucije i da ukoliko voda preti da uđe u domaćinstva, iskoriste džakove sa peskom da obezbede lokaciju, kao i da se u slučaju direktne opasnosti popnu na više etaže, isključe električnu energiju i, podsećamo, pozovu vatrogasce na broj 193 ili policiju na 192, kako bi im bila pružena adekvatna pomoć“, izjavio je major policije Miloš Milenković, šef Odseka u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice SVS.

Trenutno je na snazi vanredna situacija u 32 gradova i opština, i to za celu teritoriju gradova Čačak, Loznica, Jagodina, opština Paraćin, Sokobanja, Despotovac, Sjenica, Кoceljeva, Vladimirci, Babušnica, Boljevac, Vrnjačka Banja, Ćuprija, Ćićevac, Ražanj,Trstenik i deo teritorija Grada Šapca i Užica, opština Požega, Beočin, Irig, Priboj, Žagubica, Ivanjica, Aleksinac, Lučani, Aleksandrovac, Кosjerić, Varvarin, Rekovac, Majdanpek i Svilajnac.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova do sada su evakuisali 76 lica i imali 485 intervencija na kojima je bilo angažovano 1.087 vatrogasaca-spasilaca sa 536 vozila i 531 pumpom i 32 pripadnika Specijalističkog tima za spasavanje i rad na vodi sa devet vozila i 12 čamaca.

(Telegraf.rs)