Policajac je pre 17 godina u tržnom centru pucao u glavu muškarcu, sada mora da plati Hrvatskoj 329.000 evra

Ukoliko presuda suda u Krapini postane pravosnažna, na račun Republike Hrvatske biće uplaćeno 329.513 evra. Tu sumu uplatiće Zdravko Varzić (58), bivšeg radnika MUP-a koji je osuđen da je u septembru 2006. godine na parkingu kod King Crossa u Zagrebu pucao u glavu građanina Dubravka Beketića službenim policijskim Glokom. I to pred ženom i decom.

Beketić je završio u kritičnom stanju, a Varzić je na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na tri i po godine zatvora zbog pokušaja ubistva. Međutim, Vrhovni sud je tu odluku povećao na pet godina, da bi ga tadašnji predsednik RH Stjepan Mesić pomilovao smanjenjem kazne.

Međutim, muka za Varzića, koji je tri meseca pre zločina bio u mirovnoj misiji u Avganistanu, nije prestala jer je Beketić zajedno sa porodicom tužio državu i Varzića za naknadu štete koju je pretrpeo zbog povrede prava na ličnost prouzrokovane Varzićevim krivičnim delom kao službenika Ministarstva unutrašnjih poslova, a samim tim i države.

Opštinski građanski sud u Zagrebu presudio je u Beketićevu korist, pa je Republika Hrvatska, zahtevom za direktnu naplatu, isplatila ceo dosuđeni iznos od skoro pet miliona kuna.

Na osnovu čl. 117. Zakona o policiji i čl. 1109. Zakona o obligacionim odnosima, Varzić je dužan da kao solidarni dužnik državi nadoknadi štetu koja je u njegovo ime isplaćena Beketićima.

Varzić je tužbu Republike Hrvatske primio 17. novembra 2022. godine, na koju je u roku od 30 dana morao dostaviti pismeni odgovor na tužbu. On je sve ignorisao, pa je doneta presuda zbog oglušavanja, na koju ima pravo žalbe, ali ne može da pobije zbog pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Podsetimo, Varzić je istražnom sudiji rekao da je tog dana bio u redu na izlazu sa parkinga kada je pored njega prošao automobil iz suprotnog smera. On je rekao da tada nije obraćao pažnju na tog vozača sve dok nije izašao iz automobila i došao do svog automobila i počeo da udara po staklu i krovu.

– Taj čovek je otvorio vrata auta, viknuo nešto i uhvatio me za levo rame. Uzeo sam pištolj u desnu ruku i podigao ga u vazduh pokušavajući da mu kažem da sam policajac. Kada sam krenuo da izlazim iz auta, podigao sam pištolj u vazduh, a taj čovek je gurnuo vrata da ih zatvori, a onda je puška opalila – branio se Varzić, koji je ranjenog okrenuo na bok i stavio mu trenerku ispod glave. Što se tiče držanja metka u cevi, pa čak i van službe, on je tom prilikom otkrio da je to navika koja mu je ostala iz Avganistana.

(Telegraf.rs)