Poznato gde se nalazi učenik koji je pucao na nastavnika u Lukavcu

Učenik koji je jutros pucao na nastavnika u osnovnoj školi u Lukavcu prebačen je iz policijske stanice u Kliniku za psihijatriju.

Kako je pojašnjeno, sada sledi postupak njegovog veštačenja, a nakon toga i obustava istrage jer kao maloletnik krivično ne može odgovarati, prenosi portal Klix.ba.

Učenik G.M. koji još uvek nema navršenih 14 godina, jutros je počinio krvavi čin u Osnovnoj školi “Lukavac Grad” u Lukavcu, kada je iz pištolja nekoliko puta pucao u pravcu nastavnika engleskog jezika i pomoćnika direktora škole N.O.

Nezvanično, on je u nastavnika pucao iz pištolja koji je bio u posedu njegovog preminulog dede, a oružje je pronašao na tavanu kuće. Pištolj je nakon dedine smrti policiji trebalo da preda dečakov otac, što nije učinio, a on je u kasnim poslepodnevnim satima i uhapšen.

Odmah nakon što je pucao, policija je uspela da savlada dečaka te je on skoro čitav dan proveo u policijskoj stanici. Nakon toga je, kako je potvrđeno za Klix.ba, premešten u Kliniku za psihijatriju, a prema zakonskim propisima nad njim će sada biti obavljena veštačenja.

Prema Krivičnom zakonu FBiH, ovaj maloletnik ne može krivično da odgovara za učinjeno. Kako su pojasnili iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona, zakonske odredbe nalažu da celokupan događaj mora biti dokumentovan, a sve nadležne institucije svoje izveštaje će dostaviti tužilaštvu. Takođe, tužilac će prema proceduri morati da donese naredbu po kojoj se istraga neće sprovoditi.

Učenik iz Lukavca ranije je pretio da će počiniti osvetu jer je izbačen iz škole, ali niko na to nije reagovao.

Nakon operativnog sastanka rukovodstva Tužilaštva TK i Uprave policije MUP-a TK određeni su pravci zajedničkog delovanja u delu postupanja sa detetom, a u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa decom i maloletnicima u krivičnom postupku FBiH i Zakonom o zaštiti osoba sa duševnim smetnjama FBiH.

U slučaj je odmah uključen i Centar za socijalni rad, a kontaktirane su i nadležne institucije koje se bave pitanjima dece.

(Telegraf.rs/Tanjug)