Pritvor osumnjičenima za likvidaciju Ranka Eskobara produžen za još tri meseca

Apelacioni sud u Beogradu produžio je pritvor Stefanu Z. (28) iz Lebana i Luki V. (35) iz Kraljeva, osumnjičenima za teško ubistvo Ranka Radoševića zvanog Eskobar (53) 9. marta u kafiću na benzinskoj pumpi u naselju Rušanj.

– Pritvor im je produžen zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog dela i uznemirenja javnosti koje može da ugrozi nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka – rekla je za Tanjug portparol tog suda Mirjana Piljić.

Pritvor, prema ovoj odluci suda, može da traje do 9. septembra.

Nekoliko dana nakon ubistva, u Bosni i Hercegovini uhapšeni su P. M. i Š. A., koji se sumnjiče da su izvršili krivično delo “teško ubistvo u pomaganju”.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je pokrenulo istragu protiv četiri osobe koje se sumnjiče za učešće u tom ubistvu.

Zbog sumnje da su izvršili krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu i “nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija”, istraga je pokrenuta protiv Stefana Z. (28) iz Lebana i Luke V. (35) iz Kraljeva.

Stefan Z. i Luka V. saslušani su u tužilaštvu gde su se branili ćutanjem, odnosno iskoristili su svoje zakonsko pravo da ne iznose odbranu.

Naredbom o sprovođenju istrage, Stefanu Z. i Luki V. na teret se stavlja da su 9. marta 2023. godine oko 11.05 sati na podmukao način lišili života Ranka R., koji je usled zadobijenih povreda preminuo u 11.32, i pri tome su sa umišljajem doveli u opasnost život tri gosta u kafiću.

Noseći hirurške maske preko lica, obojica su, kako se sumnja, kada su ugledali oštećenog na parkingu benzinske stanice, izvadili pištolje i ispalili više hitaca u njega dok je stajao ispred ulaza u kafić.

Ranka R. je pobegao u kafić, a za njim je ušao osumnjičeni Stefan Z. i ispalio mu nekoliko projektila u leđa, usled čega je oštećeni pao na pod.

Stefan Z. mu je potom prišao i iz neposredne blizine mu ispalio još jedan projektil u glavu.

Nakon toga su obojica osumnjičenih pobegli sa lica mesta automobilom marle “folksvagen golf 4”, koji su u naselju “Petlovo brdo” zapalili, a potom se odvezli u ranije iznajmljeni stan na Novom Beogradu.

Protiv maloletnice koja je uhapšena zajedno sa Stefanom L. i Lukom V. od nedelje se vodi poseban postupak pred sudijom za maloletnike.

Maloletnica je nakon hapšenja saslušana pred sudijom za maloletnike, nakon čega joj je određen pritvor zbog sumnje da je počinila krivično delo teško ubistvo u saizvršilastvu.

Prema ranijem pisanju medija, ubijeni Ranko R. je Ranko Radošević zvani Ranko Eskobar, koji je, pored ostalog, u podzemlju bio poznat po prodavanju blindiranih vozila ljudima iz krimogene sredine.

(Telegraf.rs)