Revolucija u selu kod Ljiga: Do škole u Kalanjevcima stigao optički internet

Da za seoske škole u Srbiji ima života i da se radi na njihovom razvoju, najbolje pokazuje primer iz škole u selu Kalanjevci kod Ljiga koja je dobila optički internet u okviru Projekta izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Republike Srbije koji sprovodi Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, prenosi RINA.

– Ovde u selu Kalanjevce pokraj Ljiga možemo da se uverimo kako uspešno ide projekat telekomunikacione optičke infrastrukture. Ovo je jedan od najbitnijih projekata digitalizacije koje sprovodi Ministarvo i ima za cilj je da svako selo i svako mesto u Srbiji do 2025. godine dobije brzi optički internet sa protokom preko 100 megabita u sekundu, rekao je za RINU ministar informisanja Mihailo Jovanović.

On dodaje da je ovaj projekat od izuzetne važnosti, da bi se cela Srbija povezala brzim internetom, a za to postoje mnogi razlozi. Jedan od njih je i digitalizacuija javne uprave, ali i digitalizacija sistema prosvete i omogućavanje brzog interneta i onim najmanjim isturenim odeljenjima osnovnim i srednjim školama i da svako dete i svaki djak imaju iste mogućnost kao i deca u najvećim beogradskim i novosadskim školama i drugim škola širom Srbije.

– U prethodnih 5-6 godina mnogo smo kao država uradili na digitaliciji i na stvaranju efikasne, ekonomčne i transparentne javne uprave, kako bi se na taj način deca upisivala elektronski u vrtiće, u osnovne i srednje škole, vadili elektronske izvode iz matičnih knjiga i omogućavaju gradjanina da ne budu kuriri koji idu od šaltera do šaltera već da završe preko interneta i mobilnog telefona. Sve što je potrebno da imate je brzi internet, dodaje Jovanović.

Ističe da je treći razlog zašto nam je bitan internet u selima jeste pokretanje biznisa, elektronska trgovina, mogućnost da se preko interneta prodaju poljoprivredni proizvodi ili bilo koji drugi, i to jeste jedan od argumenata da se pokrene biznis na selu i da ljudi ostaju da žive ovde.

Koliko je važan optički internet za istureno odeljenje OŠ „Sestre Pavlović“, u selu Kalanjevci potvrdio je direktor škole Dejan Stanojević.

– Svedoci smo da proteklog perioda, tačnije pre tri godine kada je bila aktivna korona i online nastava, učenici i nastavnici ovih izdvojenih odeljenja imali su probleme pri komunikaciji i prezentaciji nastavnih sadržaja, medjutim sada zahvaljujući stabilnom internetu tih problema neće biti. Nadamo se da nećemo više imati te takve situacije kao kada je bio kovid pošto ministarstvo prosvete pre par godina uveo digitalne udzbenike i da bi učenici pratili dogitalnu nastavu potreban je optički internet kao sto je ovaj naš, zaključio je Stanojević.

(Telegraf.rs)