Rođendanski koncert Beogradske filharmonije: Od Betovena do Bitlsa, smeha, suza radosnica i ovacija

Beogradska filharmonija je u prepunom Kolarcu svečano započela proslavu svog stotog rođendana koncertom koji je poklonila publici. Orkestar je predvodio Uroš Lajovic, nekadašnji šef-dirigent koji je ovom prilikom odlikovan zvanjem počasnog dirigenta, a kao specijalni gosti iznenađenja nastupili su muzičari čuvenog „Janoška ansambla“ iz Beča.

Nesvakidašnje emotivna atmosfera obeležila je rođendansko veče ponosnih filharmoničara i ushićene publike. Program je otpočeo „Svečanom uvertirom“ Dmitrija Šostakoviča za koga se može reći da je filharmonijski favorit i najradije izvođen kompozitor. U skladu sa slavljeničkom atmosferom, svirale su se „Rođendanske varijacije“ u različitim stilskim žanrovima uz specijalni dodatak varijacije u sprskom stilu koju je specijalno ovom prilikom komponovao Miloš Branisavljević. Na programu je takođe bilo finale Betovenove Pete simfonije, kao i Grlica iz Ohridske legende, osnivača Stevana Hristića. Temperatura koncerta je dovedena do ključanja uz „Janoška ansambl“ koji okuplja nesvakidašnje virtuoze, muzičke akrobate poznate po žanrovskim transformacijama. Tako se u njihovom specijalnom „Janoška stilu“ u performansu sa filharmoničarima čula muzika od Mocarta, preko kafanskih pesama do hitova Bitlsa koji su se orili Kolarcem.

Kroz program koji je vodio glumac i filharmonijski prijatelj Vladimir Aleksić, a rediteljski uobličio Milutin Petrović, Beogradska filharmonija je napravila omaž nekadašnjim direktorima, umetničkima direktorima i šefovima dirigentima, od Stevana Hristića do Ivana Tasovca čijom zaslugom je danas Filharmonija orkestar svetskog kvaliteta. Takođe su slavne zvezde čestitale rođendan Filharmoniji poput Zubina Mehte, šefa-dirigenta Gabrijela Felca, glavnog gostujućeg dirigenta Danijela Rajskina, Dan Tane, holivudske glumice Stane Katić, pijaniste Fazila Saja i mnogi drugi čije su se poruke emitovale, a specijalni gosti koncerta su bili filharmonijski penzioneri.

Proslava stogodišnjice nastavlja se na Gala koncertu sa legendarnim Zubinom Mehtom (20. jun na Kolarcu) nakon čega sledi regionalna turneja u okviru inicijative Otvoreni Balkan u Tirani i Skoplju, a ceremoniju otvaranja jubileja kruniše veliki i besplatni koncert na otvorenom i izvođenje Dizni fantazije uživo na Ušću, 2. jula.

(Telegraf.rs)