SAZNAJEMO Nema više da se plaća druga umesto prva klasa, slede kontrole otkupa višnje

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković najavila je danas da će poljoprivredna inspekcija ove godine biti na otkupnim mestima višnje u Merošini, kako se ne bi dogodilo kao prethodnih godina, da se poljoprivrednicima plaća druga umesto prva klasa, potvđeno je za naš portal u resornom ministarstvu. 

Ministarka Tanasković je prilikom posete Merošini razgovarala sa voćarima ovog kraja koji je poznat po oblačinskoj višnji visokog kvaliteta.

„U Merošini nemamo problem kvaliteta voća, već što se prilikom otkupa roba ne klasira kako treba. Poljoprivrednicima se za kvalitet prve klase plaća u otkupu cena druge klase. I to je prvi najveći problem ovog kraja“, objasnila je Tanasković nakon sastanka.

Ministarka je na sastanku ponudila rešenje koje su poljoprivrednici podržali – da na otkupnim mestima bude prisutna poljoprivredna inspekcija koja će kontrolisati kvalitet višnje, odnosno procenu kvaliteta.

Drugi značajan problem za poljoprivredu ovog kraja je da u Merošini nema lokalne hladnjače.

„Nemaju lokalnu hladnjaču u kojoj bi se kvalitet njihove višnje održao pre transporta. Proizvođači kažu da će kvalitet i ove godine biti najbolji, a prinos nešto manji. Danas ću razgovarati i sa vlasnikom hladnjače, koja je kupljena pre nekoliko godina, ali nije počela da radi. Nastojaću da pomognemo kako bi hladnjača počela da radi do kraja juna, prve nedelje jula, a kada je pik sezone za otkup višnje“, istakla je Tanasković.

Ministarka je ukazala i da poljoprivrednici ovog kraja ne koriste dovoljno subvencije države, dodajući da su ovakvi sastanci izuzetno korisni kako bi poljoprivrednici mogli da se informišu o tome šta sve država finansira i za koje sve vrste podsticaja mogu da konkurišu.

(Telergaf Biznis)