Tragedijom završena nastavna godina u cijelom Tuzlanskom kantonu

U Lukavcu u Osnovnoj školi Grad jutros je došlo do pucnjave u kojoj je maloljetnik (2009. godište) ispalio više hitaca prema nastavniku i jednim hicem ga ustrijelio.

Nedugo nakon toga maloljetnik inicijala G.M. je uhapšen, a na licu mjesta pronađen je i pištolj, kojim je izvršeno ovo krivično djelo.

Povrijeđeni nastavnik engleskog jezika je Nedim Osmanović, sin nekadašnjeg federalnog zastupnika Ismeta Osmanovića, koji je i operisan u UKC Tuzla.

Reporterka UNE Maja Popović je iz Lukavca javila da je trenutna atmosfera u ovom gradu tiha i jeziva. Pojedini građani s kojima je razgovarala su u nevjerici i zbunjeni, jer im nije jasno kako se nešto tako može desiti u ovako malom gradu.

Kako ističe naša reporterka s lica mjesta, građani su u strahu, te traže od vlasti sistemsko rješenje.

Inače, iz Tužilaštva TK su naveli da je učenik prema nastavniku ispalio više hitaca, ali ga je samo jedan pogodio.

Glasnogovornik Tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović je kazao da je pomoćnik direktora i nastavnik Engleskog jezika u Osnovnoj školi Lukavac grad Nedim Osmanović jutros teško ranjen hicem iz pištolja u prostorijama ove škole. On je sa teškom i po život opasnom ustrelnom povredom u predjelu vrata hospitaliziran u UKC-u Tuzla i u toku je operativni zahvat.

“Osumnjičena osoba je dijete koje još nema punih 14 godina ( rođen je krajem juna 2009. godine). Dijete je zadržano u Policijskoj upravi Lukavac. Nakon što je ispalio više hitaca prema nastavniku i jednim hicem ga ustrijelio, odbacio je pištolj koji je pronađen bit će predmet vještačenja”, naveo je Arnautović.

Podsjećamo, novinarima se obratio i ministar obrazovanja TK Ahmed Omerović koji je kazao da su svi duboko pogođeni jutrošnjim dešavanjima.

“Dijete koje je pucalo od drugog polugodišta nije učenik ove škole, odnosno prebačen je u drugu kao rezultat disciplinske mjere”, rekao je Omerović.

Istakao je da se od danas završava nastavna godina u svim školama u Tuzlanskom kantonnu.

“Do nove školske godine Vlada TK će u saradnji sa skupštinom i svim ostalim relevantnim faktorima u društvu, nastaviti s provođenjem aktivnosti, a sve u cilju što sigurnijeg okruženja u školama”, rekao je.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)